Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Unika Warholmattor visas i Stockholm

27 dec, 2016 
Av
Ett okänt verk av Andy Warhol har inspirerat till en hel kollektion med mattor – i januari kan du se dem i Stockholm.
Annons

När popkonstens gudfader Andy Warhol gick ur tiden 1987 efterlämnade han bland mycket annat 610 papplådor med vad som lite vanvördigt kallades ”Andy’s stuff”: skisser, modeller, lösa papper, foton, tidningsurklipp och annat.

Andy Warhols ikoniska porträtt av Marilyn Monroe omtolkat till en matta av Calle Henzel.
Andy Warhols ikoniska porträtt av Marilyn Monroe omtolkat till en matta av Calle Henzel.

I en av lådorna låg en modell till en konstbok i form av 38 åttkantiga färgstarka papper i en lång remsa, var och en en detalj av ett av Warhols mest ikoniska verk: porträttet av Marilyn Monroe. Modellen har bara visats offentligt ett par gånger, men Joakim Andreasson, som tidigare har ansvarat för ett samarbete mellan mattföretaget Henzel Studio och en rad samtidskonstnärer, fick syn på verket i en bok och kände att det skulle passa perfekt i mattform.

Annons
Den vikta pappersremsan återfanns i en av de 610 lådor med arbetsmaterial som Andy Warhol lämnade efter sig.
Den vikta pappersremsan återfanns i en av de 610 lådor med arbetsmaterial som Andy Warhol lämnade efter sig.

– Det var väldigt lockande att kombinera en okänd sida av Warhol med ett av hans mest välkända verk på det här sättet, säger Joakim Andreasson.

Med utgångspunkt i Warhols modell har Calle Henzel, grundaren av Henzel Studio,  arbetat vidare med att omvandla fragment av Marilynporträttet till handknutna silkesmattor och kuddar.

115-e1482404022828-700x700
Calle Henzel har omtolkat Warhols skiss till silkesmattor för sitt företag Henzel Studio.

Lyckligtvis trodde även personerna på The Andy Warhol Foundation på idén och samarbetet har nu resulterat i 43 olika mattor i limiterad upplaga, som presenterades under Art Basel i Miami Beach i december. Nu visas de i Stockholm på Selected Pieces by Lindelöf den 19 januari–2 februari 2017.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons