Tonsäkert – så möblerar du för bästa ljudet

05 januari, 2015
teknik

Starta 2015 med bästa möjliga ljud hemma! Tänk längre än ljudsystem och högtalare – rummets inredning har mycket större betydelse för ljudkvaliteten än man kan tro.

I jakten på det perfekta ljudet är det lätt att tänka dyra högtalare och avancerade system, men ofta tänker man inte på själva rummet och dess påverkan på ljudkvaliteten. Medan betongväggar fungerar bra som ljudisolering kan en soffa eller gardiner göra underverk genom att mjuka upp ljudet. En bra början är att fundera över några enkla frågor som ”vad är rummet byggt i för material?” och ”vad finns det för möbler och annan inredning i rummet?”.

Utan att bli för teknisk handlar det förenklat om isolering och absorbering. Rent generellt är hårda material mer eller mindre isolerande, medan mjuka material absorberar, vilket mjukar upp ljudet och minskar eko. Detta ger en bättre ljudåtergivning utan ”gammalt ljud” som stannar kvar och stör lyssnandet.

Betongen begränsar ljudet som ”läcker” till angränsande rum, däremot har den ingen positiv inverkan på ljudet i själva lyssningsrummet. Tvärtom reflekteras ljudet tillbaka, vilket ger högre ljudnivåer och eko-effekter. Nyckeln här är textilier och det behöver inte innebära stora ingrepp, tvärtom kan mindre justeringar göra stor skillnad.

Soffan som de flesta redan har både mjukar upp och minskar eko, kanske behöver den bara några fler kuddar. En stor matta, gärna i ull eller bomull, gör stor skillnad på ett hårt golv, både för ljudet och fötterna. Hitta lösningar som passar dig och din stil – är gardiner inte din grej, testa med att rama in fina tyger på väggen eller ta bort glasskivan på konsten. Eller varför inte göra en flexibel lösning med en lång stålvajer eller list i taket där gardiner kan båda fylla hela väggen och gömmas undan beroende på behov och humör.

soffa-beige

Soffa Rak, pris från 18 900 kr, Norrgavel.

Några enkla tips…

HELTÄCKANDE GARDINER fungerar som utmärkta ljudabsorbenter – tänk bara på att de går hela vägen från golv till tak, annars kan ljudet studsa och förvrängas på den lilla ytan som blir över.

BOKHYLLOR hjälper till att bryta upp ljudet, och böcker absorberar och förhindrar eko. Ställ eventuella prydnadssaker på mjukt tyg eller göm små möbeltassar under dem för att förhindra vibrationer.

TEXTIL VÄGGKONST är värt att testa, varför inte skapa något eget? Undvik även glasskivor på konstverk då detta ger en yta för ljudet att studsa mot.

EN SOFFA är den i särklass effektivaste allt-i-ett-möbeln som både bryter upp och mjukar upp ljudet och även minskar ekoeffekten.

MATTOR förhindrar att ljudet studsar tillbaka från ett hårt golv, material som ull och bomull fungerar extra bra.

STÄLL FRAM HÖGTALARNA Undvik små, begränsade och lådliknande utrymmen – låt istället högtalarna ta plats.

STEREOKOPPLA HÖGTALARNA för ett jämnare ljud i rummet – lägg till en subwoofer, för extra bas, gärna i hörnet på rummet för bästa resultat.

STÄNG FÖNSTREN för att undvika störande ljud utifrån.

Källa lista: Sonos

gardin-petrol

Gardin Sanela 599 kr/par, Ikea

Av: Sandra Domeij

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE DECORATION: