Arkitektritat trähus i skandinavisk stil

Bild på The Gjovik House Olso Norm Architects

Det är ingen hemlighet att den skandinaviska inredningsstilen är omtyckt världen över. Det norska mysordet hygge ses särskilt exotiskt och är eftersträvat. Här är ett arkitektritat hus utanför Oslo som lever upp till alla förväntningar på hygge.
17 januari, 2018

En inredningstrend som slagit utomlands är begreppet hygge och visst kan den vara svår att sätta ord på eftersom det främst är en känsla.

Enkelt beskrivet är hygge en varm och mysig atmosfär och en gemenskap, som numera ofta får känneteckna den skandinaviska inredningsstilen och framförallt den danska.

Blott en timme utanför Oslo hittar vi The Gjøvik House, ett hus som perfekt symboliserar hygge. Huset är ritat av danska Norm Architects och består av sex sammankopplade träblock i olika storlekar, som skapar ett levande intryck. De generösa fönsterpartierna öppnar upp mot vackert landskap, skog och sjö och insidan gör ingen besviken.

Se huset nedan

Materialen och färgerna ger ett minimalistiskt, men ack så stilrent och inbjudande intryck. Norm Architects har genomgående valt en avskalad färgskala med gråskiftande väggar, naturfärgade textiler och varma träpaneler – en kombination som ofta används för att ge den rätta hygge-känslan.

Golven är slipade och matta om vartannat, för att ge de olika rummen spännande dynamik, och fönster från golv till tak släpper in maximalt med ljus. I vissa partier i huset är fönstren dock färre, allt för att öka den mysiga känslan.

– Tanken bakom huset var att ge hemmet en mysig och inbjudande känsla där du verkligen kan övervintra och söka skydd från den nordiska vintern, säger arkitekterna till Dezeen.

– Det moderna klusterhuset ger känslan av att vara tillsammans, utan att för den delen vara i samma rum.

Källa: Dezeen Foto: Norm Architects

Läs mer:

De tre häftigaste lägenheterna på hemmet just nu

Laxrosa färgmagi i Saltsjöbaden

Naturnära detaljer möter tidlös designklassiker i Flandern