Artikeln innehåller reklamlänkar

Stilfulla sätt att inreda med dekorationsstege – rum för rum

Inredningstips ochinspiration hur du inreder med dekorationsstegar och köptips på stegar.

Klädförvaring, växtupphängning eller något helt annat. En rumsstege kan användas till allt möjligt, men blir oavsett vad en riktigt snygg inredningsdetalj!
16 oktober, 2018

Att inreda med stegar blir allt mer populärt och det är inte bara ett snyggt statement. Dekorativa rumsstegar är platseffektiva och smidiga detaljer som ryms även på en knapp yta.

Detaljen kräver ingen upphängning eller hål i väggen, kan flyttas runt när och hur du behagar och är ett smart sätt att förvara smågrejer på. En stege kan husera allt från tidningar och kläder, till plädar, lampor, växter och – ja, nästan vad helst du önskar. En dekorationsstege kan aldrig bli fel helt enkelt!

Här är den finaste inspirationen just nu och stilsäkra sätt du kan använda stegen – rum för rum.

Dekorationsstege i sovrummet

Dekorationsstege i trä med spegel, i sovrummet

Foto: Jotex

Förvaring kan man aldrig få för mycket av och även om sovrummet ofta huserar flera garderober kan det vara skönt att ha någon slags avlastningsyta för exempelvis kläderna. En belamrad stol är ofta det allra vanligaste, men ett sätt att göra intrycket lite snyggare är att välja en dekorationsstege.

En metallstege ger ett avskalat intryck till inredningen, medan en stege i trä kan få sovrummet att kännas varmare och mer ombonat. Valet är ditt och oavsett vilken dekorationsstege du väljer så blir känslan densamma: Ett härligare och mer stilmässigt sovrum.

Svart dekorationsstege i sovrummet

Foto: Henrik Nero Styling: Stylingbolaget för Mohv/mäklare: Linus Johansson

Dekorationsstege i badrummet

Svart dekorationsstege i badrummet

Foto: Johan Sellén Styling: Gill Renlund Syns i: ”Modernt drömboende – med ett helt magiskt sovrum

Om du inte har turen att ha ett rymligt badrum med generös yta känner du säkert igen dig i att badrummet kan vara en utmaning att inreda snyggt.

Finns inte platsen är det svårt att skapa en inspirerande känsla och bland stora, klumpiga vitvaror, så som tvättmaskin och torktumlare, handfat och dusch eller badkar, finns det ofta inte så mycket rum över till fina detaljer. Och det är här dekorationsstegen kommer in i bilden.

Stegen lutar du smidigt mot väggen och den fungerar som platseffektiv förvaring åt dina handdukar och badrockar.

Dekorationsstege i trä i badrummet med handdukar på.

Foto: Fabrizio Ciccone/Living Inside Styling: Francesca Davoli Syns i: ”Rustikt och modernt med färgklickar

Dekorationsstege i vardagsrummet

Grå dekorationsstege i vardagsrummet

Foto: Maria Sahlander Styling: By Bon för Bjurfors/mäklare: Maria Adielsson

Textiler skapar ett härligare och mysigare vardagsrum, men för mycket tyger i soffan kan göra att den känns alldeles för liten – och det kan skapa ett stökigt intryck.

En dekorativ stege blir dels en snygg detalj i helheten, men fungerar även som avlastningsmöbel för filtar och plädar. Vill du skapa en mer sammanhållen känsla kan du satsa på en rumsstege som färgmatchar möblerna.

Stege till magasinen

Ett annat smart (och snyggt!) användningsområde för stegen är att använda den som upphängning av tidningar och magasin. På så vis slipper du täcka vardagsrumsbordets yta med läsningen och de stilmässiga omslagen blir en extra detalj.

Stege med belysning

Att använda stegen som bas för belysning är ännu ett smart sätt att nyttja den smidiga möbeln på. En klämspot eller lampa med klämfunktion låter dig belysa hemmets alla vinklar. Saknar lampan klämanordning går det lika bra att vira sladden några varv runt stegen eller köpa till en S-krok som du hänger på stegen – och sedan hänger lampan på.

Dekorationsstege med klämspot-lampa.

Foto: Bjurfors Styling: Moodhouse homestyling/mäklare: Lovisa Hedlund

Dekorationsstege i köket

Dekorationsstege i trä med växter, från Ikea

Foto: Ikea

Vissa saker behöver man ha framme för att skapa en smidig arbetsbänk i köket – men att belamra bänkskivan med allt är oftast inte ett alternativ. Det blir helt enkelt för rörigt och svårstädat.

Att samla smådetaljerna på exempelvis dekorativa brickor är en väg att gå, men en stege gör det möjligt att även nyttja höjden på ett smart sätt. Med hjälp av upphängningsbara korgar kan du ha även de minsta tillbehören på stegen – och hur snyggt är det inte att hänga på krukor med färska örter och kryddor?

Dekorationsstege i hallen

Dekorationsstege från Granit som klädförvaring i hallen

Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto Styling: Design therapy för Innerstadsspecialisten/mäklare: Bahar Nabavi

En trång hall kan du inte göra så mycket åt, men vad du däremot kan göra är att optimera ytan med smart förvaring. En dekorationsstege tar minimalt med plats när den lutas mot väggen och fungerar i princip lika bra som en hatthylla eller herrbetjänt. Häng kläderna på stegen eller komplettera med galgar, upphängningsbara korgar och S-krokar för att skapa fler förvaringsmöjligheter.

Även i hallen kan rumsstegen bli en smart upphängning för belysning, när du eftersträvar mer stämningsfullt ljus. En ljusslinga skapar stämning på ett kick och är en fin inredningsdetalj.

Dekorationsstege i trä med ljusslinga

Foto via: Duletatic

5 snygga stegar du kan köpa i butik just nu:

1. Svart dekorationsstege, Åhléns

Svart stege i metall, passar som klädstege i hemmets alla rum. Finns att köpa här (länk till Åhléns).

dekorationsstege svart metall

Klicka på bilden för att komma direkt till stegen.

2. Stege i trä, Martinsen

Klädstativ i vit tvättad ek. Läs mer och köp den här (länk till Ellos).

stege trä inredning

Klicka på bilden för att komma direkt till stegen.

3. Inredningsstege, Kave Home

Dekorationsstege i trä från Kave Home. Köp den här (länk till Ellos).

inredning stege

Klicka på bilden för att komma direkt till stegen.

4. Förvaringgstege i stål, Blomus

Stege i pulverlackerat stål från Blomus blir en funktionell och snygg inredningsdetalj. Köp den hos Åhléns här (länk till Åhléns).

förvaringsstege stål

Klicka på bilden för att komma direkt till stegen.

5. Förvaringsstege i rotting, Indiska

Exklusiv handgjord dekorationsstege i rotting. Kan användas för förvaring av t.ex. handdukar eller kläder. Läs mer och köp den här (länk till Tradedoubler.com).

förvaring stege rotting

Klicka på bilden för att komma direkt till stegen.

Se mer:

1:16

Efter reklamen: Här är stylingtrenderna som spås bli stora på Hemnet 2022

(1:16)