Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

7 sevärdheter du inte får missa i Tallinn

12 dec, 2022 
AvEllinor Thunberg
Estlands huvudstad bjuder på konst, kreativa kvarter och kaxiga restauranger med utsikt. En weekendstad i kompakt format – det är dags att utforska Tallinn.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 spahotell i Europa som du måste besökaBrand logo
5 spahotell i Europa som du måste besöka

Spännande arkitektur

Arkitektur i Tallin
Installationen Fungible, non-fungible samskapades inför Tallinns sjätte arkitekturbiennal.

Inför Tallinns arkitekturbiennal 2022 drog designstudion Iheartblob i gång ett spännande projekt som nu finns att beskåda utanför Estlands arkitekturmuseum. I korta drag bygger det på att vem som helst kan designa och äga egna bitar av den storskaliga installationen. Biennalen avrundades i november, men det lekfulla utomhusverket står kvar (och kan komma att växa) fram till 2024.

Ahtri 2, läs mer på: 2022.tab.ee.

Trendigt hamnkvarter

Hamnkvarter i Tallin
Samtidskonst på kajen i trendiga Noblessner.

En hemlig ubåtsfabrik, numera Kai Art Center, är navet i det pånyttfödda hamnområdet Noblessner. Konstcentret lyfter samtida konstnärer, men har även biograf, flera kaféer och restauranger. De trendiga kvarteren vid vattnet bjuder även bland annat på ölbryggeri, gallerier och strandpromenad – och en kombination av gammalt och nytt när det gäller arkitekturen.

Annons

Kai art center, Peetri 12, läs mer: kai.center/en och på: noblessner.ee/en.

Etnisk design

Shopping i Tallin
Tallinn Design House lockar med estnisk design.

I de centrala shoppingkvarteren Rottermann ligger en butik dedikerad helt åt estnisk design. Här finns såväl mode och accessoarer som inredning – och du hittar bland annat Kelpman Textiles stickade plagg och accessoarer (de har även en egen butik i Telliskivi creative city) och örhängen av Sigrid Kuusk. När det är dags för en paus svänger du runt hörnet till surdegsbageriet och kaféet Røst för en fika.

Rottermani 14, läs mer på: tallinndesignhouse.com/en.

Annons

Gamla stan

Gamla stan Tallin
Tallinns gamla stadskärna är magiska alla tider på året.

Pastellfärgade hus, vindlande gator och stenlagda torg. Inget besök i Tallinn är komplett utan en promenad i gamla stan. Tack vare att stadskärnan från 1200-talet bevarats så intakt utnämndes den till ett världsarv av Unesco 1997. I slutet av november öppnade dessutom årets julmarknad på torget vid rådhuset och granen restes här precis som den gjorde första gången 1441.

Raekoja plats (rådhustorget), datumen för årets julmarknad är 25 november–8 januari.

Miljövänlig restaurang

Restaurang Tallin
Panoramavy, takbar och restaurang med Green Michelin-stjärna.

Högst upp i Fotografiskas hus ligger en ambitiös ”zero waste”-restaurang, med panoramavy över gamla stan och den kreativa stadsdelen Telliskivi. På menyn finns mycket vegetariskt, men även kött och fisk. Här används varje del av (den lokala!) råvaran och det lilla som blir över hamnar i en speciell kompost och bryts ner på bara ett dygn. I baren blandas fantastiska cocktails och bakom grytorna i det experimentella köket står Peeter Pihel, som bland annat jobbat på prisbelönta Fäviken. På våningarna under väntar förstklassiga fotoutställningar, men även kafé och butik.

Annons

Telliskivi 60a-8, läs mer: fotografiska.com/tallinn.

Punkigt konstmuseum

Konstmuseum Tallin
Punkig och pigg konstinstitution i delar av det gamla värmeverket.

I en färgglad gammal kontorsbyggnad, som tillhört Tallinns före detta värmeverk, breder Contemporary Art Museum of Estonia ut sig i varje vinkel och vrå. Här visas estnisk samtida konst och performance, mellan april och december. Atmosfären är punkig och på bottenvåningen finns även en kombination av kafé, bar och bokbutik. I trädgården visas skulpturer och verk ur samlingarna. Öppet tisdag–söndag.

Kursi 5, läs mer: ekkm.ee/en.

Annons

Mysig marknad

Marknad Tallin
Bakom kalkstensfasaden från 1870-talet ryms marknaden Balti Jaama Turg.

Stickade halsdukar, örhängen av lokala designer, chokladpraliner, vintage och råvaror till kvällens middag. Den stora marknaden vid järnvägsstationen Balti Jaama har allt och lite till – och 2017 fick den ett välbehövligt ansiktslyft signerat det lokala arkitektkontoret KoKo. En trappa upp i butiken Teele Disain hittar du lokal design – och då och då bjuder marknaden på extra stor loppis. Öppet måndag–lördag.

Kopli 1, läs mer: en.astri.ee/bjt.

Foto: Tõnu Tunnel, Karl Markus Antson, Kaupo Kalda, Paul Kuimet, Rasmus Jurkatam, Riho Kirss, Tallinn Design house, Visit Estonia

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons