Formex-mässan: Så blir inredningsåret 2016

Formex-mässan: Så blir inredningsåret 2016

Just nu pågår Formex-mässan – den största mötesplatsen för nordisk inredningsdesign – i Stockholm. Och självklart är de senaste trenderna ett hett ämne på mässan.
20 januari, 2016

Vi är fortfarande bara i början av 2016 och nyfikenheten på årets trender är stor. ELLE Decoration är givetvis på plats på Formex-mässan där Svenska moderådets vd Elin Frendberg gav sin syn på vilka de 4 största trenderna under 2016 kommer att bli.

Läs också:
De 12 hetaste inredningstrenderna 2016
Trendgurun: Här är årets 5 största trender
10 kända bloggare: Här är nya årets största trender

lampa_metall

Den geometriska trenden spås bli stor under 2016. Taklampa i serien Geometric Shades från Frama.

1. Geometri

Arkaiskt, sfärer, och fyrkanter syns på både möbler och på de mindre inredningsobjekten. Uttrycket har sin grund i modernismen, men det som gäller nu är lite mer lent, varmt och slipat – vilket blir ett perfekt möte med det skandinaviska. Vi kommer också att se mycket art déco och speglar i alla former.

kartell

Att blanda höga och låga material – som till exempel plast och guld – kommer allt mer under 2016. Bild från Kartell.

2. Höga och låga material

Enklare material mot mer traditionella. Plast möter guld och marmor möter plywood. 

marmorkok_ballingslov

Under 2016 vill vi komma ännu närmare naturen. Marmorkök från Ballingslöv.

3. Autencitet

Den här trenden har bäring på hållbarhetstrenden. Men som Elin säger: hållbarhet är numera en hygienfaktor, inget vi kan bortse från. Vi tar in naturen, men vi vill också vara ute i den. Till exempel har antalet som avlägger jägarexamen ökat med 47 procent. Det kvinnligt kodade hantverket fortsätter ta plats på kaxiga broderier och amplar. Vi ser mer av det obearbetade, det ska vara lite skavsigt. Träet fortsätter att dominera, svart, förkolnat, furu. Och så massa kork! På restaurangfronten är det det naturliga, fritt från tillsatser som gäller. Spana in Mother, Melker Anderssons senaste restaurang i Stockholm eller veganstället The Plant i Ringen på Södermalm.

trend_blatt-900x1203

”Vi ser mycket blått på våra `smaller objects´under 2016”, säger Svenska moderådets vd. Väggfärg och bild från Alcro.

4. Memphis Blues

Tar avstamp i Memphisgruppen från tidigt 80-tal. Mycket roliga, tydliga print, signalfärger. Mycket blått på våra ”smaller objects”, marmorerat, stänkmåleri, vardagskonst. Terrazzo, marmor och cement kommer stort. På sociala medier bygger vi små installationer, vi delar våra stilleben. Och det bästa av allt – det råder en stor kreativ frihet!

trender_bla_alcro_studiobla

Den här bilden från Alcro symboliserar många av de trender som Svenska moderådets vd ser komma under 2016. Blåa stilleben, träslag och naturliga material och en önskan om att vilja leva så nära naturen att vi till och med tar in den i våra hem i form av till exempel en gren.