Veckans trendspaning: Svampar som äter plast

Veckans trendspaning: Svampar som äter plast

18 september, 2015

Kommer alla att ha plastätande svampar i köket i framtiden? Idén är en av många som lanseras på nya utställningen Hemma i framtiden. ELLE Decorations Karin Ohlsson-Leijon har varit där och trendspanat.

Foto: Paris Tsitsos

I dag öppnar Nationalmuseum Designs utställning Hemma i framtiden – en perfekt utgångspunkt för en trendspaning, tänkte jag.  Utställning visar designföremål och projekt som alla på ett eller annat sätt tar sin utgångpunkt i forskning och tankar om hur vi kan leva i en nära eller mer avlägsen framtid. Även om det inte är uttalat så känns utgångspunkten för många av projekten ganska dyster. Insikter om att vi måste hushålla med jordens resurser och att det kan komma en tid när jorden inte räcker till ligger och bubblar under alla de tre teman som utställningen är indelad i: Åter till naturen, Bosättning i rymden och Det biotekniska livet.

Framtiden är inte så trendig, tänker jag på väg från utställningen. Rymdkläder är lika silverfärgade i tankarna nu som i mitten av 1900-talet och tankar om hur man med självhushållning ska klara sig efter katastrofen känns inte så konstruktiva. Det är som om många i sin iver att applicera ny teknik på tänkbara föremål för hemmet glömmer det mest elementära – att vi människor kommer att göra de designval som tillåter oss att leva ungefär på samma sätt som vi alltid har gjort också imorgon. Och att det kräver en hel del samarbete av oss att få planeten att leva vidare.

Så jag fastnar för Det biotekniska livet när jag ombeds att rösta när jag lämnar lokalen. Tänk att ha svampar som äter plast i köket och som du sedan kan äta själv! Slippa gå till återvinningen och slippa gå och handla – perfekt!

Av Karin Ohlsson-Leijon