Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Vilket doftljus passar bäst i vilket rum?

08 jan, 2016 
AvCecilia von Mentzer
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det står en air av väldoft i svenska hem just nu. Vi inreder med doftljus, doftpinnar, doftsprayer och till och med doftande tofsar. Varför? Det är knappast så att vi behöver dölja dålig lukt. Vi bor nuförtiden i både välstädade, väldoftande och välventilerade hus. Nej, det är något annat vi är på spåren. Vi ställde frågan till Linda Landenberg, doftexpert.

– Det har tagit lite tid, men nu har svensken äntligen upptäckt doftvärlden. Och det handlar om att vi är trendkänsliga och suger åt oss som svampar. Vi är också galna i ljus, årstidsstyrda som vi är. Doftljus ger en känsla av lyx helt enkelt. Det handlar om statement, upplevelse och att det är en inredningsdetalj som skapar atmosfär, säger hon.

Läs också: 10 bästa doftljusen – från budget till lyx

Doftljus_grandpa
Bild från Grandpas nya märke Low Key.

Det är inte bara hemmen som svämmar över av väldoft. Både hotellkedjor och butiker har signaturdofter för att förstärka upplevelsen och vagga in oss i en behaglig upplevelse och få oss att vilja återkomma.

Annons

– Men äkta signaturdofter kan egentligen bara ett bageri eller en skomakare erbjuda; hos dem doftar det så välbekant och tryggt att vi genast blir lugna, säger Linda Landenberg.

Inne i Sturegallerian i centrala Stockholm har den argentiska parfymfirman Fueguia ett exklusivt showroom där de presenterar sina exklusiva dofter som säljs i flaskor av återvunnet glas, nerpackade i exklusiva trälådor. Det känns som att besöka en doftbar – ett tidens tecken om något! De har flera doftljus och doftpinnar i sitt sortiment.

House of Natalia, kända för smyckeskollektionen One Earth, är aktuella med en kollektion doftljus. Företaget drivs av Natalia Vigil, som är företagets doftnäsa, och formgivaren Daniel Franzén.

– Doftsinnet är det mest spännande att arbeta med eftersom dofter är det man minns bäst. För oss handlar det om doftminnen, både att återskapa och skapa nya. Sedan är det som mycket annat i hemmet, man vill skapa sin egen identitet och nu kan man göra det även med dofter, säger Natalia Vigil.

Annons

– Och för mig som formgivare är det fantastiskt att få arbeta med något som är så mycket mer än att bara vara funktionellt och vackert. Det är nog bara musik som annars tangerar det vi gör nu, säger Daniel Franzén.

Vilken doft i vilket rum?

– I sovrummet ska man självklart ha mustiga och mörka dofter som amber, musk och cederträ för att skapa en romantisk och intim atmosfär. I vardagsrummet fräscha blommiga dofter, som till exempel vår One Earth som doftar liljekonvalj. Det är också härligt med rena dofter där det finns toner av nytvättade kläder. Sedan tycker jag att man inte ska glömma hallen där man kan ha en diffuser som välkomnar dig eller dina gäster, säger Natalia Vigil.

Annons