Inspiration: Svartvit elegans hos Ralph Lauren

Downtown-Modern-Bedding_ralph-lauren

29 december, 2014

Downtown-Modern-Bedding_ralph-lauren

Stramt och modernt och samtidigt mjukt – Ralph Lauren Homes senaste kollektion Downtown Modern spelar på de yttersta kontrasterna svart och vitt.

I Ralph Lauren Homes höst- och vinterkollektion Downtown Modern möts raffinerad modernism med traditionell nordamerikansk indiankultur.

Få kan lika skickligt som Ralph Lauren tolka den amerikanska kulturen. I den nya höstkollektionen för hemmet, Downtown Modern, kombineras en känsla för amerikanska storstäder på 1930-talet med ranchkultur och mönster inspirerade av navajofolkets rika textiltradition. Kollektionen går i svart, vitt och grått med enstaka inslag av naturfärgat trä. Möblerna är gjorda i svärtad ek, cypressträ och svart metall och för tankarna modernismen under första delen av 1900-talet. Som kontrast till de strama möblerna är stora delar av textilkollektionen inspirerad av navajotextil.

Navajoindianerna i sydvästra USA är kända för sitt konsthantverk: silversmycken med turkoser och vävda textilier bland annat. Filtarna vävdes traditionellt på stående vävstolar och man använde naturfärgad ull i svart, vitt och grått kombinerat med garn infärgat i rött och indigo. Riktigt gamla navajofiltar var verkliga dyrbarheter och kallades ofta hövdingfiltar eftersom det inte var vem som helst som hade råd att köpa dem. Med järnvägen på 1800-talet kom också massproducerade och billiga filtar och de skickliga navajovävarna ändrade inriktning på sitt hantverk. Istället för exklusiva filtar för de rikaste i stammen började de väva mattor som de sålde till andra än navajoindianer.

2 Skrivbord och stol Cliff House i svärtat trä med trettiotalskänsla. (finns antingen som miljöbild eller frilagd bild)

3 De naturfärgade trälådorna mjukar upp den stramt formade byrån i kollektionen Downtown Modern.

4 Modernistiskt bord i trä och svart metall ur kollektionen Downtown Modern.

5 Svartvit stickad kudde Kirkwood.

6 Den stickade kudden med ett kohuvud heter Mavrick.

7 Pläden Tahoe är inspirerad av navajoindianernas traditionella textilkonst.

8 Yuma Valley är en hyllning till navajoindianernas vävda filtar.