Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Weekend i Göteborg – 7 ställen du inte vill missa

19 maj, 2023 
AvEllinor Thunberg
weekendguide göteborg 2023
Kreativa krögare, nytänkande konst och fräscha butikskoncept är lite av allt som väntar i Göteborg år 2023. Sätt kurs mot västkusten snarast möjligt – och stanna gärna några dagar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
6 mysiga spa i närheten av GöteborgBrand logo
6 mysiga spa i närheten av Göteborg

Butik

Artilleriet Kitchen Studio

artilleriet kitchen studio i göteborg
Gedigna material och hantverkskunnande på Artilleriet Kitchen Studio.

Senaste nytt från gänget bakom Artilleriet är en ny större köksbutik på hörnet av Magasinsgatan och Södra Larmgatan. I Artilleriet Kitchen Studio kan du inte bara lägga vantarna på italienskt porslin och läckra olivoljor, utan även inspireras av fullskaliga visningskök och danska blandare av massiv mässing.

Annons

Södra Larmgatan 10, läs mer: artilleriet.se.

Restaurang

Vrå

restaurang vrå i göteborg
Restaurang Vrås inredning är ritad av Semrén Månsson. Handblåsta paneler av delvis återvunnet Orreforsglas möter skira draperier infärgade för hand av en japansk textilkonstnär, som råkar bo i Bohuslän.

Vilda, handplockade ostron från Lotta Klemming i Grebbestad eller friterad tofu med ostronskivlig och gurkkimchi. På Vrå hittar du alltid läckerheter skapade av lokala råvaror, med inspiration från Japan. Kökschefen Sofia B Olsson är dessutom en pionjär och drivkraft i branschen, och bjuder ständigt in till spännande gästspel och samtal i och utanför köket.

Drottningtorget 10, läs mer: restaurangvra.se.

Annons

Museum

Konstnärlig vår

göteborgs konstmuseum
Konstverket Willing to be vulnerable, av sydkoreanska konstnären Lee Bul visas nu i Göteborg.

I vår och sommar är utställningsprogrammet på Göteborgs konstmuseum vassare – och mer varierat – än på länge. Förutom de alltid lika imponerande samlingarna sätts nämligen ljus på allt från mode och textila installationer till 1930-talets Göteborgskolorister och Lee Buls samtida skulpturer. Konstnären från Sydkorea intresserar sig för utopi, ordning och makt i relation till kropp, material och arkitektur – och gör sin första separatutställning på svensk mark.

Annons

Götaplatsen, läs mer: goteborgskonstmuseum.se.

Restaurang

Tavolo

restaurang tavolo i göteborg
Italiensk piazza signerad Okidoki Arkitekter och Götaplatsgruppen.

Det sparades inte på krutet när krögaren Stefan Karlssons Götaplatsgruppen skulle ta över en bortglömd del av de gamla artilleristallarna. Nu finns här en sprudlande italiensk piazza, bakom tunga dörrar – som sägs vara ”ärligt stulna” från ett gods i Florens. Stenhästen, en tolkning av Leonardo da Vincis Cavallo di Forcione, väger omkring 6800 kilo och tog stenhuggare Peter Apelgren (ja, konstnären tillika komikern!) och Sven-Ingar Johansson fyra år och två månader att färdigställa. Vinbaren, runt hörnet på Södra Larmgatan 2, är perfekt för ett glas före maten.

Annons

Magasinsgatan 19, tavolo.se.

Hotell

Jacy’z

hotellet jacy'z i göteborg
Sov gott på nya hotellet Jacy’z i Gårda. Fluffiga kuddar ingår i dealen.

Göteborgs senaste tillskott på hotellhimlen ligger i en blänkande skrapa om 27 våningar. Här njuter du av restauranger, barer och spa, men glöm lugn och ro och japanska influenser – här är det poolparty som gäller! I sommar öppnar de även takterrass med ytterligare pool och bar, med målet att det ska kännas som en takfest i LA. Sover gott gör du sedan bland fluffiga kuddar i rum i något av hotellskrapans två koncept: Jacy’z eller det lite exlusivare JQ.

Annons

Drakegatan 10, läs mer: jacyzhotel.com.

Restaurang

Bulot

restaurang bulot i göteborg
Makrill med tomat, citronverbena och ”leche de tigre” på rostade makrillben och fermenterad grön chili.

Krögarna Emilj Bjelke och Gabriel Melim Andersson testkörde sitt koncept med en fransk-bohuslänsk bistro i Saluhallen, men har sedan en tid tillbaka även en egen adress. De beskriver sig själva som frankofiler med stor kärlek till västkusten och bättre än så kan det väl knappast bli? Bulot betyder Valthornssnäcka – och lämpligt nog finns snäckor inte bara på menyn. Designduon Emeli Höcks och Carolina Härdh har specialgjutit bardisken som består mestadels av ostronskal, men även blåstång och kelp. En poetisk lampskärm av ostronskal, valthornssnäcka, sjöborre och pilgrimsmussla – överblivet från Bar Bulot i just salhullen finns också. Cirkeln är sluten, Bulot är här!

Annons

Norra Hamngatan 8, läs mer: bulot.se.

Konst

Galleri Anna H.

galleri anna h i göteborg
Kreativa kvadrat hos Galleri Anna H. i Vasastan.

Tove Tengå, Evelina Kroon, Emilia Ilke och Masayoshi Oya har alla ställt ut på Galleri Anna H. Här varvas textilkonst med måleri, glas och keramik. Ofta separatutställningar och ofta kvinnliga konstnärer. Galleriet, under ledning av Susanne Wiel, har funnits i Göteborg i 25 år men har alltid fingret på pulsen. I vår kan vi beskåda textilkonstnären Kicken Ericsons broderier och Sam Stigssons objekt och efter sommargalleriet (start i juli) med samlingsutställningar är det i september dags för vernissage med Carina Seth Andersson och Kina Björklund.

Aschebergsgatan 19, läs mer: galleriannah.se.

Av: Ellinor Thunberg

Foto: Fanny Rådvik, Emil Bjelke, Julio Chang, Lee Bul Studio and Galerie Thaddaeus Ropac

Annons