Spana in vinterns och vårens trender för det dukade bordet

Spana in vinterns och vårens trender för det dukade bordet
Dukning har gått från irrelevant till intressant till – ja vadå? Vi spanar på vinterns och vårens trender för det dukade bordet och hittar enkelhet, elegans och etikett på menyn.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Elle deco guide: Tidlöst och klassiskt porslin

Brand logo
Elle deco guide: Tidlöst och klassiskt porslin

Det började under pandemin. Minns ni? Hur man bokade ett bord för fyra (max) klockan 17 och fick en skarp tillsägelse om man så mycket som hejade på en bekant i restaurangens toakö?

När jag tittar tillbaka på mitt Instagramflöde (@ettrumtill) från den tiden är det samma motiv som återkommer: vår matplats. När tillvaron begränsades var det nämligen där vi hamnade. Under 2020 ägnade det genomsnittliga svenska hushållet 16 timmar i veckan åt att laga mat, en ökning med 24 procent från året innan, enligt en undersökning från Mastercard. 41 procent uppgav att matlagning blivit ett viktigt sätt att tillbringa kvalitetstid med nära och kära under pandemin. Det var som att 10-talets kommersialisering av inredning och design mötte samma årtiondes besatthet av fine dining, kokböcker och mat-tv. Ljuv musik uppstod i form av ett nytt intresse för en aktivitet som länge ansetts både mossig och borgerlig: dukning.

Franska designern Sarah Espeutes vackra varumärke Œuvres Sensibles senaste kollektion Restaurant är en hyllning till det traditionellt dukade bordet.
Franska designern Sarah Espeutes vackra varumärke Œuvres Sensibles senaste kollektion Restaurant är en hyllning till det traditionellt dukade bordet.
Förkläde för champagneflaskan i bomull och spets från trendsättande Gohar World.
Förkläde för champagneflaskan i bomull och spets från trendsättande Gohar World.

En ­klassisk dukning

”En klassisk dukning bygger på en tydlig struktur: tallrikar och bestick placeras i den ordning de används och varje glas för vatten, vin och eventuellt dessertvin har sin givna plats. Men viktigast är helheten, att porslinet lyfter fram maten och sätter tonen för atmosfären. En vacker dukning ramar in ögonblicket och gör att gästerna känner sig sedda och välkomna,” säger Annika Tickle, designchef på Rörstrand.

Sedan tog pandemin slut och två års tillbakahållen längtan släpptes fri. Ett enormt, uppdämt behov av att – bokstavligen – bryta bröd tillsammans vällde fram. Begreppet buffé fick en ny innebörd när matkreatörer gjorde ”tablescaping” till hetast på internet. Bland de mest stilbildande blev Laila Gohar som förvandlade sina bord till intrikata konstverk av plockmat bestående av smörskulpturer och baguetter med spetsförkläden, meterlånga tårtor och ljusstakar i form av kålhuvuden. Det surrealistiska universumet i Gohar World – dukningsföretaget Laila grundade med sin syster Nadia 2020 – fångade overklighetskänslan som i olika former präglat den första halvan av 2020-talet.

Det trendsättande textilföretaget Midnatt presenterade dukar och servetter, Amelia Widells Melimeli lanserade porslin och nya aktören Pick-a-Poppy, grundat av Layereds Malin Glemme och influencern Sofi Fahrman, satte hela bordet i fokus. Hostingcore blev en av 2025 års stora trender på Tiktok – välkomnande inredningar som alltid är redo att ta emot besök, oavsett om det handlar om en spontan middag eller en färgkoordinerad soirée med enorma blomsterarrangemang och ljus i överflöd. Det fysiska mötet står fortfarande i centrum, men nu när vi har lärt oss att umgås igen enligt devisen fri lek är det som om vi vill nörda ner oss ännu mer. Annika Tickle är designchef på Rörstrand och Arabia.

Vitt porslin, lager av spets, vintage silverbestick och handskrivna menykort i Caroline Borgs dukning för Vitamin Well hos influencern Elin Wärn.
Vitt porslin, lager av spets, vintage silverbestick och handskrivna menykort i Caroline Borgs dukning för Vitamin Well hos influencern Elin Wärn.
En avslappnad frukost med Jyllandsvibbar, av Caroline Borg.
En avslappnad frukost med Jyllandsvibbar, av Caroline Borg.Copyright 2025. All rights reserved.

– Jag tror det är en reaktion på vår snabba vardag och digitala livsstil, många längtar efter ritualer och ­tillfällen som får ta tid. Att duka ett bord med omsorg, med vackert porslin och genomtänkta detaljer, blir nästan som ett modernt sätt att visa uppskattning för tillfället. Vi ser också en fascination för tradition och arv, att använda vitt porslin eller tidlösa mönster, klassiska glas och fulla bestickuppsättningar känns både tidlöst och tryggt. Och kanske just nu, i en tid när världen runt omkring oss kan kännas orolig, finns det en stark längtan efter stabilitet. Att skapa en vacker dukning för sig själv och sina nära och kära blir ett sätt att omge sig med något som känns meningsfullt och tryggt, säger hon.

Alltså: Adjö kreativt kaos – en trend som kanske nådde sin kulmen med Gustaf Westmans lekfulla bordsaccessoarer för Ikea (men som vi alla lärt oss vid det här laget: You do you!) – god dag avskalat och enkelt. Caroline Borg, stylist och set designer, ser samma tendens.

– Det ska vara vackert, det experimentella är jag trött på just nu. Privatpersonen Caroline vill gå back to basics – tryggheten. Jag lockas väldigt mycket av att ha en servis, de perfekta besticken och de ultimata glasen. Just nu tänker jag mycket på vilka barndomsminnen jag skapar för mina barn. Jag vill inte att de ska känna sig som figurer i en skulpterad värld!

Œuvres Sensibles Sarah Espeute har gjort sig ett namn med sina ­broderade dukningar. Nya ­kollektionen ­innehåller även brödkorgen ­Origami och servettringen ­Scrunchie.
Œuvres Sensibles Sarah Espeute har gjort sig ett namn med sina ­broderade dukningar. Nya ­kollektionen ­innehåller även brödkorgen ­Origami och servettringen ­Scrunchie.
Låt farmors eller mormors små underlägg i spets eller virkat få nytt liv – och skydda bordsskiva eller duk – som i Frida Thofelts dukning för Mateus.
Låt farmors eller mormors små underlägg i spets eller virkat få nytt liv – och skydda bordsskiva eller duk – som i Frida Thofelts dukning för Mateus.Sten Stromgren

Som om modevärldens capsulegarderob och quiet luxury-uniform nått köket. I stället för att ogenomtänkt krafsa korgen full med eklektiska loppis-”fynd” satsar vi på att fylla skåpen med färre men värre.

– I dag vill man lägga tid och kraft på att bygga sitt hem på samma sätt som vi länge har pratat om att bygga våra garderober, säger Lisa Nordlund, presschef på Svenskt Tenn, ett bolag som med kreativitet tagit sig an det dukade bordet i över hundra år.

– På Svenskt Tenn arbetar vi inte utifrån trender, men med det sagt kan vi på sikt se att intresset för bordsdukning har ökat, säger Lisa Nordlund, presschef på företaget.

Långt innan Martha Stewart höjde smörgåsbordet till nya nivåer, kallades Estrid Ericson, grundaren av Svenskt Tenn, för drottningen av bords­dukningar.

Drottningen av dukningar och grundare av Svenskt Tenn: Estrid Ericson. Här med trädet som nu kommer i produktion.
Drottningen av dukningar och grundare av Svenskt Tenn: Estrid Ericson. Här med trädet som nu kommer i produktion.
Estrid Ericsons träd kommer nu i produktion hos Svenskt Tenn – ett magnifikt blickfång på bordet.
Estrid Ericsons träd kommer nu i produktion hos Svenskt Tenn – ett magnifikt blickfång på bordet.

– Många gånger jobbade hon med butiken på Strandvägen som en teaterkuliss. Estrid Ericson utvecklade också egna regler för hur man dukar ett bord, säger Lisa Nordlund.

I en radioinspelning från 1945 delar Estrid Ericson med sig av sina tankar kring bordet och måltiden. Precis som reglerna – höga ljus eftersom det är den mest smickrande belysningen av gästernas ansikten och låga blombuketter för att underlätta samtal – är de lika relevanta i dag.

– Föredraget handlade om hur människor har approcherat det dukade bordet historiskt och om hur hon såg på det både som en mötesplats och en plats där vi kan vara kreativa i det lilla. Vi lägger så mycket tid vid matbordet, antingen själva eller tillsammans med andra, så det är en plats där vi kan visa omtanke och skapa, oavsett om det är en vanlig kväll eller en födelsedagsdukning, berättar Lisa Nordlund.

Vinterns festdukning enligt Rörstrand. Dukning har till och med fått en egen kategori på exklusiva mässan Collectible i Bryssel.
Vinterns festdukning enligt Rörstrand. Dukning har till och med fått en egen kategori på exklusiva mässan Collectible i Bryssel.
Cappelen Dimyr är känt för sina mattor. Nu släpps den första kollektionen broderade dukar och servetter i linne.
Cappelen Dimyr är känt för sina mattor. Nu släpps den första kollektionen broderade dukar och servetter i linne.Mike Karlsson Lundgren

Decodrömmar #4 Så stylar du ditt fönster

Brand logo
Decodrömmar #4 Så stylar du ditt fönster

En syn som resonerar med samtiden. Men nu räcker det inte att tända några ljus och duka med textilservetter. ”Hosting nerds” researchar bestick från Sabre och Melron, letar efter de tunnaste vattenglasen (tips: Bobo) och börjar samla på fullständiga serviser. För visst känns det lockande att investera i porslin som kan gå i arv? Mina vänner med tonårsbarn berättar att kompisgängen ses hemma och lagar mat ihop i stället för att hänga med ett sexpack i en park, vilket får mig att tänka på mina egna tonår i Uppsala. Allt jag kan om vett och etikett vid bordet lärde jag mig nämligen under gymnasieåren då Katedralskolans många föreningar hade för vana att hyra in sig på studentnationerna och lajva gasker, med sittande middag, eftersläpp och vakter som inte tittade alltför noga på falsklegget i plånboken. Plötsligt känner jag mig sugen på att uppdatera den kunskapen. Bjuda in till middag med tydliga kuvert, vita stärkta servetter, tallrikar i nivåer och rader av både glas och bestick. Inte för att göra folk obekväma, utan för att skapa en illusion av ordning i en vardag präglad av händelser som för några år sedan skulle ha ansetts vara dystopisk sci-fi.

Blir det riktigt festligt kommer varje kuvert att prydas av en vikt servettsvan. Men den spaningen får jag återkomma till en annan gång!

Caroline Borg trendspanar:

  • Färg: ”Ljusblått. Inte klassiskt skärgårdsblått, utan vi befinner oss på ett badhotell på Jylland.”
  • Form: ”Spiralen.”
  • Material: ”Vitt, frostat glas!”
  • Blommor: ”Enkelt, antingen bara en eller två stjälkar eller mycket av samma sort. Blommor är jättedyrt just nu, vilket gör att man kanske inte kan ha ett överdåd hemma. Blushing bride och riddarsporre är favoriter. Knasiga blomstersorter orkar jag inte med. Som de jag kallar snippblommor – anthurium – och rävsvansar – dem vill jag inte se mer!”