Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

9 snygga skandinaviska kök att inspireras av

06 mar, 2018 
AvAlva Fierro
På jakt efter ett nytt kök? Här är nio stilsäkra favoriter du kan inspireras av.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi svenskar lägger mycket pengar på våra kök och vi väljer gärna design utifrån vår personlighet och livsstil.

Oavsett om du söker efter modern minimalism eller nostalgisk retro så är valmöjligheterna många när det gäller köksdesign. Här är några snygga kök vi inspireras av just nu.

1. Guldblänkande mässing

guldfärgade vitvaror
Guldfärgad diskhov
Foton: Andreas Omvik.

Reform har samarbetat med några av Danmarks främsta formgivare och arkitekter. Nu lanserar de återigen en lyckad köksdesign tillsammans med Christina Meyer Bengtsson och danska modedesignern Stine Goya som valt att klä Meyer Bengtssons kök i guldblänkande mässing.

Annons

2. Tidlös stål

Stälköksbänk

Danska kökstillverkaren Multiform har lanserat Form 45, ett kök i svartoxiderat stål som vunnit det internationella designpriset Archiproducts Design Award 2017.  Med tidlösa material som stål, marmor, granit och trä har man lyckats med att skapa en minimalistisk och rå design som skapar ha-begär. 

3. Skandinaviskt möter japanskt

Unik brun byrå
Mörkbrun byrå

Norm Architects kök designat för Reform finns bland annat att beskåda i Kinfolks fina kontor och galleri i Köpenhamn. Uttrycket är enkelt och tidlöst med en exklusiv känsla där den skandinaviska stilen möter den japanska. Kökets material består av fiberbetong, bronserad tombak och rökt ek.

Annons

4. Rustik framtoning

Nordiska kök har tagit fram kök i tre olika stilar som stylats av stylistduon och Residence-bloggarna Sundling Kickén. Ett pudergrått kök med inbyggd hylla, bänkskiva i marmor och mässingsdetaljer, ett beige kök med stramare linjer och ett grågrönt kök med en rustik framtoning. Läs mer om köken här.

5. Massivt och robust

Ek-kök
Tavla med statyer

Inredaren Lotta Agaton har tagit fram ett kök och ett sideboard för företaget Picky Living. Luckorna är tillverkade av massivt trä från danska Dinesen, med utgångspunkt från Lottas kök i hennes studio.

Annons

6. Dunkelt och industriellt

Marinblå kök
Marinblå luckor

Nordiska kök har även tagit fram en variant inspirerad av shaker med dunkelblå skåp och industriella detaljer. Styling av Annaleena interiors.

Annons

7. Lantligt och modernt

Kastruller på väggen
Stort träd i kök

Lotta Agaton och Pia Ulin har skapat väldigt fina stämningsbilder för Marbodals kök Signatur by Sandell.  Köket finns i en lantlig variant och en modern ljus version med Svanenmärkta stommar och luckor.

Annons

8. Stilrent i ek

Ekluckor
Kök med enbart trädetaljer

Det mobila köket  ritades ursprungligen till Halleroeds nya studio, som drivs av inredningsarkitekterna Christian och Ruxanna Halleröd. Målet var att skapa ett mobilt kök som ger känslan av att vara ett fint klassiskt skåp när det inte är i bruk. Köket är gjort i ek, med ben i massiv körsbär och bänkskiva i svensk kalksten från Kinnekulle. 

Annons

9. Rökt trä med värme

Mörkbrunt kök

Asplund har uppdaterat sitt fina kök med luckor i rökt ek, för att få in den varma känslan i hemmet.

Läs mer:

7 inspirerande tips på snygga och stilsäkra budgetkök

Johanna Bradford: så inreder vi vårt nya kök

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons