Vänta inte med champagne till tolvslaget

Många som sparar det bästa till sist när det kommer till nyårsdrycken och inte sällan väntar vi ända till tolvslaget med att öppna finchampagnen. Men det finns anledning att rucka på rutinen.
29 december, 2017

Champagne är nyårsdrycken nummer ett att skåla med – men gör det rätt. Det är så mycket bättre att korka upp finflaskan tidigare på kvällen och inte vänta till tolvslaget.

Sverige importerade bubbel för 739 miljoner kronor 2014, det är en ökning med 504 miljoner kronor sedan 2004, enligt Statistiska centralbyrån, och mer lär det ha blivit även de senaste åren. Trots vårt växande intresse för mousserad dryck är det många som inte har en aning om hur och när vi bör dricka. Så vi reder ut det åt dig.

Experter: Vi får ut mer av champagnen ju tidigare vi öppnar den

Middag med vin, förfest med cider och öl och slutligen en kyld och dyr flaska skumpa att skåla med utomhus – så ser det ofta ut när vi svenskar firar nyår. Det finns dock fördelar med att öppna champagneflaskan tidigt under kvällen och experter menar till och med att vi får ut mest av vår bubbliga dryck ju tidigare vi korkar upp.

Därför bör du inte vänta med champagnen till midnatt:

1. Munnen hinner bli ofräsch

Många gör misstaget att spara det bästa och dyraste till sist, men faktum är att du vinner mycket på att göra precis tvärtom.

Ju tidigare på dagen desto fräschare är du i munnen och på så vis får du ut mer av de aromer en välgjord champagne erbjuder. Varför inte inleda dagen med ett bubblande glas? Eller avnjut det medan du svirar om inför kvällen.

2. Minusgrader förstör smakerna

Välkyld dryck i all ära, men när det kommer till champagne bör den inte vara för kall. Enligt Systembolaget är den perfekta serveringstemperaturen mellan 6 och 8 grader.

Att låta flaskan stå på kylning utomhus – inte sällan i minusgrader – från eftermiddag och ända fram till tolvslaget kan därför vara förödande för smaken.

3. Smaklökarna har ändå fått nog vid tolvslaget

Efter smakrik nyårsmat, med olika måltidsdrycker till, har dina smaklökar fått sitt. Att då förtära en dyr skumpa framåt småtimmarna är allt annat än idealt om du vill få ut så mycket som möjligt av din champagne.

4. Skumpa är en utsökt måltidsdryck

Ett glas bubbel på förminglet ser vi ofta medan champagne som måltidsdryck är desto mer sällsynt. Egentligen finns det ingen anledning till att begränsa sig och experter menar att skumpa passar till all slags mat.

Nyårsklassiker som skaldjur och kötträtter fungerar utmärkt med champagne, likaså söta desserter och – självklart – klassikern jordgubbar och champagne.

Foto: Tamara Menzi/Unsplash

Läs mer:

6 enkla rosa drinkar på champagne

Lyxiga jelloshots med champagne – perfekt till nyårsfesten

Gör egen isglass i champagneglas – perfekt till sommarfesten