Alkoholkonsumtionen i världen rusar – men inte här

10 maj, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
I världen i stort ökar alkoholkonsumtionen kraftigt och det sker en förskjutning av vilka som dricker mest. I Sverige har vi under de senaste åren gått åt andra hållet och är tillbaka på 20 år gamla siffror.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Nya siffror som presenteras i tidskriften The Lancet visar att alkoholkonsumtionen i världen har ökat med inte mindre än 70 procent sedan 1990. Idag dricks det globlalt 35 676 miljoner liter ren alkohol per år. Det ser inte likadant ut över hela världen förstås, i vissa delar ökar spritdrickandet och i andra delar minskar det.

– Före 1990 dracks mest alkohol i höginkomstländer och allra mest i Europa. Men det här mönstret är på väg att förändras. Man dricker idag mycket mindre i östra Europa medan man dricker mer i många medelinkomstländer som Kina, Indien och Vietnam, säger Jakob Manthey, huvudförfattare till rapporten.

Idag dricker man i snitt 9,8 liter ren alkohol per person och år i Europa, det är en minskning med 12 procent sedan 2010. Men det här slås ut när man ser till globala siffror. Under samma år har konsumtionen istället ökat i till exempel det folkrika Sydostasien där man idag dricker 4,7 liter ren alkohol, jämfört med 3,5 liter 2010. Det globala snittet hamnar omkring 6,4 liter ren alkohol per person och år.

Annons

Jakob Manthey säger att han tror att det här mönstret kommer att fortsätta och att vi kommer att fortsätta att dricka allt mer, globalt sett, och att Europa år 2030 inte längre kommer att ha den högsta snittkonsumtionen.

Svenskarna dricker som för 20 år sedan

Men hur ser det då ut i Sverige? Om man tittar på alkoholkonsumtionen i Sverige de senaste decennierna har det varit en rejäl berg-och-dal-bana. Man kan se tydliga upp- och nedgångar i samband med olika lagar som trätt i kraft. I mitten av 1990-talet drack vi svenskar i snitt 8,4 liter ren alkohol per år. Sedan ökade det ganska brant fram till år 2005 då vi toppade på 10,2 liter. Därefter har vi druckit allt mindre och 2018 landade vi på i snitt 8,8 liter ren alkohol per person.

Världshälsoorganisationen WHO gjorde 2016 en global undersökning gällande alkoholkonsumtion och då hamnade Sverige på en 53:e plats av alla världens länder. I den undersökningen kan man se att vi dricker betydligt mindre än Moldavien som snittar på 15,2 liter alkohol per år, men betydligt mer än till exempel Kuwait som nära nog nollade alkoholkonsumtionen.

Annons

Jaha, så vad betyder 8,8 liter ren alkohol om man säger det i termer som faktiskt betyder något? Jo, 8,8 liter alkohol innebär att man varje år dricker:

342 starköl

eller

91 flaskor vin

eller

32 flaskor sprit

Och om man slår ut det veckovis blir det 6,5 öl i veckan eller 1,75 flaskor vin i veckan.

Det här är ju ett snitt på alla svenskar över 16 år, vilket innebär att många dricker betydligt mindre samtidigt som många dricker betydligt mer och drar upp snittet.

Foto: TT

Källa: The Lancet, Systembolaget, SCB

 

Läs mer:

7 fräscha brunchdrinkar – med och utan alkohol

Bästa alkoholfria vinerna

Känner du press att dricka alkohol? Tips för dig som vill avstå

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons