Topplista: Populäraste resmålen på semestern i Sverige

Semester i Sverige är hett! Det bekräftades av en undersökning, som även avslöjade de mest populära resmålen, städerna och turistattraktionerna i Sverige.
11 juli, 2019
1:56

Efter reklamen: 8 härliga hemestertips

(1:56)

Planerar du en semester i Sverige? Här är åtta inspirerande förslag!

Trenden är tydlig: Allt fler väljer bort långa flygresor. SJ och Sifo har grävt lite i detta och släpper topplistor med de svenska städer och turistmål som vi helst besöker i sommar: Storstäder, stränder och skräckblandad tivoliförtjusning är hett. Men den mest populära staden är inte helt oväntat Visby.

I studien från 2019 kunde vi utläsa att 6 av 10 svenskar (59 procent) valde att stanna i Sverige på semestern och var fjärde svensk (22 procent) sade sig också resa mer inom landet i år än de senaste tre åren, enligt undersökningen.

Hit vill vi helst resa på Sverige-semestern

Några resmål sticker förstås ut som extra heta. Här kan du kika på favoriterna och få inspiration till populära platser att besöka. Eller kanske tvärtom, om du hör till dem som helst spenderar ledigheten i stillhet på turistfria ställen.

Här är de mest populära svenska semesterstäderna

Alla städer på tio i topp-listan ligger vid havet. Visbys kullerstenar, barer och ruiner lockar allra flest den här sommaren, tätt följt av Sveriges två största städer, på varsin kust. Och på fjärdeplatsen hamnar strandstaden Halmstad.

1. Visby

2. Stockholm

3. Göteborg

4. Halmstad

5. Malmö

6. Karlskrona

7. Varberg

8. Ystad

9. Kalmar

10. Helsingborg

Den allra mest populära staden går inte att nå med tåg. Men du kan numera ta dig till Visby från Nynäshamn med en färja som går på naturgas, och det ger 20 procent mindre utsläpp av koldioxid än en resa med en vanlig färja enligt rederiet Destination Gotland.

Här är de svenska turistattraktionerna som lockar mest

Är du peppad på en havsutsikt eller fjälldal som tar andan ur dig, eller en hisnande berg- och dalbanefärd (för dig eller barnen) i sommar? Du är inte ensam. Enligt statistiken från SJ och Sifo är 17 procent av oss ute efter mer naturupplevelser i år än vi varit de senaste tre åren. Men nöjesparken Liseberg i Göteborg kniper förstaplatsen på topplistan.

1. Liseberg

2. Gotland

3. Stockholm

4. Kolmården

5. Fjällen

6. Gröna Lund

7. Öland

8. Visby

9. Höga Kusten

10. Västkusten

Listan bygger på SJ:s Sifo-undersökning, där 1000 respondenter i Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel svarat på öppna frågor som ”vilken svensk semesterstad reser du helst till?” och ”vilken svensk turistattraktion vill du helst besöka i sommar?”.

Källa: SJ

Toppbild: Liseberg, Gotland och Visby. Foto: Liseberg och Shutterstock

Läs mer:

Topplista: Sommarställena vi drömmer om – stilarna och platserna

Svenskarnas semesterfavoriter – topplistan på udda platser

Superguide till Stockholm – ställen att ha koll på

Skärgårdsguide: 12 härliga öar utanför Stockholm