3 viner och druvor som passar till sommarmaten

20 jun, 2018 
AvRedaktionen
Vilka viner passar till sommarmaten?
På sommaren plockar vi fram grillen och äter även gärna lättare rätter som fisk, grönsaker och sallad. Men vilka viner och druvor passar egentligen bäst till sommarmaten?
Annons

På sommaren byter maten på tallriken skepnad. Istället för tung mat som pasta och grytor blir vi sugna på fräscha sallader och grillade favoriter med färskpotatis och grönsaker. Även vinsuget skiftar på sommaren. Men vilka viner och druvor passar då till sommarmaten? Linda Sorby, sommelier på The Wine Company delar med sig av några snabba och enkla vintips.

Crémant, Riesling och Rioja

– Att det är trendigt att välja råvaror efter säsong har nog inte undgått någon. Svenskarna äter gärna efter årstid och vi uppmuntrar till att låta även valet av vin följa den trenden.

  • Mousserande: Till lättare mat passar en Crémant utmärkt.
  • Vitt: Blir det fisk till huvudrätt slår en Riesling aldrig fel.
  • Rött: Till grillat kött rekommenderar vi en aromatisk Rioja.

– Till Riojan kan det dessutom vara trevligt att klippa ner lite färska örter från trädgården, det lyfter nämligen vinet ytterligare, säger Linda Sorby.

Tips! Om sommaren spenderas på landet är det perfekt att beställa viner online då de levereras direkt till dörren.

3 passande viner till sommarmaten:

Passande viner till sommarmaten.

1. Bouvet Ladubay Blanc ”20” (nr 443849), 139 kr.

En av de främsta producenterna av Crémant. För att fira det 20-åriga samarbetet med The Wine Companys moderbolag Hawesko, har Bouvet Ladubay skapat denna exklusiva jubileumscuvée. Det eleganta och limiterade vinet doftar fruktigt och är fint pärlande.

Annons

Passar till: Lättare rätter som haloumiburgare eller feta- och melonsallad.

2. Ferdinand Koehler Riesling Alte Reben (nr 412947), 129 kr.

För 10 år sedan tog familjen Dreissigacker över vingården Dr. Koehler. Grundarens namn är förbehållet utvalda viner, som denna Riesling från gamla vinstockar som ger aromatiska druvor. Vinet har en mogen doft med fruktiga toner och diskret syrlighet.

Passar till: Fisk– och skaldjursrätter eller grillade grönsaker som sparris.

3. Corte Mayor Rioja Reserva Edición Limitada (nr 692086), 149 kr.

Exklusiv specialcuvée i begränsad upplaga. Man har använt de bästa druvorna från de bästa faten 2014, vilket var en särskilt framstående årgång i Rioja tack vare mindre skördar som gav extra smakrika viner. Vinet är ovanligt intensivt och underbart aromatiskt.

Passar till: Grillat kött och smårätter som ost, charkuterier och oliver.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons