Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Trendspaning: Snygga mönster som oroar i höst

22 okt, 2014 
AvRebecca Wictor
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Emma-fallman-tapeter-doskallar-monster

Att naturen är på tapeten just nu har nog inte undgått någon. Men det går en mörk underström genom höstens mönsterfauna. Perfekt inspiration såhär i Halloweentider!

På avstånd ser det ut som ett klassiskt viktorianskt textilmönster, slingrande blomrankor och småfåglar med utbredda vingar. Men på närmare håll upptäcker man att fåglarna är döda. Skelettdelar, muskulatur och lösryckta, singlande fjädrar blandas med romantiska blommor i en fascinerande och oroande krock mellan det ljuva och det morbida.

Det går en dunkel underström genom höstens alla naturmönster, en mörk liten procession av skelett, insekter, ugglor och andra nattvarelser på tvärs med huvudfårans idealiserade, eviga grönskande natur. Det är naturen som den verkligen är – ömtålig och förgänglig i all sin skönhet.

emma_fällman_tapeter
Tapeter Fåglar och Vår i olika färgställningar. 360 kr/kvm, Emma Fällman. Kudde Vår Big Print, 750 kr, Emma Fällman.

Formgivaren Emma Fällman hittade motivet till mönstret Fåglar i sin uppväxt i Kåge i norra Västerbotten.

Annons

– Jag ville utgå från mig själv och mina rötter. Fåglarna kommer från fågelskelett som jag hittade i skogen när jag var liten. Jag har alltid tyckt att de var vackra och inte skrämmande. Alla ser egentligen likadana på insidan, vi är uppbyggda på samma sätt. Så lever vi en kort tid här på jorden. Det finns någonting vackert med det, säger hon.

editochbjörnen_peculiar_tapeter
Tapeter Animal Dipdye Medallion, Cranium Flower och Dragonfly ur kollektionen Peculiar Nature, 395 kr/kvm, Edit & Björnen.

Mönstren i Edit & björnens kollektion Peculiar Nature är baserade på affischmotiv som i sin tur är inspirerade av gamla skolplanscher. Ett exempel är blommönstret på tapeten Cranium Flower, som på närmare håll visar sig vara uppbyggt av dödskallar.

Annons
kuddfodral-edit-och-björnen
Kuddfodral med olika tryck på båda sidor, 47×47 cm, 400 kr, Edit & Björnen.

Konstnären Lisa Ling utgår från sina oljemålningar när hon gör mönster, vilket ger dem en drömsk och uttrycksfull kvalitet.

– Jag hade haft några utställningar,fått bra respons och ville göra någonting mer. Först hade jag en tanke på att väva bilder, men det visade sig att det skulle bli väldigt dyrt. Då provade jag att digitaltryck istället, berättar hon.

bricka-black-raven-lisa-ling
Brickan Black Raven, diameter 65 cm, 400 kr, från Lisa Ling.

 

Catzy-Mia-fåtölj
Fåtölj Mia, klädd i tyg Catzy i svartvit sammet med motiv av Nadja Wedin, 9 600 kr, ABC Collection.

Av: Anders Bergmark

Annons