Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Snittblommorna som håller länge – och hur du förlänger livet på buketten

20 feb, 2020 
Snittblommor som håller länge
Slokar buketten med de vackra snittblommorna redan efter några dagar? Välj blommor som håller längre och hjälp buketten på traven genom att ta hand om den på rätt sätt. Här delar experten med sig av sina bästa tips!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Snittblommor och buketter är härliga gåvor och inredningsdetaljer som förgyller hemmet med både sin doft och färg. Fredagsbuketten som köps inför helgen är en populär företeelse, men helst vill man njuta av snittblommorna lite längre än bara en helg. Slokande och vissna blommor är ingen vacker syn i vasen.

Sandra Ekegren är vd och en av grundarna av Flowery, en prenumerationstjänst på blombuketter. Vi frågade henne om vilka sorter man ska satsa på om man vill köpa snittblommor som står sig länge.

Hon tipsar bland annat om flamingoblomma, fresia, ranunkel och iris i kombination med liljor.

– Nejlikor är kanske den bästa snittblomman på det sättet att den finns i alla olika färger och håller för evigt. Den passar bra i en liten vas på sängbordet eller i badrummet, säger hon och fortsätter:

– Småblommig limoneum som även är vacker som torkad, rispar, grönt i form av italiensk ruskus och alla olika typer av kvistar. Nu till våren kommer rosenkvitten som blommar med vackra korallfärgade små blommor.

Flamingoblomma
Flamingoblomman står sig fin länge. Foto: Flowery

Så förlänger du livet på dina snittblommor

Få blommor håller dock länge om man inte tar hand om dem på rätt sätt. Det första man ska tänka på när man köper hem en bukett är att se till att vasen är ordentligt rengjord innan man placerar blommorna i den. Sedan ska alla stjälkar få nya snitt, om minst två till fem centimeter, med en vass kniv.

Annons

– Klipp inte blommorna med en sax då den pressar samman luftkanalerna och gör det svårare för blomman att få vatten, säger Sandra Ekegren.

Se till att blommornas blad inte ligger i vattnet, ta istället bort bladen som är längst ner på stjälken. När blommorna väl är i vasen kräver de dessutom en del underhåll för att stå sig i flera dagar.

– Ge stjälkarna nya snitt och byt vatten minst var tredje dag och undvik att ställa dina blommor nära fruktfatet, intill ett element eller i direkt solljus. Plocka ut det som blommat över och torka det som går.

Blombukett med flamingoblomma
Satsa på flamingoblomma, nejlikor, kvistar och andra snittblommor som håller sig fina länge. Foto: Flowery

Sandra Ekegren menar också att det är viktigt att man väljer rätt från början för att snittblommorna ska stå sig länge. Välj exempelvis alltid blommor som är i säsong och allra helst arter som finns nära till hands.

– Köp blommor av bra kvalitet från blomsterbutiken eller prenumerera på blommor från Flowery så får du hem färska blommor i säsong.

Läs mer:

Välj snittblommor efter säsong – expertens bästa tips

7 fina blommor du kan plantera på balkongen redan i påsk

Så överlever dina blommor under semestern

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons