Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

13 snygga ullplädar att inreda med i höst

22 jul, 2024 
AvStina Meyerson
ullpläd
Uppdatera sovrummet eller vardagsrummet med en mjuk, varm och inte minst snygg ullfilt! Här listar vi de snyggaste ullplädarna som finns i butik just nu.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

När dagarna blir kortare och kylan börjar krypa på så är det ett perfekt tillfälle att investera i en varm, mysig och riktigt fin ullpläd. Eftersom ull är ett praktiskt naturmaterial – som kan värma samtidigt som det andas – så är en ullfilt ett mycket bra köp som är användbart året.

I samband med den kallare säsongens antågande vill vi gärna göra det lite extra fint hemma och uppdaterade textilier kan vara precis vad ditt hem behöver. Så varför inte tända några ljus och kolla igenom våra tips på säsongens allra finaste ullfiltar just nu?

Utöver att pläden passar bra sommar som vinter så är ullfilten också fantastisk på det viset att materialet stöter bort smuts, så att den förblir ren, fräsch och snygg länge. Om du skulle behöva tvätta din pläd någon gång, så spana in våra tips längre ner.

Ullpläd 2024 – butikernas finaste ullfiltar

Här listar vi 13 snygga ullplädar som vi drömmer om just nu. Från klassiska Klippan-filtar till ullplädar i vågade mönster och färger, samt i olika storlekar och prisklasser.

Annons

Mönstrad ullpläd

Layered

Mönstrad ullfilt som designats av blomsterkonstnären Poppykalas ihop med Layered. Ullpläden är tjock och mjuk och har producerats i samarbete med Klippan Yllefabrik.

ullpläd layered 2024

Grå Klippan ullpläd

Klippan Yllefabrik

Klassisk ullpläd från Klippan Yllefabrik av en blandning av borstad gotlandsull och lammull. Filten har blivit en mycket populär detalj i många svenskars hem.

klippan ullpläd 2024
Annons

Svart och vit ullfilt

Arket

Ullfilt från Klippan i mysig och värmande lammull med fransar. Filten har ett snyggt mönster i vitt och svart, men finns också i flera färger.

ullpläd arket 2024

Kornblå ullpläd

H&M Home

Vill du att din filt verkligen ska poppa? Den här snygga pläden i ullblandning från H&M Home kommer definitivt leverera!

ullpläd blå hm 2024
Annons

Klippan yllefilt

Klippan Yllefabrik

Ullpläden Gotland från välkända Klippan Yllefabrik, i en härlig rosa nyans. Liva upp ditt vardagsrum med lite färg!

klippan ullpläd 2024

Rutig ullpläd

Arket

Jacquardvävd Klippan-filt av mjuk lammull med fransar längs med kortsidorna. Ullpläden är designad av den svenska konstnären Evelina Kroon i samarbete med Arket.

ullpläd arket 2024
Annons

Ullpläd med grafiskt mönster

Arket

Filten finns också i ett annat utförande med ett grafisk mönster med fyrkanter i blått och lila.

ullpläd arket 2024

Tjock ullfilt från Hemtex

Hemtex

Enkel och stilren ullfilt från Hemtex, som passar i de allra flesta hem och rum. Eftersom pläden är gjord av ull så värmer den, samtidigt som materialet andas – vilket gör så att pläden passar bra året om.

tjock ullfilt hemtex 2024
Annons

Randig ullpläd

ByOn

Mjuk, varm och tjock pläd från ByOn i en fluffig ullblandning, med ett randigt mönster. Perfekt för dig som vill addera en mer lekfull känsla till ditt hem.

tjock ullfilt byon 2024

Rutig ullpläd

Ellos

Rutig, jacquardvävd pläd med korta fransar på kortsidorna. Filten är i en ullblandning och kommer från Ellos.

ullpläd rutig ellos 2024
Annons

Tjock grå ullfilt

Stackelbergs

Är du sugen på en riktigt varm och mysig filt att krypa upp med i soffan i höst? Spana in den här stilrena filten, som både innehåller ull och mohair.

tjock ullfilt mohair 2024

Färgglad ullpläd

Arket

Ta in lite värme i hemmet med den här mysiga ullfilten, i härligt aprikosrosa. Filten är i jacquardvävd lammull och har fransar längs kortsidorna.

ullpläd arket 2024
Annons

Lyxig blå ullfilt

Mille Natti

Är du ute efter en riktigt lyxig ullpläd? Spana in den här filten från Mille Notti, som både innehåller ull och mohair och har dekorativa fransar längs med kortsidorna.

tjock ullfilt blå 2024

Tvätta Ullpläd – Hur tvättar man en ullfilt?

Självfallet vill du att din ullpläd ska hålla sig ren, fräsch och snygg i många år – och särskilt när du har investerat i en filt av hög kvalitet.

En vanlig fråga är huruvida man kan tvätta sin ullfilt och hur man i så fall gör det bäst? Svaret är ja. Det går bra att tvätta en ullfilt, men det gäller att göra på rätt sätt för att den ska behålla samma kvalitet och inte krympa.

Någonting som du bör ha i åtanke är att ull är ett tacksamt material, som inte behöver tvättas så ofta. Eftersom det innehåller naturliga fetter är det i sig smutsavstötande. Därför kan det gott räcka att vädra pläden ofta, och tvätta vid några enstaka tillfällen.

Annons

Här är några tips på hur du tvättar din ullfilt:

  • Tvätta filten för hand.
  • Om du tvättar pläden i maskin, så ha den separat i tvättmaskinen på 30-grader, gärna ullprogram.
  • Använd tvättmedel som är speciellt anpassat för ull.
  • Centrifugera på ett lågt varvtal, max 800.
  • Torktumla inte din ullpläd.
  • Stryk filten på medeltemperatur.
  • Läs och följ tvättråden för den exakta ullblandningen i din produkt. För vissa produkter gäller endast kemtvätt.

Tvättmedel för ull

Washologi

Washologis Fintvätt är speciellt framtaget för materisal som ull, silke, siden och andra naturliga eller känsliga material.

Läs mer om hur du går tillväga när du tvättar din ullpläd hos Klippan Yllefabrik.

Kika in hemma hos Brita och Calle ZackariBrand logo
Kika in hemma hos Brita och Calle Zackari
Annons