Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Trendiga inomhusväxter 2022 – 4 stora växttrender

09 feb, 2022 
Trendiga krukväxter 2022
Hur inreder vi med växter 2022? Jo, med små söta sticklingar och växter som får oss att längta efter Medelhavet. ELLE listar alla nya växttrender att inspireras av i år!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerarBrand logo
Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar

När vårsolen kikar fram börjar växterna äntligen att vakna till liv igen. Och suget efter att dekorera hemmet med nya trendiga inomhusväxter växer! Plantagen har gjort en undersökning på sina konsumenters intressen och delat med sig av en trendspaning, som spår fyra tydliga växttrender att inspireras av 2022.

Trendiga växter 2022: Förmakspalm, Caladium och Alokasia
Vilken växt blir din nya favorit i år?

1. Växter som minskar stess

2022 har verkligen blivit hälsans år – och då är det inte den fysiska hälsan vi menar utan den psykiska. Vi vet sedan tidigare att krukväxter har en positiv påverkan på oss människor då de skapar en lugn och harmonisk miljö, vilket kanske har blivit ännu viktigare för oss med tanke på att många tillbringar mer tid i hemmet.

Annons

Nästan en tredjedel av alla svenskar köper inomhusväxter för att minska stress, uppger Plantagens rapport. Så upplever du att ditt hem behöver en gnutta zen så kan ett tips vara att inhandla några nya gröna vänner!

Förmakspalm och Strandkastanj
Den trendiga Strandkastanjen med en flätad stam är både lättskött och skapar en lugn och harmonisk känsla.

Ibland kan det kännas rörigt när man har flera växer utspridda på fönsterkarmen. Testa då att gruppera dem för att skapa harmoni.

Inred med kaktusar
Växter är viktiga för vårt välmående.

2. Ju fler desto bättre

Den här trenden kommer nog alla växtfantaster att älska! Samla på dig så många växter som möjligt och skapa en egen härlig djungel. Inred efter uttrycket ”the more the merrier” så kommer du att kunna skapa dig en grön liten oas där hemma.

Annons

– Det är en tydlig trend att ha många växter hemma – våra mor- och farföräldrar hade kanske tva saintpaulior och några porslinskatter i fönstret, på samma yta har vi nu kanske tjugo växter, säger trendexperten Stefan Nilsson på Plantagen.

Palettblad och elefantöra
Blanda flera olika växter för att skapa en härlig och kreativ energi.

Ett knep för att få till en riktig djungelkänsla är att låta en växt klättra längs fönstret som vi ser här. Trädgårdsdesignern Nicole Wilson har skapat en gurkgardin – en trend som vi lär se mer av 2022!

Får man inte plats med alla krukväxter på fönsterbrädan så gör det ingenting! De växter som inte behöver lika mycket solljus kan man placera längre in i rummet.

Annons
Växter som Forellbegonia och Alocasia på en rottingbyrå
Den prickiga Forellbegonian gillar inte direkt solljus utan trivs bäst i ljust/halvskuggigt läge.

3. satsa på Sticklingar

När matbordet och hemmets alla fönsterbrädor fylls av små vaser av plantbebisar, då vet jag att det är vår på riktigt. Och det bästa är att man kan behålla allihop – eller ge bort i present vilket brukar vara uppskattat.

Sticklingar: Svärmorstunga och Gulranka.
Föröka dina plantor genom att ta sticklingar av dem.

Palettblad, Elefantöra, Monstera, Svärmorstunga samt Garderobsblomma är några exempel på växter som är enkla att ta sticklingar av. Antingen genom att knipsa av en bit av växten eller genom att gräva upp nya skott så att du får med roten.

Annons
Sticklingar: Elefantöra och Monstera
Sticklingar i vatten är dekorativt och kan placeras lite varstans i hemmet.
Trendiga växter 2022: Palettblad
Det är väldigt lätt att ta sticklingar av Palettblad. Testa!

4. växter med medelhavskänsla

Efter flera år av pandemi längtar vi mer än någonsin efter Medelhavet. Och om vi inte kan åka dit får vi skapa en egen ”medelhavsvibe” hemma med hjälp av växterna. Därför spås gröna växter och stora inomhusträd bli extra trendiga 2022.

Annons
Amazonsköld Alokasia
Alokasia (Amazonsköld) är en riktig poppis i många hem.

Citrus- och olivträd är några favoriter. Men kanske inte de mest lättskötta. Satsa då i stället en fönsterfikus eller ett färgsprakande Palettblad. Växter som Alokasia och Kalatea med imponerande stjälkar och blad har också blivit poppis på senare tid. En annan trendig storfavorit är Kaladium som har nästan spöklika blad.

Trendiga växter 2022: Kalatea
Kalateans vackra och dramatiska blad har gjort den till en favorit!
Annons
Trendiga växter 2022: Kaladium
Kaladium finns i många underbara färger.

Foto: Plantagen, Ikea och Interflora.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons