Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Styla bostaden själv – 10 saker som gör bostaden mer attraktiv

03 okt, 2019 
Styla bostaden själv – 10 enkla tips som höjer värdet
Går du i säljtankar? Se till att din bostad är på topp när det är dags för visning och försäljning. Vi listar tio enkla saker som gör ditt hem mer attraktivt på bostadsmarknaden.
Annons

I Sverige har vi blivit vana vid att se snygga, stylade objekt på Hemnet och för vissa är surfandet på sajten enbart till för att få inredningsinspiration. Ett trist objekt kan därför snabbt ratas i flödet av fina hem. Det kan kännas svårt att få bostaden att sticka ut från mängden, särskilt om utbudet är stort eller bostadsmarknaden gått in i en trögare period i området. Men det behöver inte vara dyrt att göra bostaden lite mer attraktiv på marknaden – och man måste inte köpa helt ny inredning eller renovera mycket för att ge hemmet ett lyft.

Elin Bergström är inredare och grundare av inredningsbyrån Greydeco som i flera år gjort stilsäkra homestylingar.

TV: Våren på H&M Home 2022Brand logo
TV: Våren på H&M Home 2022

– Det viktigaste är att bostadens bästa sidor framhävs. Tänk alltid på vad det är som säljer just denna bostad. Om det känns svårt så fundera på vad det är du själv gillar, exempelvis utsikten, balkongen eller ett fantastiskt kök. Lägg sedan tyngden och din tid på dessa ytor, tipsar hon.

Annons

Enligt Greydecos Elin Bergström ska man försöka inreda och styla sig till en bostad som känns varm och ombonad, men samtidigt fräsch. Det hela handlar helt enkelt mer om en känsla än om att ha en viss lampa eller trendmöbel. För att uppnå känslan finns dock flera konkreta knep att ta till.

Här tipsar vi om tio enkla saker att göra hemma – för att göra bostaden mer attraktiv inför försäljningen:

1. Rensa ut – ordentligt

Det första man ska göra för att göra bostaden redo för försäljning är att rensa – och mer än vad man kanske tror.

– Det ska kännas luftigt och inte för trångt. Tänk på att en visning oftast är en väldigt snabb rundtur i bostaden. Varje vägg, vrå och yta får bara någon minuts betraktelse i bästa fall. Vi vill att det ska vara så få intryck som möjligt för att inte skapa stress eller oro. Det är anledningen till att rensa mycket, säger Elin Bergström.

Plocka undan saker som skrymmer och prylar samt bilder som är väldigt personliga. Du vill hålla det enkelt, men hemtrevligt. Tona ner din egen stil för att göra plats för köparens. Den som kommer på visning ska kunna föreställa sig själv i bostaden. Det betyder dock inte att det ska vara tomt på saker, då känns bostaden snarare kal och ovälkomnande.

Fin skandinavisk homestyling inför försäljning av Greydeco
Låt detaljerna vara få och plocka bort de mest personliga. Foto: Alen Cordic Styling: Greydeco för Bjurfors/mäklare: Josefin Liedholm

2. Storstäda hela hemmet

Kanske en självklar punkt på listan när man ska förbereda bostaden för en försäljning, men en ordentlig storstädning av varje vrå kan verkligen göra stor skillnad för intrycket och är därför värd att nämnas. Om du inte orkar eller har tid att göra det ordentligt själv kan det vara väl investerade pengar att anställa en städfirma.

Annons

– Städning kan vara avgörande. Se till att det är skinande rent, säger Elin Bergström från Greydeco.

3. Lägg krut på sovrummet

I sovrummet återhämtar vi oss och det är här vi vill känna oss avslappnade och hemma. Elin Bergström tipsar om att göra sovrummet inbjudande och att inspireras av den populära hotellstilen genom att tänka lite extra på hur man bäddar sängen.

– Passa på att köpa fina enhetliga sängkläder. Påslakan i linne är ett tips då de är finast när man torktumlar dem, vilket är väldigt skönt om man inte har jättemycket tid.

Styla sovrummet inför försäljning – enkelt och snyggt!
Sovrummet är både roligt och enkelt att göra inbjudande och fint. Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg

4. Ta tag i det bortglömda rummet

Om du bor stort finns det en chans att du har ett rum som inte används särskilt ofta. Ett rum som kanske blivit en hybrid av hemmakontor, förvaringsrum och avstjälpningsplats för diverse prylar. Känner du igen dig? Då kan det vara en bra idé att ta tag i det bortglömda rummet och göra om det till något användbart inför visningen.

Annons

Tänk på vem som är intresserad av bostaden – är det barnfamiljer? Gör ytan till något användbart för köparen genom att inreda det till ett barnrum för att visa upp potentialen.

5. Tänk på det första intrycket

Vad är det första man ser, tänker och känner när man kliver innanför dörren? Glöm inte bort hallen när du stylar bostaden. Känns den tråkig och bortglömd så påverkar det helhetskänslan. Rensade skåp, en smidig sittplats eller avlastningsyta och några fina detaljer kan ge rummet ett lyft. Ett annat knep för att förbättra det första intrycket är att ställa fram snittblommor eller några diskreta doftpinnar för att sätta en känsla så fort man kommer in i bostaden.

Fin stylad hall inför försäljning av Greydeco
Gör ett första intryck i hallen med fina detaljer. Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Sandra Guerrero

6. Addera mer ljus

– En annan viktig del är att ha bra belysning. Nu när vi går in i mörkare tider är det superviktigt att det inte känns för mörkt, säger Elin Bergström.

Annons

De flesta vill ha ett hem där det naturliga ljuset flödar in, men verkligheten är tyvärr ofta en annan. Fuska dig till den ljusare känslan med hjälp av lampor och tända ljus. Ställ en lampa i det mörka hörnet, reflektera dagsljuset med speglar och se till att det finns bra allmänbelysning innan du adderar mysbelysning i form av dekorativa lampor och levande ljus.

7. Byt ut handtag

Har du handtag eller knoppar som är slitna, daterade eller inte passar in, men som det aldrig blivit av att byta ut? Gör det inför försäljningen för att ge skåpen ett lyft! Snygga handtag kan förgylla en anonym skåpdörr som man annars inte skulle komma ihåg.

Ljus homestyling i skandinavisk stil med fina detaljer i rostrött
Ljusa textilier ljusar upp och får hemmet att kännas större, medan några få, väl valda detaljer sätter stilen. Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Sandra Guerrero

8. Inred med ljusa textilier

– Textilier gör väldigt stor skillnad. Stora ljusa mattor gör att rummet känns ombonat, utan att det tar för mycket fokus. Det ramar in sektioner på ett skönt sätt, säger Elin Bergström.

Annons

Ljusa upp och få hemmet att kännas större med ljusa textilier. Men glöm inte att de också ska se prydliga ut. Hänger du upp nya gardiner eller klär bordet med en bordduk ska de strykas om de inte är trendigt skrynkliga linnetyger.

9. Lägg till grönska

Sätt pricken över i:et med grönskande växter eller blommor. Det får bostaden att kännas hemtrevlig och inredningen att kännas levande. Tänk dock på vilken grönska du lämnar framme. Det ska inte vara visset, men det ska helst inte heller vara övervuxet, eftersom det tar fokus från hemmet.

Blommor är ett viktigt inslag när man stylar hemmet inför visningen
Glöm inte grönskan när du stylar hemmet. Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg

10. Måla och spackla

När potentiella köpare går på visning ser de allting snabbt och de stora ytorna som väggar och skåpluckor kan dra ner intrycket om de är slitna.

Annons

– Se till att väggar är fräscha. Spackla igen alla gamla hål och måla väggarna om det behövs, säger Elin Bergström.

Att spackla och måla om väggar eller skåpluckor är inte ett särskilt stort jobb och behöver inte heller vara särskilt kostsamt sett till förbättringen det innebär.

Se också: Så inreder du med feng shui – rum för rumBrand logo
Se också: Så inreder du med feng shui – rum för rum

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons