Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Trend just nu: Därför får möbelklassikerna nytt liv

14 sep, 2014 
AvRebecca Wictor
1406-intro-nu
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
1406-intro-nu

Nu dammar möbelföretagen av arkiven på jakt efter morgondagens designklassiker.

Kerstin Hörlin-Holmquist, Joe Colombo, Charles och Ray Eames, Hans Wegner, Arne Jacobsen, Josef Frank … Just nu är designhistoriens tungviktare mer aktuella än på länge – och inte bara hos auktionshusen. Flera tillverkare väljer i höst att bläddra i arkiven och återlansera gamla möbler. Ett företag som bygger på den idén är danska By Lassen, som bildades 2008 för att förvalta och lyfta fram Mogens och Lemming Lassens funktionalistiska formgivning.

Annons

– I Danmark har vi en väldigt stolt designtradition med många fantastiska formgivare och arkitekter. Jag tror att dagens företag tittar tillbaka tack vare den höga kvaliteten på deras design, säger Nadia Lassen, Mogens Lassens barnbarnsbarn, som driver företaget.

Inom populärkulturen återuppstår ikoner som Spindelmannen, X-men och Godzilla gång på gång på bioduken. En etablerad karaktär som publiken redan har en relation till är ett effektivt sätt att nå igenom globaliseringens och digitaliseringens eviga brus – och designkändisarna ger samma resultat. För konsumenterna fungerar de även som en trygghetsstämpel.

– Självklart blickar företagen också tillbaka för att konsumenterna tycker om originaldesignen. Klassisk design bär ofta på en historia och många konsumenter tycker att det är tryggare att köpa klassiker än ny design. Man vet att de håller i värde, säger Nadia Lassen.

I en tid då framtiden känns allt mer osäker är det kanske inte så konstigt att vi gärna kastar trygghetstörstande blickar bakåt istället för att satsa på oprövade kort. Det är knappast någon slump att många av de återlanserade möblerna i original säljs dyrt på nätauktionerna. Även Ikea har grävt i arkiven. I juli släpptes kollektionen Årgång med 22 klassiker från 1950- och 60-talen. Det är ingen tvekan om att formen fortfarande håller måttet – huruvida de nyproducerade möblerna kvalitetsmässigt står sig lika länge som originalen återstår att se. För andra företag är arvet en bärande beståndsdel. När Svenskt Tenn i höst lanserar tio nya produkter av Josef Frank har de noga letat efter möbler som går att översätta till en modern kontext. Samtidigt lanseras den nya spegeln Fauna av John Astbury. Thommy Bindefeld är marknadschef på Svenskt Tenn

Annons

– Vi utvecklar hela tiden både nya och produkter ur Svenskt Tenns rika arkiv. Om 90 år är det kanske någon som relanserar den här spegeln. Vi skapar ny historia just nu.

 

Gubi-Paradiset-soffa-3

Gubi lanserar i år Kerstin Hörlin-Holmquists kollektion Paradiset, som hon ursprungligen ritade för NK 1956.

By-Lassen-Frame-Kubus-på-vägg

Hyllsystemet Frame är senaste nytt från By Lassen, som lyckas ge sina historiska möbler en modern twist som känns helt rätt i tiden.

Annons
EKENASET-fåtölj

Även Ikea har promenerat längs minnenas väg och lanserade i juli kollektionen Årgång med produkter från 1950- och 60-talen.

metropolitan-cheer

En annan dansk designikon som firar 100-årsjubileum är Hans J. Wegner, vilket Carl Hansen & Son firar med ”nya” sideboardet CH825 från 1958. Företaget återlanserar även Metropolitan Chair av Einer Larsen och Aksel Bender Madsen. Stolen fick sitt namn när New Yorks Metropolitan Museum beställde den 1961.

Annons
Alessi-superpopularpsjsm3

Italienska Alessi släpper kollektionen Super & Popular. Det är ingen regelrätt återlansering men ett sätt att lyfta fram sin långa designhistoria – och ge köparna kunskap om originalprodukter som ofta kopierats.

marianne-sandberg-tapet-brunnäs

Fågeln och blommorna på mönstret Marianne i Sandbergs nya kollektion Brunnsnäs är inspirerade av 1700-talstapeter.

Annons
Vitra-Graphic-Print-Pillows

Även Vitra återlanserar i höst flera äldre produkter av blanda andra paret Eames, Alexander Girard och Hans Coray. På bilden ser ni grafiska kuddar, design Alexander Girard, Vitra

Svenskt_Tenn_bord

I höst lanserar Svenskt Tenn tio möbelnyheter designade av Josef Frank.

Av: Katarina Matsson

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons