Trendspaning: här är marmorns efterträdare

06 apr, 2018 
AvELLE Decoration
Nya trendmaterialet agat som underlägg och som motiv på poster
Möt marmorns trendiga efterträdare: agat, en lika vacker som praktisk ädelsten, med många tusen år på nacken.
Annons
5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter
5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter

Därför ska du välja agat

Den ger lugn och balans, styrka och stabilitet, är stärkande för självkänslan och bra för att lyfta fram det enkla och självklara i livet. Ja, agat sägs ha många fina egenskaper enligt dem som tror på stenars andliga påverkan.

Agat på poster över en byrå
Light agate poster, fr 129 kr, Desenio.se

För dem som inte gör det är agat en ovanligt vacker, gammal ädelsten från kvartsfamiljen, som tack vare sina många lager kan skifta i olika färger och därför är populär hos smyckestillverkare sedan lång tid tillbaka. Och, på senare tid, bland inredningsdesigner och trendkänsliga stylister.

Annons

– Jag tror att det handlar om en längtan efter äkta material, säger inredaren Lo Bjurulf. Det började med marmor för några år sedan. Agat och andra ädelstenar är det senaste på samma spår. För ett tag sedan kom drömfångare in i inredningen, det är ju också en tydlig andlig och mystisk symbol, sedan kom makramé, läderslöjd och keramik som ser hemgjord ut – kanske vill vi visa att vi inte är storkonsumenter som förstör världen utan i stället tar tillvara på det som jorden ger.

Agat spås bli nästa stora trendmaterial

Agat som ostbricka
Agat spås bli nästa stora trendmaterial. Här ostbricka, ca 830 kr, Anthropologie.com.

Lo Bjurulf tror också att agat lockar med sitt speciella utseende.

– Den har en ganska rå yta, och så finns allt det här vackra inuti. Det är fascinerande med den överraskningen.

Annons

agat har Många användningsområden

Jan Asplund är gemmolog – expert på ädelstenar – och är en av grundarna av Scandinavian Gem Academy. Han berättar att agat tillhör de allra äldsta ädelstenarna, sett ur ett kulturhistoriskt perspektiv.

Agat som vackra ljusstakar
Ljusstake, 399 kr, By On.

– Den har använts som både dekoration och bruksföremål i många tusen år. Det är ett bra material, för det är hårt och hållbart. Agat tillhör kvartsgruppen, som är släkt med flinta – och delar en del av dess egenskaper, som att det går att få fram vassa eggar till exempel. Den är också tacksam att slipa och bearbeta, eftersom det går att forma den som man vill.

Skålar, tallrikar, glas och vindspel, där tunna agatplattor klingar mot varandra, är bara några klassiska användningsområden för den mångfasetterade ädelstenen, som är både lättskött och hållbar: den tål att tvättas och diskas gång på gång. Den är dessutom relativt billig, och man får mycket ädelsten för pengarna.

Karaff med kork i agat.
Karaff, 799 kr, By On.

Jan Asplund berättar att det finns flera olika sorters agat. Den de flesta tänker på först är den som är ”bandad” i olika färger, med vågiga eller böjda band som skapar mönster i stenen. Det finns också varianter som jaspis, kalcedon och onyx, som alla ibland kallas för agat eftersom fler känner till det namnet, men som egentligen är släktingar inom kvartsfamiljen. Ibland färgas agater på konstgjord väg, för att få en starkare eller mer unik kulör.

Annons

– Majoriteten av svarta agater är färgade och vissa lila också. Men agat finns naturligt i många olika färger, som rött, blått, vitt och rosa – och de kan säljas under flera namn. Mossagat heter så för att den inte har de klassiska banden utan är mer genomskinlig med gröna mineraler som påminner om mossa. Landskapsagat kallas så för att den har landskapslika mönster.

Ljusstake med agat.
Ljusstake, 249 kr, Indiska.

Som inredningsdetalj dyker agat nu upp lite överallt i hemmet, bland köksredskap, som bordsskivor, bokstöd och i ljusstakar – och även själva mönstret plockas upp på posters och som väggkonst.

– För mig är agat starkast när stenarna bara får ligga som de är, med sin energi eller som prydnad, säger Lo Bjurulf. Jag önskar att fler vågade gå på intuition när det gäller inredning. När du går in i en butik för att leta efter kristaller – prova att gå till det du blir attraherad av. Sedan kan du undersöka vad stenarna står för, om det betyder något för just dig. Folk vill visa sin personlighet i inredningen nu och det här ingår i den trenden, det finns en längtan efter det naturliga och ursprungliga, med andlighet och äkthet. Om man vågar vara ärlig med vad man dras till kan man bli förvånad, faktiskt.

Av: Helena Skoog

Annons