Vårens trendigaste matta är ett konstverk

Trendiga mattor med konst

Mode, konst och inredning förenas i vårens hetaste trend på mattfronten. Här är fyra designsamarbeten som gör mattan till ett konstobjekt.
22 mars, 2019

Mattor har fått allt mer utrymme i hemma hos-reportage de senaste åren. Och nu tar de för sig ännu mer i våra hem: Bland de nya kollektionerna ser vi många färgstarka och asymmetriska mattor – och mattor som är konstobjekt med egna budskap. Här är fyra av vårens tecken på att den hetaste mattan 2019 är ett vävt konstverk:

1.  Ikea Art event: Limiterade mattor av konstnärer och modeskapare

Till den femte upplagan av Ikea Art event lanseras en kollektion med åtta mattor av kända konstnärer, modeskapare och formgivare från olika delar av världen. Bland dem finns Virgil Abloh, som är herrdesignchef hos Louis Vuitton.

Matta av Virgil Abloh för Ikea

Matta med kort lugg. Design: Virgil Abloh.

– Jag ville ge ett ironiskt svar till typen av inredning där vardagsrummet bara är ett showroom, och inte en plats att leva. Den klassiska föräldraattityden ”förstör inte möblerna” tror jag verkligen har påverkat hur unga ser på inredning i dag, säger Virgil Abloh om sin design.

De övriga mattornas motiv består av allt från ”livets virvelvind” till lurviga djur.

Matta av Chiaozza för Ikea

Matta med kort lugg. Design: Chiaozza.

Matta av Craig Green för Ikea

Slätvävd matta i design av Craig Green.

Matta av Noah Lyon för Ikea

Matta med kort lugg. Design: Noah Lyon.

Matta av Misaki Kawai för Ikea

Matta med kort lugg. Design: Misaki Kawai.

Matta av Filip Pagowski för Ikea

Slätvävd matta i design av Filip Pagowski.

Matta av Seulgi Lee för Ikea

Slätvävd matta i design av Seulgi Lee.

Matta av Supakitch för Ikea

Matta med kort lugg. Design: Supakitch.

Mattorna är tillverkade i naturmaterial och alla utom en är handvävda. Priserna ligger på mellan 1 295 kronor och 3 495 kronor. Kollektionen släpps den 2 maj och kan köpas på varuhusen i Kungens Kurva, Barkarby, Bäckebol, Kållered och Malmö – men inte online.

2. Mattor och väggbonader av Lara Bohinc för Kasthall

Väggbonad av Lara Bohinc för Kastall

North pole: Handtuftad vävd bonad i ull och lin.

Lara Bohinc, som är en hyllad brittisk designer och grundare till Bohinc studio, fick fria händer av Kasthall. Och resultatet blev en limiterad kollektion med mattor, bonader och kuddar inspirerade av en zenträdgård.

East of the moon – matta av Lara Bohinc

Matta: East of the moon i ull och lin. Finns i två färgsättningar och storlekarna 200 x 300 cm och 200 x 200 cm.

Natta av Lara Bohinc för Kasthall

Matta: West of the sun i ull och lin. Finns i två färgsättningar och storlekarna 200 x 300 cm och 255 x 170 cm.

– Mina mönster är inspirerade av geometriska former, cirklar och kurvor samt raka linjer och skarpa vinklar. Det handlar om kontraster och att hitta symmetri inom asymmetri. Jag inspireras av art deco och ser alla mönster som olika penseldrag i min design, berättar Lara Bohinc.

Kollektionen lanserades i slutet av mars och ställs ut i Kasthalls flaggskeppsbutik i Stockholm, tillsammans med några av  Laras möbler och accessoarer, under några veckor. Den finns även att köpa på bohincstudio.com.

– Väggbonader är ett nytt spännande område för oss och vi har samarbetat med Robin Mustonen från Raw moon studio för framtagning av det unika upphängningskonceptet, säger Karin Wickberg som är marketing director på Kasthall.

Kollektionen produceras i Kasthalls fabrik i Kinna och priserna på mattor och bonader ligger på mellan 53 488 kronor och 80 231 kronor, medan en kudde kostar 4000 kronor.

3. The secret garden collection av floristen Poppykalas för Layered

I slutet av maj släpper Layered en limiterad kollektion i samarbete med den danska floristen Poppykalas, känd för sina interaktiva blominstallationer. Abstrakta och färgsprakande mönster pryder två olika motiv som är inspirerade av en hemlig trädgård och vilda rosor.

– Blommor är mitt sätt att få berätta en historia, skapa en plats, framkalla känslor och prata ett språk bortom tal och skrift, säger Poppykalas grundare Thilde.

Kollektionen lanseras under Three days of design i Köpenhamn och mattorna heter Flower field och Secret garden. Båda är handvävda i tencel och återvunnen ull och finns i tre storlekar, med priser från 10 900 kronor.

4. Feminine figures av konstnären Rosie McGuinness för Jotex

Även hos Jotex förenas mode, konst och mattor i vårens designsamarbete. Feminine figures är en limiterad kollektion med mattor, kuddfodral och vepor i design av den brittiska konstnären Rosie McGuinness, som är mest känd för sina modeillustrationer.

Kollektionen är inspirerad av gamla fotografier och Rosie McGuinness eget liv.

– Jag har alltid gillat att kombinera element och material som jag har sett och beundrat vid tidigare tillfällen för att få skapa något nytt, berättade konstnären när kollektionen släpptes. Mattorna är tillverkade i viskos och kostar 8 299 kronor.

Läs mer:

11 trendiga sätt att förnya ditt hem med textilier i vår 

Här är de 10 hetaste designtrenderna för våren 2019

De hetaste kökstrenderna 2019