ANNONSSAMARBETE MED MARBODAL

Välkommen till Svante Öquist och Niclas Steeves drömkök – där stil möter funktion

17 jul, 2023 
AvElinor Hedgren
En tidsresa tillbaka till 1955 där hemtrevnad, trivsel och funktion står i fokus. Välkommen hem till Svante Öquist och Niclas Steeve där de visar upp sitt drömkök de har skapat tillsammans med Marbodal.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

I Sköndal i södra Stockholm beläget på ett berg ligger vackra Villa Sundahl, en unik fastighet med mycket historia. Huset ritades av arkitekten Eskil Sundahl 1955 och är blåmärkt av Stockholms stadsmuseum, vilket innebär att det har ett mycket högt kulturhistoriskt värde.

Här bor inredningsprofilen Svante Öquist och trädgårdsmästaren Niclas Steeve. Med talang och kunnighet om både hemmets insida och utsida har de tillsammans förvandlat villan till en personlig och harmonisk fristad där loppisfynd och dyra designobjekt får lika mycket utrymme.

svante öquist och niclas steeve har gjort sitt drömkök med marbodal
Svante Öquist och Niclas Steeve med sin hund Musse.

Ritade sitt kök tillsammans med Marbodal

När paret flyttade in i huset 2014 var det dåvarande köket runt tio år gammalt. Men de valde att vänta med renovering och lägga krut på resten av bostaden.

– Det var inte ett kök som vi skulle valt själva, men vi tänkte att det får vara kvar så länge. Och för ungefär ett år sedan började det krackelera i fogarna. Det hade med råge passerat sitt bäst före-datum, säger Svante.

Men planeringen av det nya köket har pågått sedan dagen de flyttade in, med en tydlig vision – att det skulle gå i samma stil som resten av villan.

– Vi ville återgå till 1955, ett kök som harmoniserade med tidkänslan. Vi pratade mycket om hemtrevnad och trivsel. Därför var det självklart för oss att ha en kamin i köket. Vi ville också ha det enkelt och rent. Inte lantligt med spegelluckor utan funktionellt, som arkitekturen av den tiden står för, säger Niclas.

Svante Öquist och Niclas Steeve har byggt sitt drömkök tillsammans med Marbodal
Arbetsbänken är 70 centimeter djup, i stället för standard som är 60 centimeter. En detalj som bidrar till ett välplanerat kök.

spännande detaljer och materialmöten

Den vedeldade Viking 30-spisen är verkligen pricken över i:et då den ger köket precis rätt karaktär och bevarar den äldre känslan. Köksluckorna ville de hålla stilrena och subtila. Därför föll valet på en slät lucka, Arkitekt Plus, i den behagliga och jordnära färgen ”Tall”.

Svante Öquist och Niclas Steeve har byggt sitt drömkök tillsammans med Marbodal vedspis viking 30
En av favoriterna i det nya köket är vedspisen och frånvaron av överskåp som gör att köket känns mycket strörre.

– Det är den enklaste luckan, utan krusiduller. Vi jobbade med Malin Göransson, köksdesigner på Marbodal, och det samarbetet kändes väldigt bra. Hon var alltid tillgänglig och kom med bra förslag, säger Svante.

Bänkskivorna valde de i två olika material. En i rostfritt stål som ger en industriell känsla, och en i kvartsit som matchar perfekt med färgen "Tall". Här gör den spännande kombinationen att köket känns levande samtidigt som de sömlöst smälter ihop med varandra.

Svante Öquist och Niclas Steeve har byggt sitt drömkök tillsammans med Marbodal materialmöten bänkskivor rostfri stål och kvartsit
Två bänkskivors möte. Det rostfria för en mer industriell, funktionell känsla och kvartsiten som passar färgen "Tall" perfekt.

För funktionalitetens skull gjorde de arbetsbänken extra djup, 70 centimeter i stället för 60 centimeter som är standard. Även de dåvarande väggskåpen monterades ner för ett luftigare intryck och ännu bättre ljusinsläpp. Till sist var en vägghängd blandare ett måste för Svante för att få rätt känsla. Hela köket andas funktion blandat med stil där ingenting har lämnats åt slumpen – här är varenda detalj noga uttänkt och har sin plats av en anledning.

– Floskler är ju floskler för att de stämmer, köket är hemmets hjärta, säger Svante.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥