Guide: Så stylar du ditt hem större

5 handfasta tips för att styla ditt hem större

Känslan av ett rymligt hem hänger inte bara på antalet kvadratmeter och det finns många tricks du kan ta till för att styla ditt hem större.
11 april, 2018

Hur stor yta din bostad består av kan du inte förändra – men hur stort det faktiskt känns kan du däremot påverka. Och nej, det handlar inte om att riva väggar och höja tak. Med rätt inredning är det fullt möjligt att lura ögat och få hemmet att kännas riktigt rymligt, trots att så inte är fallet.

Här är tipsen som gör att ditt hem upplevs som större.

ELLE tipsar: Så stylar du ditt hem större

1. Ljusa upp

Ljusa upp och upplev rummet som större.

Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Ljusa färger förstorar intrycket av ett rum, men du behöver inte måla allt i vitt. Det finns många ljusa nyanser att välja mellan, både varma och kalla som kan passa – oavsett stil och smak. Har ditt hem ett vackert trägolv med utmärkande grenmönster kan du exempelvis ljusa upp det lätt med vitt pigment, på så vis behåller det sin originalcharm.

Läs också: Så påverkas humöret av rummets färg – 7 fina toner

2. Håll fönstren fria

Ställ inte möblerna för fönstret då det kan göra att rummet känns mindre.

Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Förutom att fönster släpper in dagsljus är öppningen mot utsidan viktig för hur ett rum upplevs. Ställ därför aldrig möbler precis framför ett fönster, då rumskänslan ”kapas” och känns mer begränsad än om det är öppen och fri passage.

3. Blanda material

Blanda olika material för att få ett rum att kännas rymligare.

Foto: Bjurfors/mäklare: Filip Utbult

Att ge hemmet en levande känsla med hjälp av kontraster är viktigt för helheten. Ett enkelt tips är att blanda olika material, strukturer, färger och former. Var inte rädd att kombinera glas och metall med trä, ljust med mörkt, hårt med mjukt och så vidare – både när det kommer till möbler, vägg-, golv- och takfärger och även växter och inredningsdetaljer.

4. Tänk igenom belysningen

Belysningen är viktig om du vill styla hemmet större.

Foto: Cim Ek Styling: Studio Cuvier för Alvhem/mäklare: Magnus Nyhlén

Lampor är inte att underskatta och du bör blanda allmänbelysning, som ger ett mjukt sken i hela rummet, med mer direkt punktbelysning för att framhäva vinklar, hörn och även väggar och tak. Genom att belysa rummets alla delar med mjukt sken försvinner ingenting i skuggorna och med lampor som riktas upp mot väggarna – så kallade uplights – kan du få rummet att känns luftigare.

5. Måla samman

Måla samman inredningen, det är ett vanligt compact living-knep.

Foto: Anders Bergstedt Styling: Anna Furbacken för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Ljusa färger reflekterar ljus och öppnar upp, vilket ger intrycket av mer rymd och utrymme. Att ha samma färg på golv och tak gör att takets början flyter ihop med väggarna och känns mindre markant, vilket resulterar i att taket känns högre.

Läs mer:

Studioetta med New York-känsla – och 9 smarta compact living-lösningar

5 vanliga misstag många gör när de väljer väggfärg – och så undviker du dem

Så väljer du rätt belysning – rum för rum

5 tips: Så blir dina fönster skinande rena