Styla med växter inför visning – 7 fina idéer

styla med växter inför visning, fotografering och försäljning

Styla bostaden med växter! Det ger liv och adderar grönska till inredningen, och är en detalj som gör betydligt större skillnad för helhetsintrycket än vad man kanske tror. Vi listar tips och idéer för hur du kan styla hemmet med växter!
18 januari, 2021
Så väljer du rätt grå nyans till väggarna
Slå på ljud

Inför visningen, fotograferingen eller varför inte bara för att det är fint? Vi stylar ofta våra hem inför försäljning, men knepen går även att använda för att göra vardagen hemma lite vackrare.

Växter är en viktig del av inredningen och får hemmet att kännas både ombonat och levande. Ett intryck man gärna vill ge även när man säljer sin bostad.

Här är sju fina sätt att ge hemmet ett lyft med växter – till visningen eller i vardagen:

1. Styla köket med växter

styla kök inför visning och fotografering med växter

Foto: Anders Bergstedt Styling: Bon Interör för Alvhem/mäklare: Christina Arnesdotter

Pigga upp intrycket i köket genom att styla det med växter. Gröna inslag, oavsett om det är dekorativa växter eller små örter planterade i kruka, ger liv åt de rena, hårda ytorna i köket och gifter sig fint med detaljer som skärbräden i trä och attiraljer i glansigt rostfritt stål och koppar.

Tips! Kombinera gärna växterna med frukter eller grönsaker i en stor skål för att ge ytterligare en dos färg till köksinredningen.

2. Gör intryck med en större växt

vardagsrum stylat med stor växt

Foto: Anders Bergstedt Styling: Linnéa H. Manaberi för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg

En växt i storlek större blir en inredningsdetalj i sig och med en större växt, som ger nivåskillnader i inredningen, skapas dynamik i rummet. Dessutom behöver det inte vara en enorm växt för att du ska få till höjden. Genom att placera en något större växt på sidobordet eller på en piedestal får den ytterligare höjd, vilket skapar en illusion av en betydligt större växt.

3. Styla med kvistar

vardagsrum i sekelskifteslägenhet med spegel med guldram och grå paneler samt kvistar i kruka

Foto: Anders Bergstedt för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg

Inte särskilt grön om fingrarna? Inred istället med lättskötta kvistar eller torkade blommor. Det blir en fin detalj och särskilt kvistar kan också bli ett skulpturalt inslag i inredningen.

4. Variera grönskan och placeringen

Matplats i vitt, beige och ljust trä med blommor och växter i skandinavisk stil

Foto: Fredrik J Karlsson för Alvhem/mäklare: Tony Henschel

Genom att variera olika sorters grönska – från enkla snittblommor och stora buketter till klassiska krukväxter och klängväxter — skapas en livfull helhet i hemmet. Blanda gärna både små och stora växter och arrangemang.

Ett annat sätt att skapa en fin helhet med de gröna detaljerna är att placera dem på olika nivåer i hemmet. Ställ en kruka direkt på golvet, någon på fönsterbrädet eller på en piedestal, och ytterligare en uppe på en hylla för att skapa variation.

5. Välj växter med färg

sovrum med lila palettblad

Foto: Anders Bergstedt Styling: Bon Interiör för Alvhem/mäklare: Christina Arnesdotter

Alla växter behöver inte vara klassiska gröna krukväxter, det finns mängder av fina växter i olika färger! Att välja växter med blad som sticker ut och blir till blickfång är dessutom något av en trend 2021. Här ovan syns ett vackert violett palettblad, en växt som dessutom är mycket enkel att ta hand om och lyckas med.

6. Grönt som en röd tråd i stylingen

styla sovrummet med växter och grönt

Foto: Fredrik J Karlsson för Alvhem/mäklare: Tony Henschel

Älskar du grönt och det naturnära? Låt det bli din accentfärg! En vägg, en bäddning eller en soffa i grönt stylas snyggast med några gröna växter i samma rum. Grönt är dessutom en naturnära färg som ger ett harmoniskt intryck, särskilt i sovrummet.

Tips! När du inreder med gröna nyanser i övrigt behövs bara några små detaljer för att ge inredningen ett lyft inför fotograferingen, som här ovan, med några enkla gröna växter och blommor på sängborden.

7. Styla badrummet med växter

styla med växter och blommor i badrummet

Foto: Anders Bergstedt Styling: Linnéa H. Manaberi för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg

Gröna inslag mjukar upp, särskilt i rum med kala ytor. Balansera upp det funktionella och ofta något mer sterila intrycket i badrummet genom att placera en snittblomma på kanten av handfatet, eller inred med en växt som trivs i den fuktiga, mörka badrumsluften.

Läs mer:

Trendiga inomhusväxter 2021 – 4 stora växttrender

Uppdatera hemmet med 2021 års trender – rum för rum

Här är 2021 års blomstertrender – experterna tipsar