Stylisten Mari Strenghielms magiska 1800-talsvilla till salu – kika in!

mari strenghielms hem till salu

Utsikt över skärgården, återställda 1800-talsdetaljer och ett förtrollande ljus. Kika in i stylisten Mari Strenghielms vackra villa, som nu ligger ute till salu.
20 november, 2020

Stylisten Mari Strenghielm ska flytta och har nu lagt ut sin villa, som ligger på pittoreska Dalarö, till salu. Huset, som ligger högt upp på tomten på Baldersvägen på Dalarö, har ett fint ljusinsläpp genom de många fönstren och en lummig tomt med både uteplatser och gästhus.

Dessutom har man från villan en svårslagen skärgårdsutsikt mot Dalaröström och öarna utanför. Bara en kort promenad bort ligger en badbrygga.

Foto: Lina Östling för Alexander White/mäklare: Kristina Lissheim

hus på dalarö
1800-talsvilla på dalarö
utsikt över dalaröström

Den idylliska villan är 163 kvadratmeter stor, fördelat på sex rum, och byggdes redan år 1884. Bostaden har en praktisk planlösning med sällskapsytor som vardagsrum och kök på markplan samt tre sovrum på ovanvåningen.

I huset finns det gott om detaljer som bidrar till att bibehålla originalcharmen, som väggpaneler, spröjsade fönster och fina trägolv. I hallen välkomnas man av en gjutjärnskamin, medan en kakelugn står i ett av vardagsrummen, som även leder ut till en vacker glasveranda.

hall med gjutjärnskamin
trappa med väggpaneler
väggpaneler och hall med spröjsade fönster

Stylisten Mari Strenghielms villa till salu

Det var något av en slump att Mari Strenghielm flyttade hit för 15 år sedan. Huset var ett renoveringsobjekt och budgivningen var nästintill avslutad när familjen fick upp ögonen för det.

– Budgivningen var egentligen redan över för huset men vi fick hoppa in ändå, fast utan att få se huset interiört, så vi köpte huset utan att ha varit inne i det, säger Mari Strenghielm och fortsätter:

– Vi föll egentligen först och främst för Dalarö, jag hade aldrig varit där tidigare och när jag kom ut hit första gången så kände jag att här måste jag bara bo.

vardagsrum hemma hos mari strenghielm
soffa hemma hos mari strenghielm
matplats hemma hos mari strenghielm
mari strenghielms hus på dalarö är till salu – vy mot veranda
cafébord i mari strenghielms bohemiska hem

Villan har renoverats med varsam hand för att restaurera och behålla den ursprungliga, klassiska känslan i huset.

– Renoveringen och inredningen av detta hus har varit vårt fritidsintresse de senaste 15 åren, säger Mari Strenghielm och fortsätter:

– Vi köpte huset i tron av att det var ett 30-tals hus men fick sedan reda på att det var byggt redan år 1884 så då startade ett gediget detektivarbete för att hitta bilder och öppna upp väggar och golv för att ta reda på hur huset sett ut från början. Sedan har vi försökt återställa det med eldstäder, fönster-, golv-, och taklister, paneler och så vidare. När vi bytte väggpanel på huset för några år sedan hittade vi originalutsmyckningar under den trasiga panelen. Det var helt fantastiskt att få ta fram dessa, man kände verkligen hur huset fick sträcka på sig lite i sin forna glans.

platsbyggd bokhylla
inred den tomma väggen - inspiration från mari strenghielm
krans hos mari strenghielm
kök hemma hos mari strenghielm
kök i klassisk stil
skandinaviskt klassiskt kök

I biblioteket har Mari Strenghielm platsbyggt en bokhyllevägg som omsluter dörröppningen, medan köket totalrenoverats för att gifta sig med den klassiska stilen i övrigt. På ovanvåningen ligger ett allrum som idag är inrett med skrivbord och används som hemmakontor. Här ligger även husets tre sovrum, varav ett ligger i den inbyggda verandan och har en milsvid sjöutsikt.

I två av sovrummen, som används som barnrum, har familjen platsbyggt kojsängar. Längs med fönstren i det största sovrummet finns en platsbyggd dagbädd, en plats som ligger Mari Strenghielm varmt om hjärtat.

– Jag älskar att sitta och jobba i dagbädden med utsikt över jungfrufjärden.

hemmakontor intill trappa
gråmålad väggpanel
badrum med träpaneler på väggarna
dagbädd vid fönster
dagbädd platsbyggd vid fönster
barnrum med kojsäng
romantiskt och klassiskt barnrum
barnrum med tapet

Gästhuset på den grönskande tomten bestod ursprungligen av två små förrådsrum och dass. I dag har huset hela fyra meter i takhöjd och används av Mari Strenghielm som studio. Det har även varit användbart för hela familjen genom åren.

– Där har vi haft många stora middagar och barnkalas, perfekt att bara stänga dörren och ta tag i kaoset när man har tid. Här har jag även min studio inför större jobb och då får jag ha mina prylar ifred. Jag kommer nog att sakna lillhuset mest av allt, säger Mari Strenghielm.

gästhus på tomten
vackert gästhus i sekelskiftesstil

1800-talsvillan på Dalarö förmedlas av Alexander White, du hittar bostadsannonsen här.

Läs mer:

DIY: Så skapar du vinterns vackraste kransar

Kika in i sekelskiftesvåningen – som varit orörd i 100 år

Margaux Dietz säljer sin lägenhet – kika in