Torkade blommor – så inreder du med årets trendigaste växter

Så lyckas du med torkade blommor.

Vilka blommor är finast att torka, hur gör man för att det ska bli fint och inte se visset ut – och hur stylar man buketten? Här är experternas bästa tips.
18 januari, 2019

Sedan eternellerna stod i höganäskrus i var mans hem på nittiotalet har torkade blommor lyst med sin frånvaro. Men med pampasgräset i spetsen har torkade växter tagit allt större marker i inredningsreportagen – och i år spås torkade blommor synas överallt i alla möjliga former.

Pampasgräs är fint att inreda med.

Pampasgräs syns överallt just nu. Foto: Ellos Home.

Visst förstår man trenden – de passar nästan överallt och står länge, så du slipper köpa nya blommor varje vecka. Johanna Larsson och Sara Saadat arbetar på Christoffers blommor i Stockholm, en butik känd för sina fantastiska blomsterskapelser. Här är deras bästa tips och knep för att lyckas med torkade växter:

Så lyckas du med din torkade bukett:

Hur gör man för att torka blommor och växter bäst?

– Olika blommor kräver olika tekniker för att torka som bäst. Blommor med tyngre blomhuvuden hängs med fördel upp och ner på en varm, torr plats. Många blommor går även utmärkt att torka direkt i en torr vas. För att få bäst resultat, torka blommorna på en gång istället för att torka sådana som redan stått länge i vas, risken är att de kommer se mer vissna ut.

Det är också viktigt att inte sätta blommorna för tätt så att inte formen påverkas. De flesta blad går att lägga plant.

Vilka blommor och växter tycker ni blir finast att torka?

– Hösthortensia, protea, banksia, craspedia och crocosmia blir vackert, liksom gräs, ax och frökapslar såsom vallmo och lotus. Andra fina val är små blommor som brudslöja, limonium och mimosa. För vackra gröna inslag är palmblad och eukalyptus bra val. Kvistar är också vackert att torka, exempelvis vide.

Att blommorna gulnar, bleknar och tappar färg och kroknar lite är bara vackert och ger ytterligare karaktär och dramatik.

Vilka passar inte att torka? Varför?

– Generellt blommor med mjuka stjälkar då dessa har en tendens att ruttna såsom tulpan, kalla, ranunkel, anemon och klematis. De tappar också ofta sina kronblad när de vissnar.

Hur stylar man torkade blommor snyggast?

  • Våga mixa buketter med torkat och färskt.
  • Bind stora osymmetriska kransar eller gör andra installationer som blomstermoln med blandade blommor och grönt som torkar fint.
  • Sprid ut små torkade blommor och blad på bordet som konfetti för att skapa en fin bordsdekoration.

Finns det några fina blommor som säljs färdigtorkade?

– En favorit just nu är helicryssum. En klassisk eternell som känns igen från 90-talet men som nu kommer tillbaka i vackra färger. Även palmblad och banksia är riktiga favoriter.

Hur ser er bästa torkade bukett ut?

– Den har oväntade kontraster i färg, texturer och form. Och så är den matt, blek och har mycket volym – maffigt och stort ska det vara!

Torkade växter är en stor trend 2019 – här är tipsen för att lyckas.

Investera i en maffig bukett med många olika blommor – den står ju sig länge! Foto via: Lili in wonderland

Startbild via: Lili in wonderland

Läs också:

Så torkar du hortensior

Spaning: 5 trendigaste inomhusväxterna 2019

Trendguide: Allt för att lyckas med att pressa blommor