Kocken Siri Barje: Köksön och kaffeskåpet är bäst med mitt nya kök
Kocken, matstylisten och kokboksförfattaren Siri Barje bor på Lidingö i ett hus från 1980-talet med man och barn. Och hon har blivit med nytt kök! Vi hälsade på och fick vet allt om Siris bästa tips för drömköket. Köket heter Ekbacken och kommer från Marbodal.
Som matkreatör har du ju örnkoll på vad som krävs i ett kök. Hur tänkte du när du planerade nya köket?
– Jag tänkte att jag ville ha mycket arbetsyta samt öppna upp så att köket känns ljusare och roligare att vara i. Att skapa rymd och samtidigt ha stora förvaringsmöjligheter var det viktigaste.
Kocken och matstylisten Siri Barjes nya kök
– Jag ville ha rejält utrymme att trycka in förvaring och köksredskap utan att tumma på hur det skulle se ut. Det räfflade vitrinskåpet fungerar dessutom både som en fantastisk stilmarkör och smart skafferi, med dolda förvaringslösningar skapar ordning i köket.
Vilka funktioner måste finnas i ditt drömkök?
– Givetvis en trevlig köksö och kaffeskåp! Samt en stor diskho och ett bra flöde mellan diskmaskinen och var tallrikar, bestick och glas förvaras. Men det jag gillar allra mest med mitt nya Marbodalkök är att jag nu har två rejäla arbetsytor.
Hur är flödet/layouten?
– Vi brukar röra oss runt köksön som är helt centrerad i vårt kök. Det är det bästa tycker jag. Det blir också en naturlig samlingsplats för både familjen och gästerna.
Berätta om materialen i köket?
– Vi valde att flirta med 1980-1990-talsköken eftersom huset är byggt 1982. Valet föll på just nya Ekbacken natur, just för att vi ville ha ett tidlöst kök tillverkat i ljust trä med mycket marmor. En genomgående varm ekfaner kombineras med räfflade skåpluckor och marmor. Jag tycker att marmor är det absolut snyggaste materialet samt att det är magiskt att jobba på. Om det blir fläckar gör inget, jag gillar när det syns att man använder köket.
Är du nöjd med resultatet?
– Jag är så otroligt nöjd! För mig har varumärket alltid stått för gediget hantverk och pålitlig kvalitet. Dessutom fick jag fin hjälp med att skräddarsy köket efter familjens liv och vardag. Det är en fröjd att gå in i köket på morgonen! Det är också kul att alla i familjen verkar trivas så bra. Samt att det blev så mycket ljusare än förr.
Vad är bäst med ditt nya kök?
– Värmen som det utstrålar, med detaljer som både förenklar vardagen och lyfter helheten. Man vill vara där! Jag älskar så klart kaffeskåpet och ekdesignen. Luckan i ekfaner har en vertikal ådring som förstärker känslan av hantverk och naturlighet. Och skafferiet! Och all förvaring! Nej, jag kan inte säga vad som är bäst. Allt är bäst!
Foto: Rasmus Lindahl