Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

5 vintagetrender att hålla koll på 2018

01 jan, 2018 
Av
Vilka är de starkaste antiktrenderna just nu och vad kommer att bli 2018 års största snackis? Här är vår spaning.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

De senaste årens intresse för vintagemöbler och den starka trenden att vilja inreda eklektiskt och personligt har gjort att inredningstrender och antiktrender blivit allt mer sammanflätade. Många formgivare och inredare sneglar på historien och under möbelmässan i Milano väljer allt fler företag att ställa ut i historiska miljöer. Samtidigt tar antikhandlare och auktionshus gärna hjälp av inredare och stylister för att presentera föremålen på ett sätt som känns samtida. I Sverige är det tydligaste exemplet Bukowskis, som anlitat Ilse Crawford för att inreda lokalerna i Stockholm.

Den inredningsintresserade har alltså mycket att hämta i antik- och auktionsvärlden både vad gäller inspiration och trender. Inför 2018 finns några extra starka trender att hålla ögonen på:

1. Fornasetti

Fornasettibutiken  på Corso Venezia - grön inredning
Fornasettibutiken på Corso Venezia 21/A i Milano är just nu i trendfokus.

Sedan butiken som säljer Piero Fornasettis (1913–1988) egensinniga och surrealistiska design för ungefär ett år sedan flyttade in i nya lokaler på Corso Venezia i Milano har den återigen hamnat i trendfokus. Anledningen är framför allt den originella inredningen i butiken: tre våningar som är lite som att kliva in i huvudet på Piero Fornasetti själv. Intresset för både Fornasetti och hans stil kommer att öka ännu mer under 2018.

Annons

2. Frida Kahlo

Frida Kahlo’s wardrobe
Victoria & Albert Museum i London visar utställningen Frida Kahlo’s wardrobe, 16 juni–4 november 2018. Frida Kahlo, Self Portrait in Red and Gold Dress, 1941, olja på duk, 39×27,5 cm. © Gerardo Suter, the Jacques and Natasha Gelman Collection of 20th Century Mexican Art and the Vergel Foundation

I juni öppnar Victoria & Albert Museum i London utställningen Frida Kahlo’s wardrobe som bland annat visar upp hennes färgstarka kläder, som låg gömda för världens ögon i femtio år efter hennes död och som aldrig tidigare lämnat Mexiko. Vi tror på Frida Kahlo-feber både i inredning och mode under 2018.

3. Tidig modernism

Stolen Zig-Zag
Gerrit Rietvelds ikoniska stol Zig-Zag designades 1932. Detta ex tillverkades 1950 av Gerard van de Groenekan och såldes för 18 750 pund (ca 218 000 kr) på Sotheby’s auktion Bauhaus – defining a century i London i början av oktober.

Design från början av 1900-talet av formgivare som Gerrit Rietveld, Mies van der Rohe och andra knutna till Bauhausskolan är extremt heta hos tongivande handlare på den eklusiva mässan Tefaf, och i början av oktober höll Sotheby’s i London specialauktionen Bauhaus – defining a century.

Annons

4. 1970–1980-tal

Fåtöljen Geometrica
Fåtöljen Proust Geometrica av Alessandro Mendini designades 1978 och togs i produktion av Cappellini 1993. I oktober såldes ett exemplar för 51 450 kronor på Bukowskis contemporary art & design.

Design från slutet av 1970- och början av 1980-talet har bubblat länge bland antiktrenderna, men kanske är 2018 året när det vilda, färgstarka, galna och lite plastiga kommer tillbaka på bred front.

5. Tiffanylampan

Lampan Tiffany
Den här exklusiva Tiffany-lampan från 1906 visades av Lillian Nassau LLC på Tefaf New York tidigare i år.

Älskad, hatad och kopierad som få – lampan med skärm av blyinfattat glas lanserades ursprungligen av Louis Comfort Tiffany år 1895 och en originallampa kostar numera astronomiska summor. Med tanke på intresset för art nouveau och slingrande växtornamentik de senaste åren borde Tiffany-lampan booma 2018.

Läs mer:

Här är de 10 hetaste inredningstrenderna 2018

10 gröna trender att hålla koll på 2018

Annons