Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Skapa en mysig läshörna hemma – 12 inspirerande idéer

15 aug, 2019 
Idéer och inspiration till en mysig läshörna
Kryp upp i en mysig läshörna i höst. Vi listar tolv inspirerande och stilfulla idéer att ta efter när du ska skapa den härligaste platsen i hemmet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En bra bok, en kopp ångande varmt te och en ombonad plats att sitta på. Visst är de stunderna bland de bästa som finns, särskilt när regnet smattrar mot fönsterrutan.

Genom att inreda en läshörna i hemmet ser du till att ge dig själv och din familj fler av de hemtrevliga stunderna med en bok i handen, antingen tillsammans eller i form av efterlängtad egentid.

Läshörnan kan se ut på många olika sätt och går att anpassa efter såväl personlighet, hem som behov – det är bara kreativiteten som sätter gränserna. Därför listar vi här tolv fina idéer att inspireras av när du ska inreda en läshörna hemma.

1. Inred fönsternischen till en läshörna

Mysig läshörna i djup fönsternisch
Foto: Fredrik J Karlsson för Alvhem/mäklare: Tony Henschel

Har du djup fönsternisch eller ett burspråk i bostaden? Gör den till hemmets härligaste plats! Med fluffiga textilier och en draperad filt bjuder läshörnan in till många mysiga stunder.

Annons

2. Skapa en läshörna i arbetsrummet

Läshörna i gästrummet eller arbetsrummet
Foto: Johan Spinnell Styling: Charlotte Lindholm för Historiska hem/mäklare: Henriette Gerson

Arbetsrummet eller gästrummet är ett utmärkt rum att ha en läshörna i. Genom att inreda med en soffa, säng eller dagbädd får du en hemtrevlig viloplats för både dig och dina gäster. Du får dessutom ytterligare en plats att sitta på om du ibland jobbar hemifrån och behöver ett miljöombyte.

3. Inred det tomma hörnet

Läshörna med fåtölj och matchande fotpall i det tomma hörnet
Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg

I det stora vardagsrummet uppstår ofta det vanliga inredningsproblemet med tomma hörn som man inte vet vad man ska göra av. Placera en skön fåtölj i hörnet, gärna med tillhörande fotpall, och vips har du vardagsrummets skönaste viloplats.

Annons

4. Läshörna i köket

Mysig läshörna i köket – istället för en matplats
Foto: Fredric Boukari Styling: Åsa Copparstad för Historiska hem/mäklare: Katarina Ljung

Har du redan ett stort matbord i matsalen och inget behov för ytterligare en matplats i köket? Gör utrymmet till en mysig läshörna istället. Med en bänk, en mjuk madrass och massvis med kuddar fixar du snabbt en personlig hörna. Här kan man umgås i samband med matlagningen, men även krypa upp för en lugn stund i fred.

5. Läshörna i klassisk tappning

Klassisk hemtrevlig läshörna
Foto: Maria Sahlander Styling: By Bon för Bjurfors/mäklare: Ida Almgren

En klassisk läshörna med en mjuk fåtölj, sidobord och en läslampa är alltid ett säkert kort. Låt din personlighet synas i detaljerna för att göra platsen precis så rogivande som du vill ha den.

Annons

6. Satsa på en mysig fåtölj

Läshörna med mysig rund fåtölj från Granit
Foto: Alen Cordic Styling: Intro för Bjurfors/mäklare: Julia Albinsson

En mysig läshörna kräver egentligen inte mycket i inredningsväg. Ibland kan en riktigt inbjudande fåtölj göra jobbet, precis som i hemmet ovan.

7. Skapa en oas

Läshörna solsäng, växter och grönska
Foto: Johan Spinnell Styling: Charlotte Lindholm för Historiska hem/mäklare: Charlotte Pellas

Läshörnan kan med fördel vara en blickfångare i inredningen. Inred den till en oas med grönväxter och en rejäl solbädd för att kunna drömma dig bort till en solstol i tropikerna, året om.

Annons

8. En avskild läshörna

Skapa en läshörna under trappan och gör den avskild med en vikvägg
Foto: Granit

Ibland vill man ha egentid och då är läshörnan det perfekta stället att krypa in i. Ett effektivt, men enkelt sätt att skärma av läshörnan från resten av rummet är med en stilfull vikvägg. Har du en trappa i hemmet kan du göra som i bilden ovan och utnyttja det tomma utrymmet under den för att skapa ett mysigt krypin.

9. Flytta ut på balkongen

Flytta ut läshörnan på balkongen under sommarhalvåret
Foto: Johan Spinnell Styling: Charlotte Lindholm för Historiska hem/mäklare: Henriette Gerson

När temperaturerna tillåter är det härligt att flytta ut läshörnan på balkongen eller uteplatsen. Njut av sommarhalvåret i en rejäl, skön fåtölj med mycket textilier för de svalare kvällarna. Glöm inte sidobordet för avlastning och fikapaus!

Annons

10. Förvandla dagbädden till en läshörna

Dagbädden blir en fin läshörna - särskilt i den tomma inre hallen
Foto: Anders Bergstedt Styling: Elli Roshandel för Entrance/mäklare: Erika Bergholm

Den eleganta dagbädden kan förvandlas till en lyxig läshörna på ett kick. Inred med några större prydnadskuddar som stödjer kroppen och huvudet samt en värmande pläd att dra över. Särskilt bra passar den här typen av läshörna i den inre hallen där det kan uppstå tomma ytor som kan kännas svåra att utnyttja.

11. Läsrum för hela familjen

Läshörnan kan bli ett läsrum för vuxna och barn
Foto: Esoft för Fastighetsbyrån/mäklare: Erika Holmén

Många kvadrat och mycket plats över? Då kan du inreda ett helt läsrum för familjen, med plats för både stor och liten. Kombinera exempelvis en modern dagbädd med en lite mer lekfull läshörna där mjukisdjur och sittkuddar samsas under en fin sänghimmel.

Annons

12. Utnyttja fönsterbrädan

Mysig, enkel läshörna på fönsterbrädet
Foto: Fredric Boukari Styling: Charlotte Lindholm för Historiska hem/mäklare: Mattias Lantto

Man behöver inte ett burspråk eller en särskilt djup fönsternisch för att kunna ha en mysig läsplats i fönstret. Det något bredare fönsterbrädet förvandlas snabbt till en trivsam sittplats med en fårfäll att sitta på och en kudde bakom ryggen.

Läs mer:

15 fina shoppingtips till läshörnan

Så får du ett mysigt vardagsrum – 11 inredningstips

5 enkla knep som gör ditt hem mysigare

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons