8 viner som räddar middagen

Rätt vin kan rädda middagen!

Det är ofta enkelt att komma på vad man vill bjuda på för mat, men kanske svårare att veta vilket vin som passar till. Lyckas man väl med vinvalet blir ju middagen något extra, men passar inte drycken förlorar ju både vinet och maten på det.
07 november, 2011

Till lammgrytan är det kanske inte så svårt att hitta rätt vin. Men vad bjuder du till en chark-tallrik med rökiga korvar och fylliga ostar? Eller en lyxig sushi? Något gott till desserten, hjälp – vad passar? Och om du nu faktiskt vill bjuda på ett glas till en hemlagad pizza, vad ska du korka upp då?

Dessutom är det lätt hänt att man hetsigt springer runt, chansar och plockar på sig några flaskor när man stressas av den enorma kön på Systembolaget på fredagseftermiddagen. Eller helt enkelt hugger första bästa flaska som man har i hyllan hemma, till en middag som du lagt många timmar på att förbereda.

Tänk lite smartare i stället – bygg upp ett litet förråd av vin hemma. Det behöver inte vara enorma mängder, runt 8 flaskor räcker faktiskt, och se till att det förrådet alltid är fyllt. Då har du (nästan) alltid något bra vinval hemma!

1. Bubbel

Det är aldrig fel att sprätta en flaska bubbel! Ett glas mousserande sätter fart på festen, humöret och aptiten och passar lika bra till snittar som att dricka genomgående en hel middag. Och varför inte servera ett rosébubbel till en lyxig sushi? Oavsett om du ­väljer prosecco från Italien, cava från Spanien eller champagne från Frankrike har du ett ­ säkert kort. Ha alltid en flaska god champagne som ligger (inte står i dörren!) i kylen om du får oväntat besök eller får något att fira!

• Sesto Senso Prosecco Extra Dry, Veneto, Italien (nr 7720) 69 kr. Ungdomlig och torr prosecco med toner av päron, citrus och melon. Att skåla i en onsdag eller göra en fräsch lättdrink av med fruktpuré – persika, aprikos, apelsin eller hallon.

• Blason de Bourgogne Crémant de Bourgogne Brut Rosé, Alsace, Frankrike (nr 7687) 89 kr. Generöst, ungdomligt bärigt, torrt rosébubbel med toner av smultron och blodgrape att förgylla en höstkväll med eller att servera till sushi eller en stor skål med räkor.

• Louis Roederer Brut Premier Champagne, Frankrike (nr 7602) 349 kr. Torr, frisk och balanserad klassisk champagne med toner av höstäpplen, citrus, grädde och bröd.

2. Friskt vitt

Ska du servera fisk eller skaldjur passar det bra med ett krispigt vitt vin med frisk syra som klarar av sältan och smakrikedomen hos skaldjur och ostar samt tyngden hos feta fiskar som till exempel lax. Druvorna riesling eller sauvignon blanc brukar fixa detta.

• Riesling 2007 Jean Biecher, Alsace, Frankrike (nr 12284) 75 kr. Vitt torrt vin med mineralton, fin fruktighet av druvor, ananas, äpple och balanserad syra. Till skaldjur!

• Sancerre ”Les Baronnes” 2010 Loire, Frankrike (nr 32253) 156 kr. Grönt frisk, mineraliskt och krisp i stilen med frukt som krusbär och citrus. Till skaldjur, krispiga grönsaksrätter eller getost.

3. Blommigt vitt eller rosé

Du har plockat på dig en fantastisk charktallrik och goda ostar som du tänker bjuda på. Men vad dricker man till? Eller vad serverar man till asiatisk eller starkt kryddad mat? Vissa rätter med mycket sälta eller röksmak är svåra att kombinera med vin. Men ett blommigt, kryddigt vin med liten syra kan vara lösningen, gärna på druvorna gewurztraminer eller viognier.

• Gewurztraminer 2009 Réserve Hennÿ Alsace, Frankrike (nr 2176) 119 kr. Torrt och blommigt druvigt vitt med toner av litchi, rosenblad och persika. Till asiatiskt kryddade fläskrätter, rökt fisk, smakrika kittostar eller en charktallrik.

• Les Lauzeraies Tavel 2010 Rhône, Frankrike (nr 2724) 95 kr. God, matvänlig och kryddig rosé med röda vinbär och bra syra. Passar även som höstvin till såväl tonfisksallad, fisksoppa som till grillad kyckling.

4. Fylligt vitt

Fatlagrade vita viner som är lite tyngre och lite fylligare passar bra till fiskrätter med mer smak. De går också bra till kyckling och ljust kött, och funkar ju också för dem som inte gillar eller inte tål rödvin. Och så har du alltid något att servera till en fräsch caesarsallad! Med en flaska chardonnay kommer du långt.

• Mâcon-Villages Chardonnay 2010 Blason de Bourgogne, Bourgogne, Frankrike (nr 2295) 75 kr. Torrt friskt medelfylligt vin med toner av persikor, äpplen, smör och citrusfrukt. Bra allroundvin eller till en caesarsallad!

• Bonterra Chardonnay 2009 Mendocino County, Kalifornien, USA (nr 16632) 135 kr, ekologiskt. Torrt och smakrikt vin med rostad fatkaraktär och toner av smör och tropiska frukter. Till grillade fiskrätter eller kyckling och ljust kött.

5. Lätt, bärigt rött

Gör som i Frankrike – servera lätta och bäriga rödviner ganska svala till små grillade korvar och en sallad, eller till en stekt fisk. Och ibland vill man ju faktiskt ha vin till pizzan eller hamburgaren, då kan det funka med en lätt röd variant.

• Morgon 2009 George Duboeuf, Beaujolais (nr 5106) 89 kr. Lätt rödvin med bärig och örtig ung stil. Servera svalt vid cirka 15° till stekt fisk eller örtkryddade grönsaksrätter.

• Soliterre 2009 Loire, Frankrike (nr 12658) 109 kr. Rött vin gjort på den örtiga och gräsiga druvan cabernet franc med toner av fat, lakrits och frukttoner av hallon och mörka bär. Till lammgryta med örter, pizza eller hamburgare.

6. Kryddigt rött

Ibland behöver man ett mellanvin som klarar det mesta. Till lasagnen, brie­osten, grillat eller höstens grytor. Välj ett kryddigt och fruktigt vin med en syra.

• Ca’ di Pian Barbera d’Asti La Spinetta, Piemonte, Italien (nr 92156) 182 kr. Stramt körsbärsfruktigt rött vin kryddigt och balanserat. Till italienska rätter med kalv och svamp.

• Xavier Châteauneuf-du-Pâpe Côtes du Rhône, Frankrike (nr 6267) 219 kr. Smakrikt, kryddigt och mustigt med toner av fat, mörka plommon, violer, hallon och örter. Perfekt till kötträtter på vilt, gärna grytor eller till en smakrik ost.

• Seghesio Sonoma Zinfandel Sonoma County, USA (nr 22562) 179 kr. Fylligt och druvigt rött med toner av mörka bär, vanilj och lite mintchoklad. Till grillat kött med grillade grönsaker.

7. Kraftigt, smakrikt rött

Ibland behövs tunga viner med mycket smak, stor fruktighet och fatkaraktär som passar till kraftig mat – stekar, grytor och vilt. Titta efter druvor som syrah, shiraz, nebbiolo.

• Los Terrasses 2008 Palacios, Priorat, Spanien (nr 92130) 229 kr. Fylligt och smakrikt rödvin i mjuk eldig stil med frukt och fat.

• Porcupine Ridge Syrah 2009 Coastal Region Western Cape, Sydafrika, (nr 22996) 99 kr. Eldigt, generöst och fruktigt rödvin med mörka bär, kryddig örtighet och rökiga fat till vilt.

• Barolo Paolo Scavino 2006. Piemonte, Italien (92154) 359 kr. Intensiv komplex och stram Barolo med tryfflig och jordig kraft men även sublima toner av hallon och violer. Fortfarande ung så den kan få ligga kvar ett tag till om den inte går åt i höst.

8. Dessertvin

Att ha ett dessertvin hemma som passar till den uppsjö av olika desserter man vill göra är ju omöjligt. Men satsa till exempel på Moscato till bär- och fruktdesserter och portvin som passar till chokladdesserter och de flesta ostar. En ädelrötad Sauternes är också bra att ha, passar till grönmögelostar och bärdesserter.

• Nivole 2008 Piemonte, Italien, (nr 7787) 69 kr. Läckert sött och lite mousserande, alkoholsvagt (bara 5 %) muskatvin med friska toner av druva, päron och fläder. Bra allroundvin till fruktdesserter som pannacotta med hallon.

• Castelnau de Suduiraut 2007 Sauternes, Bordeaux, Frankrike. Ädelsött äkta sauternesvin till roquefort, fruktdesserter eller mandelkaka. Kan ligga kvar på hyllan ytterligare ett par år.

• Porto, Portugal (nr 8045) 119 kr. Mörkrött, fylligt, sött och eldigt portvin med toner av mörka bär, russin, katrinplommon, peppar och lakrits. Till smakrik ost eller mörkfruktiga desserter. När höstmörkret kommer är det trevligt att tända ljus och ta fram några ostar eller baka en god chokladtårta, och då kan en flaska portvin komma väl till pass.

Av: Ia Orre