Hemma hos Verks grundare är konst och design i fokus – häng med in

Hemma hos Verks grundare Simon Anund på Södermalm

Simon Anund och Margareta Theimer trivs med att låta saker och ting byta plats. Allt ska vara tillåtet hemma på Söder. Med konsten i fokus.
07 juni, 2021
5 vanliga inredningsmissar och hur du undviker dem
1:01

Efter reklamen: 5 vanliga inredningsmissar och hur du undviker dem

(1:01)

Slå på ljud

Simon Anund är konstnär med betong som specialitet. Han är också medgrundare och creative director på Verk, företaget som med omedelbar succé gjorde entré under årets möbelmässa. Tanken bakom företaget är närproducerade produkter av svenska råvaror – hållbart på riktigt. Hans blivande fru Margareta Theimer (de ska gifta sig i sommar!) är inköpare på Länna Möbler.

Margareta och Simon träffades för tio år sedan och för sex år sedan flyttade de in i en fyrarummare i en fastighet, som av de boende kallas bankhuset, på Södermalm i Stockholm. Fastigheten är från 1931, med en fin innergård och nära till Blecktornsparken och runt hörnet hittas flera av Södermalms charmigaste krogar. I hemmet finns nu även sönerna Henry, 7, och Henning, 6.

Att komma hem till Simon och Margareta är som att landa på en plats där allt är genomtänkt men utan att vara det minsta tillgjort eller konstlat, här finns en äkthet, kreativitet och glädje.

Det bidrar förstås alla charmiga litografier, grafiska blad och utvald konst med. Men också känslan för färg och smarta lösningar, som Simon ofta ligger bakom. Som en vägghängd hylla i furu i köket med luckor som döljer familjens pysselmaterial och småkrafs som annars tenderar att hamna på köksbänken.

Hans låga fåtöljer i trä i klassisk safarimodell är också mumma för ögon. Låga sittmöbler ger ett grundat, kompromisslöst intryck till känslan i rummet. Konsten har i nästan alla fall fått ramar som Simon själv har byggt.

– Vi har samma syn på hur man skapar ett hem och kompromissar de gånger det inte är så. Välkomnande, varmt och trivsamt, så tänker jag att det ska vara. Visst kan jag gilla det svala och det avskalade. Men vi skulle inte trivas med det, säger Margareta.

– Simon och jag tycker att det ska finnas färg, form och patina. Vi blandar gärna in lite nytt som köksbordet av Egon Eiermann, soffan från Bo Concept och många av armaturerna, men köper annars mest på auktionssajter. Om vi ska investera gör vi det gärna på belysning, vi båda är mycket förtjusta i fina armaturer, gärna italienska och finska klassiker som håller år efter år.

Lägenheten har två hallar, den större med plats för dagbädd, ett perfekt litet hörn för övernattande gäster. Det finns också gott om markörer från det tidiga 30-talet kvar i hela hemmet; de tidstypiska fönstren, serveringsgång från hall till kök och fina trägolv.

Ikeaköket har målats svart

Köket är det som de har lagt mest krut på. Ett 90-talskök som gjort sitt revs ut till förmån för ett Ikeakök som målats i en matt, mörkt blåsvart ton. Dessutom rev de en vägg så att köket numera är stort och har plats för matbordet.

– De sex stolarna av Børge Mogensen i köket är nog den åttonde stolgruppen vi har! Det åker mycket in och ut här, samma med fåtöljerna, vi har säkert bytt ut fåtöljerna tio gånger, säger Margareta med ett skratt.

– Samtidigt är det roligt att det aldrig blir klart. Vi gör små rockader, byter ut en tavla eller två. Vi är nog ganska oängsliga av oss och vågar testa.

Stringhyllor i vardagsrummet

Ena väggen i vardagsrummet är täckt av ett Stringsystem, den andra har en färgstark tavla av okänd konstnär över en bänk – bänken är ett studentarbete från Konstfack där Simon har undervisat.

photo Jonas Ingerstedt

En hel fönstervägg och dörr ut mot balkongen gör att det blir ett ovanligt ljust rum. Innanför vardagsrummet ligger Henning och Henrys rum och Simons och Margaretas sovrum.

– Vi gillar en ljus palett på väggarna, att andra saker får ta för sig. Som målningar, skulpturer, växter och alla lampor.

De stortrivs här på Söder och känner sig inte särskilt lockade av villalivet. Att kunna vara spontana och ta del av alla restauranger i närheten passar dem bra. På helgerna åker de ofta ner till Simons pappas skogsgård i Östergötland, nära gränsen till Småland.

– Vi delar ett hus med Simons syskon. Pojkarna trivs och vi också. Det är en fin kontrast mot Stockholm.

Foto: Jonas Ingerstedt

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

På väggen vid de två konstverken av Vincent Hammel och Josua Reichert står lampan Toio från Flos. Fåtöljen är en replika av Kurt Østervigs jaktstol, byggd av Simon Anund. Parkettgolvet är oljat.

På piedestalen i terrazzo av Simon står en mobil inspirerad av Calder, inköpt i Bauhausbutiken i Dessau.

Fåtöljen i safarimodell av Simon Anund. På PK22 hänger en pläd från Arket. Rullvagnen är Herbert Hirches Bar wagon.

Ljus fond och en hel fönstervägg skänker ljus åt hela vardagsrummet. Soffa, Bo Concept. Fåtöljer PK 22 av Poul Kjaerholm. Soffbordets underrede från Lauritz med ny stenskiva. Kvadratiska litografier av Jean Gorin. Det större grafiska bladet av den svenske konstnären Albert Johansson. Taklampa Semi-pendel av Claus Bonderup för Fog & Mørup/Gubi.

Margareta Theimer bor tillsammans med Simon Anund i en färgstark fyrarummare på Södermalm i Stockholm.

På köksväggen en samling verk och affischer från olika museum. Originallitografi av Georg Baselitz för ishockey-VM 1993. Oljemålning av Sune Skote. Den vägghängda skänken har Simon ritat och Martijn Van Den Bosch byggt. Lampa i hörnet Parentesi, Flos.

Under tavlan, av okänd konstnär, står en bänk som gjorts av en grupp studenter vid Konstfack. Fåtöljer PK22 av Poul Kjaerholm. Pläd, Arket. Litet bord i travertin.

Intill dagbädden, inropad på auktion, står en pall med skinnsits som Simon har byggt.

På köksbordet av Egon Eiermann står vasen V.GW.01 av Gustav Winsth, Verk. Stolar J39 av Børge Mogensen. Köket kommer från Ikea målat i färgen Blåmussla, Alcro. Lampor A110, Hand grenade, Alvar Aalto för Artek.

Det svartmålade köket är från Ikea. Ovanför köksbordet hängerlampor A110, Hand grenade, Alvar Aalto för Artek.

Ikeas Ivar har blivit smart förvaring i sovrummet. Fotografi av Erik Undéhn. Lampan heter Night owl, Fritz Hansen. Överkast från Hay.