Artikeln innehåller reklamlänkar

4 snygga växter som skapar en grön oas på balkongen

Snygga gröna växter som skapar en grön oas på balkongen

Skapa harmoni på balkongen med rogivande gröna växter. Här är fyra snygga varianter som adderar efterlängtat lugn.
12 maj, 2021
4 tips på hur du inreder med textiler på balkongen
1:14

Efter reklamen: 4 tips på hur du inreder med textiler på balkongen

(1:14)

Slå på ljud

Vem älskar inte en avkopplande grön oas? Gröna växter har seglat upp som storfavoriter och numera inreder vi gärna med växterna i alla hemmets rum. När vädret (äntligen) bjuder in till efterlängtat uteliv låter vi självklart grönskan ta sig ut på balkongen.

Glöm inte bort att tänka på vilket läge din balkong har och vilka behov växten i fråga har innan du investerar i nya växter. Många växter trivs väl i sol medan andra behöver undvika direkt solljus för att må som bäst.

Här är fyra växter som skapar en härlig grön oas på balkongen:

1. Perenner

Perenner passar utmärkt på balkongen

Perenner kommer i många olika varianter och kulörer, inte bara de klassiskt lila och rosa. Här syns vit skogsaster. Foto: TT.

Stora växter och buskar är båda säkra kort för att få till en lummig känsla. Perenner är små färgstarka och lättskötta favoriter som bryter av och skapar en somrig oas på riktigt. Blanda flera sorter i en och samma kruka eller satsa på en sort som tar plats genomgående på balkongen. Olika slags perenner trivs olika bra i sol och skugga, så läs på innan du köper.

2. Guldpalm

Skapa en grön oas på balkongen med guldpalm

Tillför härligt sommarlugn med en lummig guldpalm. Foto: Interflora.

Få saker säger sommar och avkoppling så mycket som palmer. Guldpalmen är relativt enkel att ta hand om och trivs både inomhus och utomhus. Trots att den gillar sol ska den inte befinna sig i direkt solljus, så denna passar bäst på den skuggiga eller halvskuggiga balkongen. Här kan du köpa den (länk till butik).

3. Citrusväxter

Plantera citronträd på balkongen

Saknar du också Medelhavet? Citrusträd för tankarna till varmare breddgrader, inte minst om de placeras ute på en solig balkong. Foto: TT.

Medelhavskänsla på hemmaplan? Ja, tack! Citrusväxter, som citron och mandarin, skapar en magisk inramning samtidigt som de sprider ljuvligt somriga dofter. Se till att vattna träden noggrant och regelbundet under sommaren för att undvika torka.

4. Olivträd

Plantera olivträd på balkongen

Olivträd trivs som bäst på en solig och vindskyddad balkong, men kan även mäkta med något svalare väderlek. Foto: TT.

Är din balkong solig och någorlunda vindskyddad? Då är olivträdet mitt i prick. Dessutom tål trädet lite svalare temperaturer så länge det inte är frost. Vattningen bör vara jämn och anpassad efter väder. Ju varmare temperatur, desto mer vatten behövs.

Källa: Blomsterlandet och Interflora.