Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Trenderna som äger 2014, del 2

08 jan, 2014 
AvKatarina Matsson
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Inredningstrender-2014-9

Nu har vi kommit fram till den andra delen i vår trenspaning inför 2014. Här avslöjas bland annat vad som blir ”årets uggla” och varför vi omfamnar ”fulmaterialen”. Dessutom får ni en titt bakom kulisserna hos en av våra redaktionsmedlemmar!

Inredningstrender-2014-6

5. Den nya ugglan

Det är dags för ugglan att flyga tillbaka till skogen och lämna plats åt … Ananasen! Den taggiga delikatessen från Sydamerika ligger helt rätt i tiden: söt – men med sting. Ananas i mässing, 895 kr, Longcoast Living.

Inredningstrender-2014-1

7. Fulmaterial på frammarsch

År 1981 gjorde Memphisgruppen skandalsuccé på möbelmässan i Milano med möbler i billiga, ”dåliga”, material som plastlaminat. Ikea får med jämna mellanrum skäll för att sälja uppsnyggade spånplattor. Men på senare år har framsynta formgivare börjat sudda ut gränsen mellan vad som anses fint respektive fult genom att använda sig av lågstatusmaterial och visa upp dem för vad de är – plyfa, mdf, spånskivor med mera. I november såldes till exempel Folkforms masonitskåp Masonite Memorian och Uglycutes plywoodfåtölj Ren på Stockholms Auktionsverks Nutida. Ett annat exempel är Fredrik Färgs förvaringsserie Scott för David Design i obehandlad valcromat. Och vi applåderar – ärlighet varar längst!

Annons

Fåtölj Ren, design Uglycute 2012, och skåp Masonite Memorian, design Folkform för Svenskt Tenn. Foto: Stockholms Auktionsverk.

Inredningstrender-2014-4

8. Prydnadssamlingar

Kanske är det något grundläggande mänskligt att samla, inbäddat djupt i vår dna och nedärvt från våra äldsta förfäder. En sten till kunde ju alltid vara bra att ha (liksom senare kålrötter, peruker och it-väskor). Det var bara några år sedan det kändes okej med ett och annat prydnadsföremål igen, men redan växer våra samlingar av vaser, prydnadsfåglar och porslinsfiguriner och matchas med reseminnen och kuriosa på auktionsfyndade sidobord. Personliga små stilleben är det nya surdegsbrödet. På bilden syns vår AD Anettes fågelsamling – se mer här!

Ska?rmavbild 2014-01-08 kl. 09.40.14

9. Grafisk geometri

Efter flera år med komplicerade geometriska figurer och datoruträknade vinklar à la origami gör de grafiskt starka grundformerna en efterlängtad comeback. Cirkeln, triangeln, rektangeln och kvadraten dyker upp i textil- och tapetmönster, i formen på inredningsaccessoarer och i detaljer på möbler. En grafisk bubblare är den breda blockranden, gärna på diagonalen.

Annons

Inredningstrender-2014-3

10. Hela Afrika

Det är inte bara kapitalet som fått upp ögonen för Afrika – även formgivare, designer och curatorer blickar just nu lite extra mot den mångfacetterade kontinenten. I Bergrummet i Stockholm pågår den fantastiska utställningen Afrikanska mästerverk om Ifefolket i forna Nigeria – en av de mest avancerade kulturerna för sin tid. Vi spår att 2014 blir året då vi äntligen börjar se Afrika för de olika samhällen och kulturer det alltid har varit – och att utställningen när den i april flyttar vidare till Världskulturmuseet i Göteborg kan få tillbaka originalnamnet Dynasti och gudomlighet: Ifekonst i forna Nigeria.

På bilden: Huvud i koppar, Wunmonije Compound, Ife, 1300-tal–tidigt 1400-tal, © National Commission for Museums and Monuments, Nigeria, foto från Museum for African Art.

Hela trendtoppen och mycket mer inspiration hittar du i ELLE Interiör nr 10 som finns ute nu! Första delen finns här.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons