Sju magiska skulpturparker i Sverige du inte får missa i sommar

Skulpturparker Sverige ELLE Decoration semester

Att uppleva konst utomhus är onekligen en speciell upplevelse. Och vad kan passa bättre ett år som detta? Här är sju spektakulära svenska parker.
06 maj, 2021
Vårstäda trädgården – så här gör du
0:58

Efter reklamen: Vårstäda trädgården – så här gör du

(0:58)

Slå på ljud

Det blir ännu en sommar hemmavid. Och inte oss emot! Det finns mängder med härliga utflyktsmål, stränder, städer, museum och parker att besöka. Vi har listat sju underbara svenska skulpturparker.

SKÅNE – Kivik art centre

Skulpturparker Sverige ELLE Decoration semester Kivik art centre

2008 års paviljong av David Chipperfield och Antony Gormley på Kivik art centre.

Allt sedan den 16 meter höga betongtornet av Antony Gormley och David Chipperfield invigdes 2008 har grannen Ulf Lundell stridit mot det. Men det står stolt kvar. Kivik art centre ligger på mäkta populära Österlen och i år invigs verken Familjeterapi II av Peter Johansson och Rainbow for Kivik av arkitektbyrån Querkraft från Wien. Den här säsongen har man öppet 27 juni till 29 augusti, alla dagar 11–17.

Kivikart.se

BOHUSLÄN – Pilane

Skulpturparker Sverige ELLE Decoration semester Pilane

Verket Anna av Jaume Plensa vakar över besökarna på Pilane på Tjörn.

Konsthall mitt i naturen, det är precis vad Pilane vill vara. En vidunderlig utsikt över den bohuslänska skärgården och många spännande verk gör detta till en plats du vill verkligen inte vill missa. Jaume Plensas Anna är tillsammans Pool av Tony Cragg de enda permanenta konstverken i skulpturparken som The Guardian 2016 utnämnde till en av de bästa i Europa. Bland årets konstnärer syns bland andra Sean Scully och Erwin Wurm. Öppnar 15 maj och har öppet hela sommaren, alla dagar 9–19, fram till och med den 26 september.

Pilane.org

VÄRMLAND – Rottneros park

Skulpturparker Sverige ELLE Decoration semester Rottneros

Imponerande Rottneros herrgård mixar byggnadsstilar och påminner inte så lite om ett antikt tempel.

En riktig värmländska pärla är Rottneros park med den imponerande herrgården Rottneros. Den ligger otroligt naturskönt vid skön Fryken i Sunne. Herrgården byggdes på 50-talet av Svante Påhlsson som lät modellera den efter sagans Ekeby, där majorskan i Gösta Berlings saga bodde. Selma Lagerlöf är ju traktens stolthet. Här finns en samling om 17 skulpturer av Carl Eldh, men också flera verk av bland andra Carl Milles, Eric Grate och Christian Eriksson. Öppet dagligen från 29 maj till 5 september.

Rottnerospark.se

SÖRMLAND – Landsort

Skulpturparker Sverige ELLE Decoration semester Landsort Öja

På Landsort, som är Stockholms skärgårds sydligaste utpost, finns ett flertal permanenta skulpturer.

Öja, eller Landsort som ön är mer känd som efter den klassiska fyren, hade i många år i rad skulpturutställningar. Numera finns här ett flertal permanenta verk som tåligt står pall för väder och vind. Öar är speciella platser, här möts hav och himmel. Landsort är en pastoral idyll med naturhamnar och en liten by med kyrka, som gjord att strosa runt på. Du når ön med Waxholmsbåt.

Landsort.com

STOCKHOLMS LÄN– Marabouparken

Skulpturparker Sverige ELLE Decoration semester Marabouparken

I Sundbyberg finns Marabouparken med fantastiska verk som denna av fransmannen Henri Laurens, Undinerna.

Marabouparken i Sundbyberg användes som rekreationspark för chokladfabrikens anställda på 1930-talet och anlades som skulpturpark med hjälp av landskapsarkitekten Sven Hermelin mellan 1937 och 1955. Numera är detta en av Sveriges vackraste parker. Här finns verk av Bror Hjorth, Eric Grate, Gustav Vigeland och Lennart Rodhe. Från maj till oktober är parken öppen från kl 8–21 varje dag. Resten av året håller konsthallen och restaurangen öppet.

Marabouparken.se

SKÅNE – Wanås konst

Skulpturparker Sverige ELLE Decoration semester Wanås

Verk av Rana Begum, No 950 net (2019), Jhaveri Contemporary på Wanås i sommar.

Skulpturparken Wanås konst är en magisk plats med både park och konsthall. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer som Nathalie Djurberg & Hans Berg, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono och Ann-Sofi Sidén. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas förstås till fots. Öppet alla dagar, året runt, kl 10–17.

Wanaskonst.se

STOCKHOLMS LÄN – Västertorps skulpturpark

Skulpturen Gubben med geten av Allan Runefelt. På den röda tegelväggen syns Endre Nemes väggur.

Närförorten Västertorp bjuder på en av Stockholms finaste skulpturvandringar. 21 skulpturer, från tidigare delen av 1900-talet, står på torg och i Västertorpsparken. Stadsdelen började byggas 1949 och invigdes 1955, då de flesta skulpturerna installerades. På Gubben med geten har många barn ridit genom åren och på Västertorpsplan finns den världskände britten Henry Moores skulptur Inre och yttre form. Vill man inte konstvandra i egen regi ordnas guidade promenader.

Vastertorpcentrum.se

Foto: Gerry Johansson, Örjan Björkdahl, Åke E:son Lindman, TT