Sommarens största inredningsnyheter 2020

Sommartrender inredning 2020

Vad är det som gäller på inredningsfronten sommaren 2020 och vilka är de största snackisarna? Här är tio nyheter vi älskar extra mycket just nu!
04 juni, 2020

 

Vi har samlat tio nyheter vi älskar lite extra sommaren 2020; bland annat en ny rörformad glaslampa för Iittala av Matti Klenell, spännande recycling-samarbete mellan Swedish stockings och designern Gustaf Westman och vackert porslin med söm från Färg & Blanche för Rörstrand.

1. Lampnyhet från Iittala

 

Lampan Putki formgavs av Matti Klenell för Nationalmuseums nya matsal. Putki betyder rör eller pipa och nu kommer den på marknaden för oss konsumenter. Den är gjord i munslipat glas och finns i tre färger, här i grått. 4 199 kronor, IIttala.

2. Teema-porslin i gul färg

Gult är fortfarande en älsklingsfärg i inredningsvärlden. Nu kommer klassiska, stilrena Teema av Kaj Frank i honung. Pris från 149 kronor, Iittala.

3. Nya vaser från Kähler

Vi pysslar, inreder, broderar, torkar blommor – DIY tycks vara räddningen i en konstig tid när ett virus skakat om livet som vi känner det. Vi ser hur intresset för heminredning ökar och många av oss klickar hem både det ena och det andra från inredningssajter. Ibland är det ju så där underbart härligt med något sprillans nytt.

De här nya vaserna från Kähler blir i alla fall vi alldeles lyckliga av. Vem vill inte skapa stilleben med sköna blommor från trädgård och rabatt med dem? Vaserna heter Kontur och är formgivna av kända, danska keramikern Turi Heidelberg Pedersen och hon beskriver själv att rytm och skulpturalt uttryck varit avgörande för designen.

Vaserna har en silkesmatt i yta, kommer i fem olika utföranden och höjder och priset är mellan 459 till 749 kronor.

4. Formstark sänggavel

En sänggavel som påminner om formen av ett moln. Kan det bli mer perfekt i ett sovrum? Drömfint! Nya sänggaveln kommer i både linne och sammet och finns förstås i flera färger, ritad av Amelia Widell som gör alla möbler till sitt eget varumärke. Gaveln Johanna, 5 700-9 700 kronor, Melimeli.

5. Vas som blinkar till antiken

Med en blinkning till antika vaser, en så kallad tvåörad amfora, bjuder denna stilrena skönhet i keramik på. 1 349 kronor, dbkd.

6. Nytt porslin av Färg & Blanche

Designduon och äkta paret Färg & Blanche har tillsammans med Rörstrand skapat en helt ny porslinsserie Pli blanc (vitt veck). Fredrik och Emma är ju kända för sin materialnyfikenhet och sitt tämjande av gränser. Och de syr gärna! Här har de hämtat inspiration från modevärlden och tygets sömmar har förvandlats till reliefer på det nya porslinet. Läckert! Priser mellan 169 kr till 869 kronor.

7. Mattor från Fritz Hansen

Fritz Hansens nya mattkvartett CM Rugs har tagits fram i samarbete mellan den danska formgivaren Cecilie Manz, Fritz Hansen och italienska CC-tapis. Kollektionen består av en stor och tre små mattor, Dots samt Ochre, Dotted Balance och Balance, alla i handtuftad ull. Mattorna går i jordnära färger och bär subtila mönster, men det finns även färgstarka detaljer på de mindre mattorna.

Kollektionen växte fram genom enkla skisser på papper, där balansen av både färg och mönster var viktig för Cecilie Manz.

– Jag har märkt att en färgglad matta mer sannolikt accepteras om den är mindre i storlek. När man behöver en stor matta, till exempel framför en sittgrupp, väljer man vanligtvis ett mer subtilt och långvarigt alternativ. De små och färgstarka mattorna gör sig fint på egen hand – som vackert spilld färg över golvet, säger hon. Pris 11 043 kronor för Dots och 5 376 kronor för de små mattorna.

8. Muuto öppnar flagship store i  Stockholm

Danska inredningsföretaget Muuto slår upp portarna till sin första flagship store – mitt i Stockholm, på Birger Jarlsgatan vid Stureplan. Muuto är kända för sina möbler och inredningsaccessoarer som parar funktion med estetik, för hantverkskänslan och för deras spännande samarbeten med samtida designer. I två plan får man ta dela av Muutos universum, där många av deras klassiker står sida vid sida med flera av årets nyheter. Bland annat en modulsoffa med oändliga kombinationsmöjligheter. På väggarna hänger textil från Kvadrat. Och verk av Stockholmskonstnären Erika Emerén.

9. Strumpbyxor blir bord

Roligaste nyheten på länge måste väl ändå var de här borden som är gjorda av återvunna nylonstrumpor. Jo, det är sant, kul och innovativt från Swedish stockings tillsammans med designern Gustaf Westman. För varje bord har det gått åt mellan 80-350 par kasserade nylonstrumpor som sedan tillsammans med återvunnet fiberglas formats till bord i flera olika storlekar. Ytan efterliknar marmor. Priset är 5 200 kronor.

10. Ny trästol från Vitra

Jean Prouvé är en stor del av Vitras framgångar, han ritade bland annat en klassisk brandstation på deras fabriksområde, men också stolar etc. Nu släpps Chaise tout bois (stol helt i trä) för första gången, rätt ur arkivet. Den ritades mitt under brinnande krig 1941, och bristen på metall gjorde att Prouvé gjorde sin enda möbel enbart i trä. 8 190 kronor, Vitra.

LÄS MER:

Därför dominerar den organiska inredningstrenden i sommar