Våga mer färg – så inreder du stilsäkert med årets färgtrender

13 dec, 2018 
Gult, lila, grönt och blått – 2019 är året då vi bjuder in kulörerna i vårt hem på allvar. Här tipsar vi om hur du kan inreda med de allra trendigaste färgerna 2019.
Annons

Det är dags att våga sätta mer färg på hemmet. I många år har de trendigt nordiska inredningarna främst gått i nyanser av vitt, grått och beige med några få, sobra färgklickar. Men om vi ska tro trendspaningarna inför 2019 kommer det här bli året då allt fler blir modiga och adderar färg till inredningen.

Vi överger dock inte det klassiska stuket helt. En av de stora färgtrenderna i år är beige, vilket passar som handen i handsken i naturnära inredningar. Dock finns det flera färger som kommer utmana det helt monokroma stuket 2019. Utöver en beige och naturnära palett spås flera starka kulörer bli trendiga, färgglada favoriter.

Här tipsar vi om hur du kan inreda med sex av de allra trendigaste färgerna – på ett stilsäkert sätt.

Färgtrend 1: Petroleum

Petroleum är en riktig blickfångare till färg som kan variera från en blå nyans till en mer grönaktig ton. Är du riktigt modig samt ute efter en mörkare, murrigare inredningsstil kan du måla väggarna i petroleum. Men färgen gör även intryck i mindre skala. Den blir en snygg accentfärg i hemmet oavsett övrig färgsättning och passar även i hemmet med en naturnära färgskala.

Annons

Petroleum är dessutom en snygg färg att blanda tillsammans med andra blå nyanser, eftersom den ger en subtil färgklick och gör intrycket mer levande.

Färgtrend 2: Lila

Ultraviolet utsågs till Pantones trendfärg 2018 och år 2019 ser vi den i en ny, dovare variant. I år får det lila gärna vara riktigt mörkt eller ljust med en lätt grå ton i.

Annons

Den mörkare varianten som närmast kan kallas plommonfärgad passar dessutom riktigt snyggt tillsammans med petroleum, en färgkombination som passar i hemmet där man inte räds färg och inredning i en mörkare tappning.

Färgtrend 3: Korall

Årets trendfärg enligt Pantone är Living Coral, det vill säga en pigg korallfärg. Korallfärgen kan skifta stort – allt från en nyans av ljust persikofärgat till en starkare orange ryms inom färgpaletten.

Annons

Färgen gör sig utmärkt som en accentfärg på såväl porslin, enstaka statementmöbler som textilier. Den ger inredningen en personlig färgklick som ingen kan missa – samtidigt som den är lätt att mixa med andra, befintliga färger i hemmet.

Färgtrend 4: Gult

Gult har utsetts till en av årets stora trendfärger och den glada kulören finns i många olika nyanser. För den som vill hålla det ljust finns pastellgula toner, medan den som vill ha iögonfallande färgklickar väljer en starkare nyans.

Annons

Gula nyanser tillsammans med trendigt beige ger hemmet en ljus, men ombonad look. Särskilt snyggt är den gula trendfärgen i mindre inredningsdetaljer eftersom den då fungerar som ett färgglatt utropstecken.

Färgtrend 5: Grönt

Väggar i grönt i trendigt badrum
Sätt färg på badrummet med en fin grön ton. Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Grönt hänger kvar som en av de trendiga favoritkulörerna och det är inte svårt att förstå varför. Nyanser av grönt smälter snyggt in i den klassiskt skandinaviska interiören oavsett om man väljer en mörk eller ljus nyans.

Annons

Trendigast i år är den gråtonade kulören salvia som passar i alla rum – oberoende av om den sätter färg på väggarna, textilierna, möblerna eller inredningsdetaljerna.

salvia-gröna väggar hos Beckers
Grönt kompletterar den naturnära inredningen, samtidigt som den tillför färg. Foto: Beckers

Färgtrend 6: Pastellrosa

pastellrosa puff från ellos home
Ljusrosa accenter sätter färg på inredningen – utan att ta över. Foto: Ellos Home

Rosa var en favorit redan under 2018 och 2019 kommer den att dominera i inredningen. Den pastellrosa nyansen passar i hemmets alla rum och behöver varken begränsas till barnrummet eller förknippas med en feminin stil.

Annons

Pastellen ger ett mjukt, vilsamt intryck och är snygg att inreda ton i ton med, men kan även fungera som en accentfärg i en utvald möbel eller några inredningsdetaljer.

rosa ton i ton hos layered
Inred med rosa ton i ton – snyggt och mysigt på samma gång. Foto: Layered

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons