Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Sticklingar – en stor second hand-trend

29 jan, 2020 
Palettblad, elefantöron eller kanske en monstera? Att plantera och pyssla med sticklingar har blivit en trend bland såväl ung som gammal – och allra helst ska de gröna detaljerna köpas second hand.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den gröna trenden är här för att stanna. I flera år har det blivit allt fler som älskar att påta med växter och att få små sticklingar att växa till sig till stora växter, som man sedan kan ta sticklingar från igen.

– Jag tror att denna gröna trend är en naturlig reaktion mot den uppkopplade och stressfyllda värld som vi lever i. Många tycker nog det känns avkopplande, tryggt och hoppfullt att pyssla om något litet och levande, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

Nästan en kvarts miljon växter fick ett nytt hem via Tradera under 2019. Jämfört med året innan ökade försäljningen av sticklingar med hela 54 procent.

Palettblad har blivit en populär stickling

På Tradera är palettblad det vanligaste sökordet när det kommer till växter och sticklingar. En nykomling som trendar just nu är Philodendron, men de klassiska gröna växterna står fortfarande för lejonparten, hela 47 procent, av sticklingarna som säljs på Tradera.

Monstera stickling
Sticklingar har blivit en favorit på second hand-sajterna! Foto: Shutterstock

Efter grönväxterna kommer övriga blommande växter och pelargoner som står för 22 respektive 17 procent av sticklingförsäljningarna. Sedan följer Hoya, kaktusar samt suckulenter. Den sistnämnda ökar dock snabbt i popularitet. Antalet sålda suckulentsticklingar har ökat med 67 procent under det gångna året. Gröna växter och kaktusar har även sett ett uppsving.

Annons

Förutom lättskötta växter verkar det även finnas en marknad för mer exklusiva sticklingar. Den dyraste sticklingen på Tradera år 2019 blev en Monstera deliciosa variegata aurea. Den såldes för hela 4 312 kronor.

Nyfiken på att börja sälja och köpa sticklingar? Vi listar de populäraste sökorden och de eftertraktade sticklingarna som gått dyrt på Tradera!

Populäraste sökorden på sticklingar på Tradera

(2018 års placering inom parentes)

1. Palettblad (1)

2. Pelargon (3)

3. Hoya (2)

4. Philodendron (Ny)

5. Hibiskus (4)

Topp 10 dyraste sticklingarna på Tradera 2019

1. Monstera deliciosa variegata aurea, 4 312 kronor

2. Anthurium Metallicum, 3 557 kronor

3. Zonartic Lara Tamara rotad stickling, 3 052 kronor

4. Jägershus Moster Kerstin, 3 002 kronor

5. Philodendron ’Red Emerald Variegata’, 2 907 kronor

6. Zonartic Bonas Happy Karin, 2 707 kronor

7. Pelargon Jägershus Carsten, 2 658 kronor

8. Philodendron ‘Florida Beauty’, 2 553 kronor

9. Kaktus – Peyote caespitosa stor, 2 230 kronor

10. Monstera Thai Constellation, 2 122 kronor

Läs mer:

Här är den populäraste inredningen att sälja second hand just nu

Byta och rota sticklingar – så lyckas du!

Guide: Allt du behöver veta om att ta sticklingar på olika växter

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons