Trendspaning: Rundlar är höstens starkaste formtema

Möbler med rundade former

Generösa rundlar är höstens stora formtema. Tubformer, halvcirklar och klot återkommer i möbler, lampor och inredningsobjekt av alla slag.
30 augusti, 2019

Att försöka förutsäga trender kan vara vanskligt. Men när olika formgivare och producenter samtidigt presenterar prototyper och produkter som anknyter till varandra så vet man att någonting är på gång. På årets pressvisningar och mässor har nyheterna skickat en entydig signal. Rundlarna tar över – en svängig och grafisk inredning med strama tubformer, mjuka halvcirklar och lekfulla klot. Det är en geometrisk formvärld som har beröringspunkter både med den hundraårsjubilerande Bauhausskolan och åttiotalets postmoderna design.

Ombonade former och färger

Möblernas format krymper i takt med att kvadratmeterpriserna stiger. Nätta soffor, flytt- bara fåtöljer och mångsidiga möbler ligger i tiden. Höstens signaturmöbel är den uppdaterade, mindre clubfåtöljen med rundad omslutande rygg som presenteras av ett stort antal tillverkare.

När omvärlden är osäker vill vi att hemmet ska vara desto mer ombonat. De lekfulla rundlarna kompletteras av en värmande palett med rostiga och röda kulörer, orange och trendfärgen nummer ett på Stockholms möbelmässa, varmgult. Ett stort fokus på möbeltextil, särskilt lyxigt taktila material som sammet och mjuk ull, förstärker den ombonade tendensen.

Material

Schäslong Dawn i sammet från formgivaren Lisa Hillands eget märke Mylhta.

Textilierna spelade en framträdande roll bland nyheterna på Stockholms möbelmässa. Möbeltyg tar tillbaka förlorad mark från material som trä och skinn. Och de ska vara så generösa för handen som bara möjligt, gärna lyxig sammet eller mjuk ull i grovtrådiga vävar.

Färg

Fåtölj ur serien Tearoom är designad av Nick Ross för Menu.

Höstens färgskala innehåller varma toner av rost, rött, orange och årets trendfärg gult. De syns även hos företag som brukar vara sparsamma med kulör, som danska Menu.

Form

Pendel Bounce, Monika Mulder för Pholc.

Regelbundna geometriska former återkommer i många nya möbler och andra inredningsobjekt. Resultatet är både vänligt inbjudande och stramt grafiskt.

Möbel

Niche togs fram för nya Nationalmuseum, design TAF Studio för Fogia.

Höga kvadratmeterpriser på våra bostäder bidrar till efterfrågan på möbler i ett mindre format, gärna flyttbara eller mångsidiga. Just nu satsar många tillverkare på en nätt clubfåtölj med rundad, omslutande rygg.

Av: Anders Bergmark

Läs mer:

Här är höstens inredningstrender – enligt kedjorna

Trendspaning: Koboltblått är höstens coolaste accentfärg

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE DECORATION: