Unikt kulturhistoriskt hus – kika in i pärlan på Södermalm

10 nov, 2020 
kulturhistoriskt hus på södermalm
Drömmer du om att bo i en kulturhistorisk miljö med restaurerade originaldetaljer och gammal charm? Nu kan drömmen bli sann i den här unika bostaden på Södermalm. Kika in i den fantastiska pärlan till hem!
Annons

På Maria Prästgårdsgata 3, på Kvarnberget på Södermalm, ligger det här anrika hemmet bakom en ljusrosa fasad. Huset, som ligger på en konstnärsgård, är främst känt som hem och ateljé till skulptören och bildhuggaren Christian Eriksson, som både bodde i huset och verkade i sin ateljé här från år 1905.

Fastighetens historia sträcker sig ända till sent 1600-tal, men har byggts om vid flera tillfällen under såväl 1700-, 1800- och 1900-talen. Den ombyggnation som genomfördes mellan år 1905 och 1911 utfördes av just Christian Eriksson, i samarbete med arkitekten Ragnar Östberg, och hämtade sin inspiration från Paris konstnärs- och hantverkskvarter. I dag är huset klassat som en kulturhistoriskt värdefull fastighet av Stockholms stad och det är sällan man får chansen att kika in.

Foto: Lina Östling Styling: Hanna Rydman för Historiska hem/mäklare: Katarina Ljung

maria prästgårdsgata 3
Pittoreskt och undangömt på Söders höjder.
Annons
privat ingång från innergården
Den egna ingången från terrassen på innergården.

Lägenheten som nu är till salu och förmedlas av Historiska hem är ett riktigt byggnadsminne om 102 kvadratmeter. Den nuvarande ägaren köpte lägenheten av dödsboet till ett av Christian Erikssons barn och har både renoverat, moderniserat och restaurerat lägenheten. Man har dessutom tagit till flera speciallösningar för att behålla den gamla charmen och stilen, samtidigt som lägenheten fått en modern standard.

RESTAURERADE ORIGINALDETALJER OCH RESPEKTFULL RENOVERING

Bostaden nås via en egen entré från innergården, vars välvda dörr med pilastrar leder till en yttre hall som ligger i den utskjutande tillbyggnaden. Här möts man av en k-märkt takmålning av konstnären Nils Krueger, som även hade sin ateljé på gården.

Annons

Hallgolvet är ett gammalt kalkstensgolv och målad, rå träpanel klär väggarna runt de spröjsade fönstren. Den inre hallen har fått vattenburen golvvärme och platsbyggd förvaring i pärlspont med både sittbänk, krokar och en hatthylla.

ytterhall med takmålning
K-märkt takmålning i den yttre hallen välkomnar till bostaden.
inner- och ytterhall
Annons
innerhall med historisk tapet från duro
Den inre hallens väggar har klätts med tapeten Karolina från Duros historiska tapeter.
inre hall med originaldetaljer, tegel och tapet

Lägenheten har renoverats med varsam hand och har fått en modern standard som gifter sig fint med den gamla miljön. Tapeter, kakel och textilier är noga utvalda för att komplettera hemmet och skapar en unik atmosfär tillsammans med restaurerade originaldetaljer. Bland möblerna syns flera gedigna trämöbler.

Annons

De äldsta delarna av lägenheten, där köket och ett av sovrummen i dag ligger, byggdes 1773 medan resten är från en tillbyggnation som avslutades 1806. Köket är plats- samt handbyggt i furu som målats i grå linoljefärg. Det måttanpassade köket kompletteras av ett rymligt skafferi och en klassisk tallrikshylla som åter blivit en åtråvärd detalj i många kök.

Spiskåpan är i original från 1770-talet och har restaurerats till originalskick, medan väggar har klätts dels i franskt, handmålat kakel och dels i klassisk pärlspont. Bänkskivan är mattslipad i svart granit och i köket har alla moderna bekvämligheter fått plats.

kök med grönt franskt kakel
Franskt, handmålat kakel i köket och restaurerad spiskåpa i original.
Annons
platsbyggt kök i äldre stil
Köket är platsbyggt för att nyttja varje centimeter och smälta in i hemmets stil.
köksfönster mot gården
Köksbänk i mattslipad, svart granit.
skafferi i gammal stil
Charmigt skafferi med plats för mycket.
Annons

Bostaden har en genomgående planlösning med fönster mot såväl gatan som gården samt egen entré i mitten. Rummen som vetter mot gatan har invändiga fönsterluckor, som nuvarande ägare tagit fram och restaurerat till originalskick, efter att de under flera år varit dolda och bortglömda.

Blomsterdekorerad kakelugn och bröstpaneler i original

Bostaden har ett större sällskapsrum, ett allrum som kan användas som bibliotek, sov- alternativt vardagsrum samt ytterligare två sovrum. Det finns även två badrum samt en separat liten tvättstuga.

I vardagsrummet står en vacker blomsterdekorerad kakelugn som är fungerande. Rummet har ett fint ljusflöde tack vare de många fönstren och längs väggarna går en bröstpanel i original som målats i grå linoljefärg. På golvet ligger en gammal ekstavsparkett som hårdvaxoljats och vitpigmenterats. Intill ligger att av sovrummen i bostaden.

matplats med trendig tallrikshylla ovanför
Ett av de två vardagsrummen i bostaden.
Annons
tallrikshylla med blåvitt klassiskt porslin
vardagsrum med blommig kakelugn
fungerande kakelugn
Blomsterdekorerad, fungerande kakelugn.
Annons
spöjsade fönster vetter mot innergården
vardagsrum med bröstpanel och tapet
allmoge inredning i lägenhet med anor från 1600-talet
På golvet ligger en fiskbensparkett som hårdvaxoljats och vitpigmenterats.
Annons

I det andra vardagsrummet, som även kan fungera som sovrum eller bibliotek, finns också en äldre bröstpanel och på väggarna sitter tapeten Anno från Boråstapeter. Pardörrar leder till ett av sovrummen med gammalt brädgolv och bröstpaneler i original. Härifrån nås badrummet och den separata tvättstugan.

I badrummet står ett badkar i gjutjärn med lejontassar och väggarna är klädda i vitt kakel, medan golvet går i mönstrad klinker med golvvärme undertill. Det andra badrummet, som ligger i anslutning till den inre hallen, har dusch och är klätt med crèmefärgat kakel samt betongklinkergolv med golvvärme.

sovrum med tapet i äldre stil
I det ena sovrummet finns tapeten Oskar från Duros serie historiska tapeter och på golvet ligger ett nytt golv i furu vars plank kilsågats på gammalt vis.
Annons
fönsterluckor i original
Den nuvarande ägaren upptäckte de dolda fönsterluckorna och restaurerade dem.
pardörrar leder in till sovrummet
sovrum med plats för dubbelsäng
Annons
sovrum med vackra gardiner
badrum med vitt kakel och kaklad spegel
Inkaklad, fasettslipad spegel i ett av badrummen som renoverats i lägenhetens tidsanda.
toalett renoverad i tidsenlig stil
Annons
badrum med badkar i äldre stil
liten snygg tvättstuga med tapet av josef frank
Tvättstugan med tapeten Eldblomman av Josef Frank.
terrass på innergården på södermalm
Terrass på den lummiga innergården.
Annons

Utanför gårdsentrén ligger bostadens terrass som har ett högt solläge ovanför den större innergården, vilket ger många soltimmar. Här finns plats för både utemöbler och grill intill syrenträd och rosenbuskar – och i ateljéerna på gården verkar konstnärer än i dag.

Detta kulturarv till bostad är till salu hos Historiska hem och har ett utgångspris på knappt tio miljoner kronor. Du hittar annonsen med fler bilder här.

Läs mer:

Annons