Tekla Evelina Severin imponerar med färgmaxat Instagram-flöde

Tekla Evelina Severin och färginspiration på Instagram

Tekla Evelina Severin beskriver sig själv som färgberoende och på sitt välkurerade Instagram-konto bjuder hon på ljuvlig färgexplosion. För ELLE Decoration berättar hon om inspirationen, inredningsintresset och hur allt började.
13 augusti, 2019

För många är Tekla Evelina Severin förknippad med färg, färg och åter färg. På sitt populära Instagram-konto möts man av ett färgmaxat flöde med allt från drömmiga pasteller och knalliga toner, till mörka nyanser – inte sällan kombinerade med varandra. Med Stockholm som utgångspunkt ser hon detaljer en vanlig människa knappt lägger märke till och resultatet är riktigt inspirerande.

– Jag lägger i snitt 1-1,5 timme per dag på Instagram – japp, jag har satt alarm när det går över 1,5 timme per dag! säger hon.

Teklas färgglada foto

Eftersom Instagram är Teklas ”ansikte utåt” och fungerar lite som en portfolio är flödet och bilderna viktiga. Allt är noga genomtänkt och därför avstår hon ofta från att lägga ut vissa bilder som inte passar helheten.

– Min balans ligger mellan lekfullt och minimalistiskt och ibland slår det för mycket åt det ena eller andra hållet.

Rosa handfat fotad av Tekla Evelina Severin

Flera förklaringar bakom Tekla Evelina Severins färgintresse

Det stora intresset för färg och form föddes av olika anledningar, både medvetna och omedvetna, berättar Tekla.

– En väldigt stark anledning tror jag är geografisk. Bodde jag i soliga LA eller Spanien hade jag inte funnit klara, starka och solbelysta färger lika exotiska som när man bor i ett land där mörkret tar över halvårsvis. En annan mer konkret anledning var att jag jobbade som inredningsarkitekt under många år och blev väldigt trött på den konformistiska skandinaviska stilen, med allt ljust, grått och beige, säger hon och fortsätter:

– En mer psykologisk och fysiologisk anledning är min krassa syn, -7. Jag tror därför att jag är smått besatt av att fånga vad jag ser överhuvudtaget – the preciousness to see. Målet med sättet jag fångar saker på genom kameralinsen är ofta att konkretisera något så mycket så att det känns abstrakt. Då tycker jag att jag har lyckats.

Och det var så idén till ett färgstarkt flöde föddes för snart sju år sedan.

– Jag började använda Instagram som en kreativ plattform, testa andra ”förbjudna” färger och smaker. Vad är kitsch? Till exempel, säger hon.

Poolbild av Tekla Evelina Severin

Funkisenkel inredning med rosa vardagsrum

Men det är inte bara på Instagram som Tekla får utlopp för sitt färgintresse. Eftersom hon jobbar kreativt med allt från foto och design till inredning och arkitektur – bland annat – får hon sin dagliga färgdos tillgodosedd. Hemma i lägenheten är det ett rosa vardagsrum som får utgöra färgklicken.

– Hemma hos mig själv inreder jag med färg när jag har tid eller råd.

Eftersom Tekla bor i en hyresrätt gör hon inga större förändringar eller investeringar.

– Det är väldigt funkisenkelt, som är husets karaktär. Ett simpelt ofärgglatt kök och badrum uppblandat med hur mycket färgsamples, färgdetaljer och annat som helst. Jag har också en hel garderob fylld med över 50 provburkar färg, det är nog min pojkvän mindre glad över!

Oslo, foto av Tekla Evelina Severin

Foto: Tekla Evelina Severin, Christine Tam

5 snabba med Tekla Evelina Severin

Din personliga favoritfärg?

– Det förändras hela tiden, men peach är en ständig favorit.

Snyggaste färgerna att kombinera?

– Jag håller med min kompis och printdesigner Iwa Herdensjö som säger att en färgkombination alltid ska innehålla ”something dirty and something flirty”, det vill säga klara färger versus dova färger. Jag tycker om att kombinera ton i ton av samma färg, till exempel laxrosa, ljusare rosa och orange med bordeaux eller nougat. Eller så använder jag ett mönster och matchar utifrån det.

Några otippade – men riktig snygga – färgkombinationer?

– Min senaste favoritkombo är lavendelblått/lila och nougatbrunt, eller rött och rosa, som idag är en given kombination, men det fick man ju lära sig som liten att det var den värsta färgkombination man kunde göra.

Enklaste sättet att få in mer färg i sin inredning?

– Accent är det klassiska svaret, men jag tycker det är ett tråkigt svar så jag säger väggfärg. Och måla taket, det är ofta så skarpt och tråkigt med vita tak till en färgrik vägg.

Var hittar du inspirationen i vardagen?

– Överallt. Jag får hejda mig och ”radarblicken” ibland för att inte bli för utmattad, det kan vara ett hörn på en skum bakgata, hur ljuset slår in över en tunnelbanestations vägg eller människor jag möter. Och naturen så klart; skiftningar, blommor, vidder.

Har du någon favoritbild från ditt eget Instagram-konto?

– Många:

Läs mer:

Trolla med färger hemma – 3 enkla och smarta inredningsknep

Våga mer färg – så inreder du stilsäkert med årets färgtrender

Vintagemöbler och färgmaxat hemma hos Minimarkets Sofie Elvestedt

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE DECORATION: