Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Så lyckas du med tapet – 3 experter tipsar

08 aug, 2018 
AvSanna Rossäng
Tapeter skapar en ombonad känsla och ger rum olika skepnad beroende på färg, mönster och former. För att lyckas har vi tagit hjälp av tre experter på tapet som delar med sig av deras bästa tips.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Storblommigt, avskalat eller extra allt. Det finns inget som förändrar känslan i ett rum som tapet. Vi har pratat med tre aktuella formgivare om deras syn på temat.

Martin Bergström

Martin Bergström
Tapet ur kollektionen Flora Hysterica för Photowall

När Martin Bergström var tre år kunde han boken Den nordiska floran utantill och han samlar på herbarium som är över 200 år gamla. Nu har han överfört det blomstrande intresset till olika mönsterprojekt, bland annat en tapetkollektion tillsammans med Photowall.

Annons

Vad betyder tapet för dig?

– Jag kan ha extremt svårt för tapet men samtidigt älskar jag när det blir en intressant kombination av tapet, rum och plats. Sedan är hantverket i mönsterskapandet extremt viktigt. Jag kan gilla allt från enkla mönster till extremt hysteriska, men det måste finnas något som gnager och de får inte vara så fula att jag får migrän av dem.

Och vad är det som gnager i din kollektion Flora Hysterica?

– Det är något som bara finns där.

Vilka trender ser du inom tapet och mönster?

– Stopp. Det finns ett stopp och det är viktigt. Vi måste ha fina saker, men vi kan inte springa och bry oss om trender. I stället känns det viktigt att säga stopp och tänka efter.

Tapet ur kollektionen Flora Hysterica för Photowall

Martins bästa tips för att lyckas med tapet:

Annons

1. Mixa och matcha! Strunta i allt. Se bara till att du inte får migrän av det.

2. De finaste väggarna jag sett är när man är i ett hem där tapeterna har ramlat sönder. Det syns att det är 20 lager tapet, och resultatet blir som en bok där bladen öppnas upp. Så mitt tips är att kolla vad som finns under och att inte vara rädd att skala upp och återanvända.

3. Tänk utanför ramen du är i. Du kan också tapetsera tak, dörrar, möbler och dig själv.

4. Experimentera!

5. Kombinera mönstrade tapeter och addera konst på. Blanda så det blir en hel värld.

Sissa Sundling

Sissa Sundling
Orginaltapeter för Boråstapeters kollektion Anno

I åtta år har Sissa Sundling omgett sig med stora tapetarkiv och fått utlopp för sitt intresse för tapeter. Nu har hon skapat den kulturhistoriska kollektionen Anno för Boråstapeter, som hyllar den svenska tapettraditionen.

Annons

Varifrån kommer detta stora intresse för tapeter?

– Jag har alltid varit en tapetnörd och intresserat mig för det dekorativa. Tidigare har jag arbetat mycket med tredimensionella produkter där dekoren varit underordnad formen. Men i tapet är det dekoren som är funktionen och måste fungera perfekt. Det är utmanade och roligt att skapa tydliga uttryck med den rätta rytmen, både visuellt och funktionellt.

Vad är den stora skillnaden på historiska mönster och mönster som skapas i dag?

– Stilen, hur man stiliserade en blomma hänger tydligt ihop med sin tids stilideal. En annan skillnad är hantverket, att man fram till mitten av 1800-talet blocktryckte för hand eller målade direkt på uppspänt papper. För annars är utgångspunkterna de samma i dag som då – att skapa vackra mönster som ska rapporteras och fungera på större ytor.

Tapet ur Boråstapeters nya kollektion Anno

Sissas bästa tips för att lyckas med tapet:

Annons

1. Med dagens non woven-tapeter är det mycket enklare att lyckas, och man klarar att sätta upp tapet om man är lite händig.

2. Välj tapet på fyra väggar! Många tänker att de inte vågar och att det blir för mycket, men det blir snarare trevligt och ombonat.

3. Gå på din egen känsla. Det är underbart att varje dag se något man tycker om.

4. Var inte rädd för färg! Ett litet mörkt rum blir inte ljusare för att man målar det vitt. Att endast addera en liten ton på väggarna gör att ett rum upplevs mer rumsligt.

Martyn Lawrence Bullard

Martyn Lawrence Bullard
Tapet ur kollektionen Martyn Lawrence Bullard för Cole and Son

Den brittiske inredningsdesignern Martyn Lawrence Bullard kvalificerar sig med enkelhet under benämningen stjärndesigner med kunder som Christina Aguilera, Cher och Tommy Hilfiger på sitt cv. Nu är han aktuell med en världsomspännande tapetkollektion som ska ta Cole & Son in på den amerikanska marknaden.

Annons

Hur skulle du beskriva din stil?

– Eklektiskt! Jag lever för vackra saker och för att genom saker visa personlighet. Det kan vara allt från något från Ikea till något av Picasso och något jag hittat. Det handlar om att skapa en känsla, och jag blandar gärna både stilar och tidsepoker. Det handlar bara om skönhet i ett objekt.

Vad är det som är så speciellt med att inreda med tapet?

– Det finns inget som gör ett sådant intryck som tapet, och det är ett bra sätt att fördjupa sig i världen.

Hur tycker du tapeterna i den här kollektionen ska användas?

– Jag tycker man ska tänka på helheten, men också våga använda tapet på andra sätt än normen. Därför finns det både bård och panel i kollektionen som skapar fler användningsområden. Jag vill att människor som ser de här tapeterna ska våga tänka annorlunda. Förgyll ett tak, ett badrum eller bara en del av en vägg. Du behöver inte bo stort utan kan använda tapet i en smal hall eller i slutet av en korridor för att skapa en vacker effekt.

Annons
Tapet ur kollektionen Martyn Lawrence Bullard för Cole and Son

Martyns bästa tips för att lyckas med tapet:

1. Tapet är ingenting att vara rädd för. Välj i stället att se det som ett tillfälle att utforska färg, form, mönster och det oväntade.

2. Följ magkänslan och lita på att det du tycker om också blir bra.

3. Börja i det minsta rummet och se hur det känns. Då kommer du inse att leva med tapet omkring dig gör dig glad.

4. Gör något litet! Tapetsera om en lampskärm för att känna hur det känns.

5. Tapet är ett äventyr – var en del av det!

Läs mer:

Så tapetserar du med papperstapet – steg för steg

Så inreder du med mönstrade tapeter – 7 vackra tips

13 fina sätt att inreda med mönstrad tapet

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons