10 bästa vinerna till midsommarmaten

Många viner passar utmärkt till midsommarmaten.

Föredrar du vin framför öl och snaps? Vinproffset Stefan Saidac har valt ut tio viner som passar perfekt till maten på midsommar.
21 juni, 2018

Enligt tradition så åker både ölet och snapsen upp på bordet när vi firar midsommar. Men det är inte alla som njuter av högtidens drycker. För dem finns det dock viner som fungerar lika bra till midsommaraftons klassiska rätter.

Vi har pratat med Stefan SaidacVinbetyget.se om vilka viner som passar bäst på midsommarbordet. Han har valt ut de viner som fått bäst betyg av kritikerna, vilket betyder mest prisvärda och garanterat bra val inför midsommar.

RÖTT VIN

1. Scattered Earth (nr 2131) 79 kr.

Stefan: Fairtrade-vin från Sydafrika som passar perfekt till det grillade på midsommar. Ett mycket prisvärt vin som borde kosta mer. En balanserad fin druvblandning som ger ett runt och fylligt vin. Passar de flesta kötträtterna.

2. Periquita Reserva box (nr 2560) 249 kr.

Stefan: Ett fatlagrat och mycket fylligt vin. Perfekt med en box för det stora sällskapet men finns också som flaska. Ett prisvärt rött vin som passar till smakrika grillade rätter.

3. Louis Jadot Bourgogne (nr 79047) 119 kr.

Stefan: Ett vin som passar till det mesta på buffén. Mjukt och utan strävhet passar det till både kyckling och vegetariska rätter.

VITT VIN

4. Leitz Eins Zwei Dry Riesling (nr 5822) 99 kr.

Stefan: Denna krispiga riesling passar både som aperitif och till fisk och skaldjur.

5. La Gascogne Gros Manseng-Sauvignon (nr 2882) 89 kr.

Stefan: Smakrikt vitt vin. Fruktigt och aromatiskt på druvorna Gros Manseng och Sauvignon Blanc. Passar bra till olika laxrätter.

6. Boschendal 1685 Chardonnay (nr 6299) 109 kr.

Stefan: En torr chardonnay som är fyllig och fatlagrad. Passar till smakrika fiskrätter men även till kyckling och lamm.

ROSÉVIN

7. Grande Recolte Rosé (nr 75286) 129 kr.

Stefan: Midsommarfin rosé från Château de Berne. Innehållet är lika smakfullt som flaskan: Det ljusa provencetypiska rosévinet passar till mingel och rätter från både land och hav.

8. Coteaux d’Aix en Provence box (nr 2237) 279 kr.

Stefan: Elegant liten box som innehåller en rosé från Provence. Ett matvänligt, fruktigt och torrt rosévin. Mångsidigt och praktiskt med box när man är många runt bordet.

MOUSSERANDE VIN

9. Mionetto Prosecco (nr 7749) 89 kr.

Stefan: Italiens populäraste prosecco, drick som den är, väl kyld eller blanda goda drinkar som Bellini eller Aperol Spritz.

10. Monte Rossa Franciacorta Rosé (nr 7615) 199 kr.

Stefan: Goda rosébubblor som alternativ till champagne. Druvorna är 60% chardonnay och 40% pinot noir. Vinet får bara produceras i den lilla regionen Franciacorta i Lombardiet och har kvalitetsbeteckning DOCG. Monte Rossa görs med champagne-metoden och lagras i 24 månader på flaska.

Fler goda vintips som matchar våra bästa recept:

Bästa rosévinerna 2019

Bästa alkoholfria vinerna

Bästa vinerna till kyckling

Bästa vita vinerna till matiga sallader

Bästa vinerna till olika hamburgare

Bästa vinerna till pasta och risotto

Bästa vinerna till godaste helgmaten

Bästa bubblet att fira kärleken med

Bästa röda vinerna under 80 kr

Bästa vita vinerna under 100 kr