Smyckesdesigners lyxiga, väldesignade och avslappnade stil – häng med in

Sophie Bille Brahe smyckes designer hem och showroom

Danska smyckesdesignern Sophie Bille Brahes enkla och avslappnat lyxiga stil går igen i både hemmet och det väldesignade showroomet. Rena ytor ger plats åt tankarna och snäckskal spelar en särskild roll – både som form och barndomsminne.
27 augusti, 2021
3:10

Efter reklamen: Svenskt Tenn i samarbete med Karin Mamma Andersson

(3:10)

Det är något oväntat blygsamt över Sophie Bille Brahes hem. Köket är enkelt, utan bågnande skåp och fullproppade lådor, men istället finns de finaste versionerna av det mest nödvändiga: ett munblåst champagneglas av Nina Nørgaard, en salladsskål från Hermès och en trave udda tallrikar och skålar.

Sophie Bille Brahe smyckes designer hem och showroom soffa

_

Sophie Bille Brahe smyckes designer hem och showroom trappa

_

Sophie Bille Brahe smyckes designer hem och showroom stilleben

_

I vardagsrummet står en soffa med tillhörande bord, en liten fin barnstol i trä och den ikoniska stolen Diamond chair i svart av den italiensk-amerikanske konstnären och möbeldesignern Harry Bertoia. Mycket mer än så är det inte. Och just så har hon det som bäst – utan för mycket visuellt stök som distraherar eller saker med form och funktion som suger energi.

Sophie Bille Brahe smyckes designer hem och showroom bord spegel

_

Sophie Bille Brahe smyckes designer hem och showroom sovrummet

_

– Jag behöver rena ytor för att kunna samla tankarna, särskilt när jag arbetar. De flesta saker här hemma är noga utvalda. Eller så är det arvegods med en särskild betydelse. När jag var yngre hade jag bara fyra gafflar och en kniv i kökslådan – men det var i gengäld några underbara gafflar och en väldigt fin kniv.

Sophie Bille Brahe smyckes designer hem och showroom skrivbord

_

Väldesignat, lyxigt och coolt hos smyckesdesignern

_

Den här inställningen till inredning har Sophie bevarat – det är inte mängden, utan kvaliteten som räknas och hon väntar hellre med att köpa något tills hon hittar det rätta än låter sig styras av behovet av att göra ett rum funktionellt här och nu.

Sophie Bille Brahe smyckes designer hem och showroom porslin

_

Och ofta har hon inte behov av något nytt, eftersom det redan finns en möbel i hennes liv som fyller behovet.

Sophie Bille Brahe smyckes designer hem och showroom

_

Som det lilla matbordet i köket, där det precis finns plats för familjen bestående av hennes son, hennes man och deras gemensamma dotter. Bordet av Børge Mogensen fick hon som tonåring och använde först som skrivbord – men i dag skulle hon inte drömma om att byta ut det. Både eftersom det följt henne och har en historia, men också för att det passar perfekt in i familjens vardag och tål att användas.

– Enkelheten är ett tydligt drag i vår inredning, men vi har också velat skapa en plats att leva där det finns utrymme för hundar, barn och lek. Våra möbler har en särskilt betydelse och de flesta har alltid följt mig.

Hon älskar formen av snäckskal

Något annat som följt Sophie genom åren är förkärleken till en alldeles särskild form, nämligen de underbara, böjda och evigt klassiska snäckskalen. Hon minns dem från en särskild period i sin barndom som familjen tillbringade i Saudiarabien, där hennes föräldrar var stationerade.

Sophie Bille Brahe smyckes designer hem och showroom snäcka

_

Utflykterna till havet tillsammans med familjen är starka minnen, och det var där hon som liten samlade snäckskal och blev intresserad av deras unika former och färger.

Sophie Bille Brahe smyckes designer hem och showroom köket

_

– Snäckor har genom åren varit en stor inspirationskälla och genomgående i flera av mina kollektioner. De påminner om havet och ger en känsla av stillhet, förklarar hon.

Sophie Bille Brahe smyckes designer hem och showroom köket

_

Konkret och handgripligen finner man därför också snäckor på flera platser i hennes hem, till exempel i form av en liten skål i venetianskt glas som hon fått av sin bror, kocken och entreprenören Frederik Bille Brahe, en liten blank variant som ligger i solljuset på en fönsterbräda och ett stort vackert skal som står som en skulptur på golvet i vardagsrummet.

Snittblommor överallt i hemmet

En annan sak som Sophie värdesätter och hittar kreativ energi i är snittblommor. De finns på flera håll i huset och adderar något sensuellt till det enkla. De avspeglar stämningen i rummet, men också i henne själv när hon arbetar med form och material till nya smycken från sitt skrivbord i ena hörnet av vardagsrummet.

Sophie Bille Brahe smyckes designer hem och showroom porträtt

_

– Blommorna i mitt hem visar alltid min sinnesstämning. De ger mig ny energi när jag arbetar koncentrerat med en ny kollektion. Då njuter jag av att ha något vackert på mitt bord. Just nu är jag väldigt förtjust i röda rosor.

Foto: Mikkel Tjellesen

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Följ smyckesdesignern och guldsmeden Sophie Bille Brahe på @sophiebillebrahe

Köket ser i dag ut som när paret tog över huset. De grå elementen går i linje med Sophies förkärlek till det enkla, även om det finns planer på att byta till ett kök av rostfritt stål. Vas från Aalto, skål från modehuset Hermès och en soppterrin som gått i arv. Den stora grå korallen är ett minne från Sophies barndom i Saudi-Arabien.

Köket är lika delar lantligt och minimalistiskt. Bordet är formgivet av den danska möbelkonstens grand old man Børge Mogensen och har följt Sophie genom livet. Runt bordet står den klassiska stolen J39, även den av Børge Mogensen. Vasen är en Tage Andersen och och på bordet står ett grönt vattenglas från 1960-talet tillsammans med skål och tallrikar från Astier de Villatte.

Skönheten bor i det enkla. Lampan är formgiven av Isamu Noguchi och snäckskalet – ett motiv som går igen både i Sophies estetik som guldsmed och i hennes inredning – är vintage.

Showroomet pryds av stolarna Superleggera av Gio Ponti för Cassina. Vas av Tage Andersen. Relief på väggen av Gun Gordillo.

Det enkla och avskalade är i fokus både i showroomet (på bilden) och hemmet. Snäckan är en återkommande form.

Tallrikar och skålar i olika former och med olika mönster har alla en självklar plats i samlingen, som är en mix av Astier de Villatte och arvegods.

Vacker och humoristisk kanna i form av en katt från franska Astier de Villatte. Den lilla snäckan är en present från Sophies bror kocken Frederik Bille Brahe. Skålen är en gåva från den kreativa byrån Moon, ett samarbete med keramikern Jessica Hans. Champagneglas av den danska glasblåsaren Nina Nørgaard och tekoppar av Arje Griegst för Royal Copenhagen.

Den enkla inredningen och de tomma, vita väggarna ger Sophie tankerum i arbetshörnan. Ovanför skrivbordet sitter bara bilder på familjen och hennes barns teckningar. Bordet ärvde hon av sin fars bäste vän, som själv gjort det. Lampa av danska arkitekten Vilhelm Lauritzen. Stol av Sanaa för Maruni och verket på golvet är ett gammalt stjärnkort.

Sovrummet är enkelt inrett med ett dominerande element: dubbelsängen med sängkläder från danska Geismars. Pläd från Missoni och rispapperslampa av Isamu Noguchi för Vitra.

Elegans, enkelhet och extravaganta material är tre teman som går som en röd tråd genom Sophie Bille Brahes skapande. I showroomet finns två omklädda soffor av Kaj Gottlob för A.J. Iversen och Cloud table i polerat stål, design av Sophie Bille Brahe och tillverkat i Danmark.

Sophie arbetar vid ett skrivbord i ena hörnet av vardagsrummet.

I den rosamålade entrén knyts våningarna samman med en klassisk trappa.På en galge hänger ett set av Dries van Noten över ett par skor från Miu Miu. Spegeln är vintage och den gröna pallen är designad av Ronan & Erwan Bouroullec för Hay. På golvet står den italienska keramikern Giacomo Alessis vas för Cristaseya i färger som passar perfekt in i rummet.

Soffa av Philippe Starck, pläd av Helle Høgsbro och kuddar från Svenskt Tenn och Artek. Soffbord av Isamu Noguchi för Vitra och klassiska stolen Diamond chair av Harry Bertoia. Barnstolen är vintage och tillhör dottern Beate. Vas från Svenskt Tenn.

Missa inte

Karin Mamma Andersson gör exklusiv inredningskollektion för Svenskt Tenn

Ljus, strukturer och natur i fokus när Daniella Witte skapar sin magiska inredning

Designklassiker, egna möbler och konst hos inredaren på Östermalm