Unika – och supercoola – handmålade vintagevaser av Liselotte Watkins

Unika – och supercoola – handmålade vintagevaser av Liselotte Watkins

Modeillustratören Liselotte Watkins nya projekt 
är att förvandla vintagevaser till konst.
04 juli, 2016

Vi är vana vid att se modeillustratören och ELLE-medarbetaren Liselotte

Watkins ikoniska teckningar i världens största modetidningar. Hon har även gett ut flera böcker, senast konst/målarboken Watkins värld. På möbelmässan i Milano premiärvisade Liselotte 16 handmålade och unika vintagevaser – supercoola och självklara samlarobjekt för alla hennes fans.

Hur fick du idén att göra vintagevaser till konstverk?

– Tanken har funnits ganska länge. Jag hittade en massa gamla krukor och urnor på olika loppmarknader. På italienska heter de anfore, kärl som man förvarat olja och vin i. De såg alla ledsna och övergivna ut och jag tyckte att de förtjänade en andra chans, så jag köpte med dem hem. Den estetik som jag jobbat med i mina papperscollage kändes passande och jag började experimentera. Resultatet är en kollektion som heter The collage series ceramics som säljs via italienska vintageonlinebutiken Ladoublej.com. Objekten kostar från 18 370 kronor.

liselotte_watkins_vas

Vasen Olga, en av hittills 16 vintageobjekt

som fått nytt liv av Liselotte Watkins.

Berätta om designen.

– Jag grundar med vitt, sedan målar jag formerna på fri hand. Ofta har jag en plan som jag överger under arbetets gång. Alla vaser är olika och de väljer lite sina egna mönster.

Hur lång tid tar det att göra varje vas?

– Väldigt beroende på form och storlek. Lång tid.

Berätta om ditt keramikintresse!

– Det har växt fram sedan jag flyttade till Italien. Vi reser runt mycket och i nästan varje region finns en liten keramik-

ort. Traditionen är gammal och stark i Italien.

Samlar du själv?

– Just nu samlar jag väldigt mycket, men det är på keramik som jag ska göra om. Jag har börjat leta efter en fabrik att samarbeta med här i Italien och hittade genom rekommendationer Albisola i Ligurien. Där gjordes fantastiska futuristiska vaser på 30-talet.

Hur har intresset varit hittills?

– Jag har sålt en del till privata kunder som kom till utställningen på Salone del Mobile. Nu ska jag undersöka möjligheten att producera en mindre kollektion.

Varför tror du att keramik är så trendigt just nu?

– Jag kan tänka mig att det hänger ihop med det stora intresset för hantverk och traditioner.

Av:  Lovisa Lundström
Foto Alberto Zanetti/Ladoublej.com