Trendgurun: Här är årets 5 största trender

Trendgurun: Här är årets 5 största trender

12 januari, 2016

Det är många som har åsikter om vilka som blir det nya årets största trender. Sveriges meste trendexpert Stefan Nilsson inleder som alltid det nya året med att spana på årets mesta trender. Vi på Elle Decoration var förstås på plats. Här är Trendstefans fem trender för 2016:

SantaFeGeorgiaO

Landskap av Georgia O´Keeffee

1. Santa Fé. Här ser vi textilier på väggarna, låt mattan flytta upp helt enkelt. Mycket symmetriska mönster, keramik, hantverk – och kaktusar kommer stort. Rosa, senapsgult, terrakotta, grönt och trä. Färger som den amerikanska konstnären Georgia O’Keeffee gärna använde.

Hedonism_twistofhistory

Omklädd sammetsfåtölj från Twist of History

2. En sann flirt med 70-talet. Tänk gillestuga med heltäckningsmatta, mycket rött, sammet, stormönstrat, speglar, kandelabrar och fransar. Trenden har influenser från 1970-talets art deco-trend. Alldeles för mycket av allt!

3. Industritrenden lever kvar med sitt rustika uttryck, rostfritt, metaller, grått porslin, laboratorieglas. I denna trend är också tekniken viktig: kaffebryggaren som protesterar om kaffebönan inte är ekologisk, lampor som är en laddningsstation för din smarta telefon etc etc.

Astro_Orb

Vasen Orb från Klong.

4. Rosa och ljusblått säger färgföretaget Pantone är årets färger; Stefan säger vitt! Vitt, transparent, lager på lager, papper. Och släng ampeln, nu odlar vi i terrarium. Här finns en framtidstro, nyfikenhet och till och med optimism. Inspiration från rymden och Mars och tapeter med stjärnhimlar.

5. Makers & Fixers. Den trend som Stefan vurmar mest för, men som i mångt och mycket är en antitrend. Eller kanske en antikonsumtionstrend. Shared economy kommer än mer (förra årets stora spelare var Uber och Airbn´b). Varför köpa nytt när vi kan låna och dela med varandra? En längtan efter att få vara delaktig och göra skillnad. Sätta miljön och engagemang kring den och t ex flyktingfrågan i fokus.

Läs också:
De 12 hetaste inredningstrenderna 2016
10 kända bloggare: Här är nya årets största trender