Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Vacker skärgårdsidyll med naturen i fokus

18 jun, 2018 
AvELLE Decoration
Här är stugan på Dalarö som är en skärgårdsidyll.
Dolt från omvärlden, vilande i tät vegetation, finns Emily och Christian Sonesons sommargömsle, mitt i skärgårdsidyllen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kika in hos kreatören i VasastanBrand logo
Kika in hos kreatören i Vasastan

 

Luften är tät av fukt och doft från den rika vegetationen. Grodorna kväker högljutt och en alligator plirar sömnigt på paret som halvsover i en hammock utanför stugan i Floridas våtmarker … Nej, stopp! Vi befinner oss på Dalarö – i snickarglädjens, punschverandornas och de stora brygganläggningarnas förlovade land – i Stockholms skärgård. Men bortom schweizervillorna finns det också plats för något så udda som en timmerstuga i norsk stil, som helt befriad från träkrusiduller och syrenbersåer ligger inbäddad i djungellik, djup grönska på en sluttande skogstomt.

Se hemmet i skärgården nedan

Vardagsrummet i huset.

Det är här som Emily, Christian och dottern Molly hittat sin oas, på lagom avstånd från staden och med skärgårdsidyllen runt knuten.

– Det finns en speciell magi här i sluttningen. Det är som ett sagoland, säger Emily.

Sovrummet i huset.

Det lilla huset och det avslappnade livet här är en uppfriskande kontrast till vardagslivet i en lägenhet ”söder om söder” där Emily arbetar med H&M:s studiokollektion och Christian håller på att bygga upp ett nytt företag där han ska arbeta vidare med sin passion för möbler och inredning. Till Dalarö går det så snabbt att ta sig att det är enkelt att åka ut om så bara för en helg.

Annons

Här finns såklart inga alligatorer, inget träsk i sikte och knappt ens några grodor, men däremot en härlig sandstrand bara en kort promenad bort. Något som särskilt uppskattas av Molly, 11 år. Får hon bara ha med sig en kompis då och då och fri tid på studsmattan, så stortrivs hon också ute på Dalarö. Problemet med att locka halvstora barn med till fritidshuset har lyckligtvis inte infunnit sig i den här familjen.

Maxad djungelkänsla med utedusch.

– Den här platsen är verkligen en fristad. Det känns som om storstaden ”rinner av” så fort vi kommer hit. Här råder sådan harmoni och ett totalt lugn, säger Christian som har arkitektur, konst och design som största intressen.

Annons

Ett intresse som självklart speglas i stugans inredning som andas city mer än fritidshus och blir en frisk kontrast till husets modesta yttre.

Sedan sent 1800-tal har framför allt Stockholms stadsbor lockats till Dalarö för att njuta av friska vindar, öppna vyer, havsbad och det lilla samhällets vackra byggnader.

Uteplatsen i huset.
Uteplatsen under pergolan har sol på eftermiddag och kväll. Bordet och stolarna i teak och linne är modell Kryss från Skargaarden. Tanken var att fortsätta på safari- och regissörsstolstemat, som även återfinns inne i huset.

Christian lockades till Dalarö för att fira traditionsenlig midsommarafton i skärgården för fyra år sedan. Det var hans första besök på Dalarö och även första möte med stugan som sedan blev hans och Emilys fritidshus.

– Det var helt oplanerat, men när jag fick se stugan blev jag omedelbart intresserad, berättar Christian.

 Emily och Christian Soneson njuter av harmoni och lugn på altanen.

Huset var redan då målat vitt inuti, något som annars hade varit ett jättejobb att utföra. Den förra ägaren hade också satt in ett stort fönster i storstugan och uppdaterat med ett nytt badrum, bastu och kök. Med klassiska, nätta möbler, mycket skinn, kryssben och naturmaterial har de följt ett lätt safaritema i inredningen. Det följs upp på uteplatsen där enkla regissörsstolar ger ett anspråkslöst men genomtänkt intryck. Exteriört har Emily och Christian också lagt ner en hel del jobb när de byggt en pergola, anlagt stigar och rensat upp så att det blivit lite större öppna ytor kring huset. Framför allt Emily älskar att arbeta i trädgården där solljuset vandrar under dagens gång.

Annons

– Jag blir alltid fylld av energi och inspiration av att vara här, samtidigt som jag känner att det är bra återhämtning från vardagen, säger Emily.

Familjen får energi av att spendera tid i huset.

Hon gillar också att laga mat och känner att det blir väldigt mycket mer matlagning ute i stugan än hemma i lägenheten. Huset har blivit så mycket mer än en sommarstuga och familjen firar gärna högtider som jul, nyår och valborg på Dalarö.

– Varje årstid är väldigt härlig härute och i år har vi haft världens mysigaste vinter här, berättar Emily.

Huset med röda detaljer.

För varje sommar lär de känna trakten alltmer och de positiva överraskningarna har avlöst varandra. Speciellt uppskattar Christian att det finns så mycket aktiviteter, som tennis, segling, motocross och golf att ägna sig åt. Emily gillar också att ta cykeln till hamnen eller att åka till Dalarö gård på Smådalarö för lunch. Allt detta, och de ståtliga villorna, societetshuset och bageriet, finns bara några stenkast bort, fastän det känns fjärran här vid timmerknutarna i den djungellika sluttningen.

– Ja här hos oss känns det mer som Jacksonville än en gammal badort, skrattar Christian.

Av Thomasine Gahn
Text Sophia Genitz
Foto Jonas Ingerstedt

Läs mer:

Renovera utan att separera- 11 smarta tips

7 fina sätt att inreda med en vägghylla 

Bädda sängen med gott samvete – 4 hållbara tips för sovrummet

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Annons