Färgsprakande pastelldröm hos Café Saturnus grundare på Södermalm

Café Saturnus Charlotte Wadsted hemma hos

Hemma hos Café Saturnus grundare Charlotte Wadsted har alla möbler fått sig en färgsprakande makeover och väggarna är klädda med konst från familj och vänner.
10 november, 2021
0:56

Efter reklamen: Här är vinterns fem stora inredningstrender 2021/2022

(0:56)

Slå på ljud

Hur många minns de där stora kopparna te eller kaffe med en bulle vid sidan om som var så enorm att man var tvungen att dela den med en kompis? Nittiotalets it-fika fanns kanske att beställa på fler än ett ställe, men det fanns ett kafé som ansågs vara megabullens upphovsmakare och som helt klart var platsen man helst skulle äta den på. Nämligen Café Saturnus på Engelbrektsgatan i Stockholm.

Det trendsättande kaféet grundades av Charlotte Wadsted och hennes dåvarande man. Atmosfären var inbjudande och inredningen färgstark och kreativ. Precis som Charlottes eget hem på Södermalm i Stockholm.

Stor kreativ ådra

Som barn uppmuntrades hon att bli konstnär, men den vita duken och kravet på innehåll i bilden låste henne och Charlotte valde istället att först utbilda sig till sömmerska och sedan att driva kaféer och att arbeta i köket. Men det är tydligt att hon har en konstnärlig ådra och är kreativ ut i fingertopparna.

– Jag gillar det tredimensionella och utmaningen av att skapa av det som ”blir över”, vare sig det är en tygrest, en gammal konservburk eller något annat. Varje projekt leder till nya rester och därav nya utmaningar.

Utsikt över Söders takåsar

Skapandet utförs i den fantastisk vindsvåningen som Charlotte bor i. Här har hon en milsvid utsikt över Vita Bergen, Sofia kyrka, Söders takåsar, Henriksdalsberget och ända bort till Nacka.

– Jag visste faktiskt inte att utsikten var så fantastisk när jag köpte lägenheten. Det var en råvind då och även om jag kikade ut genom någon taklucka så var det ändå en trevlig överraskning när vi byggde balkongen.

Charlotte köpte vinden för tjugoett år sedan och tog hjälp av Linda Thiel på White arkitekter för att göra om den till ett mysigt hem för sig själv och sina fyra barn.

Murstocken i mitten

– Jag ville skapa ett boende där jag kunde stänga av de rum som stod tomma de veckor barnen inte var här, förklarar hon.

Lägenheten har en social och central del som kretsar kring murstocken i mitten. Här finns kök, balkong, matsal, vardagsrum och ett stort arbetsbord. På vardera sida av det stora rummet finns sedan dörrar som öppnar upp lägenheten mot sovrum och ateljé.

Överallt finns bevis på att skaparglädje gått i arv i familjen Wadsted. Väggarna är fyllda av konst från både Charlottes mamma, konstnären Yvette Wadsted, och Charlottes barn, varav tre arbetar konstnärligt.

Förutom konsten på väggarna så bubblar inredningen av kreativitet och formkänsla. De flesta av möblerna har fått sig en makeover av Charlotte som har en kärlek till mönstrade tyger.

Utställning på Svenskt tenn

På en hylla står hundra färgglada skulpturer som hon kallar sina ”burkar”. De var förra årets projekt och är skapade av burkar och krukor som byggts på med nya former och sedan klätts med mönstrade tyger och målarfärg.

De små skulpturerna har en glad inverkan på sina åskådare tack vare sina starka personligheter och spännande former. I somras fanns hela samlingen att skåda i en utställning på Svenskt Tenn. Den som är intresserad kan kika på dem på [email protected]_works.

För Charlotte är det är viktigt att alla delar av ett hem känns levande. Om en yta inte används får man ta ett nytt grepp och möblera om.

Ett levande hem

– Stiltje är tråkigt och att bo i en kuliss är inte heller kul. I slutändan är det livet som är det viktiga.

Men detta är något som Charlotte gissningsvis inte behöver bry sig så mycket om. För varenda vrå av hemmet känns extremt levande och inbjudande. Detta är ett boende som känns som en extra stor och smördrypande bulle jämfört med normen.

Foto: Fanny Rådvik
Stylist: Dennis Valencia

LÄs allt om inredningen i bildspelet här:

Har man jobbat i kök i två decennium är det klart att man behöver ett gediget kök, särskilt när man är en stor familj. Det var viktigt för Charlotte att köket var slitstarkt därför är den väl tilltagna ugnen och spisen från Zanussi i rostfritt stål.

De flesta möbler i hemmet har fått alldeles egna, unika uttryck tack vare Charlottes upcycling. Bord har tapetserats, mattor målats och stolarna byggts om med skumplast, rep och latex. Vitrinskåpet med Charlottes burkar har hon fått av vännen Cilla Ramnek som även gjort tavlan ovan. Andra konstverk av Charlottes barn Sebastian och Natasia samt Madeleine Pyk och Siri Carlén.

Mitt i lägenheten finns ett nästan hundra kvadratmeter stort rum som kretsar kring murstocken i mitten. På den sydvästra sidan finns vardagsrum och arbetsrum och på den nordöstra sidan kök, matsal och en 18 kvadratmeter stor terrass.

Charlottes sovrum har målats i en svagt rosa ton och sängen är klädd i textiler i matchande färger. Konstverket längst till höger har Charlottes dotter Natasia Wadsted gjort och det närmast fönstret har sonen Simon Wadsted målat. Det lilla drinkbordet har klätts om med tygstuvar och målats i olika färger. Lampan är från Le Klint.

Drömrum för varje pysselintresserad, allt på sin plats vackert paketerat i lådor.

Den stora ateljén var tidigare sovrum till två av Charlottes fyra barn. I dag är det en plats där hon skapar och förvarar en stor del av sin materialbank. Alla lådor och korgar har fått en ny klädsel och bidrar till den kreativa känslan.

Längst in i ateljén finns ett stort skrivbord med en stol som Charlotte målat om för hand. Tavlan är av sonen Simon Wadsted, föreställande det rum i lägenheten han tidigare bodde i.

I vardagsrummet finns ett av de två stora skrivbord som Charlotte kan sitta och skapa vid. Här finns en av hennes bandlådor, en samling det tagit en livstid att bygga upp. Inget går säkert, det mesta kläs om med tyg och målarfärg. För Charlotte är det viktigt att alla ytor i lägenheten används, annars är det inte ett levande hem och hon vill inte bo i en kuliss.

Det första man möts av när man kommer hem till Charlotte är den tunga ytterdörren som dekorerats med bilder på hennes barn och barnbarn. Illustrationen till vänster har Charlottes mamma gjort. Ovan det ett verk av Madeleine Pyk. I vitrinskåpet har Charlotte samlat hundratals mönstrade tyger.

På matsalsbordet ligger ett afrikanskt tyg och på det ett ärvt fat, samt skärbräda och fat av Charlotte. Stolarna fyndades på Blocket för 20 kr styck. På murstocken finns ett stort verk av Madeleine Pyk och en liten målning av Magnus Carlén. I mitten syns ett broderat porträtt av Charlotte, som hennes mamma gjort.

Färgstarka detaljer, skålar och muggar får ta plats i köket.

Färgerna på väggarna byts ut då och då, just nu är köket målat i en engelskt röd nyans som matchar fint till kopparna som hänger från hyllan. Mycket av porslinet har hittats på loppis. Tavlan på väggen har sonen Simon gjort.

Det lilla sidobordet är en del av de modulerbara skulpturer som Charlottes dotter Natasia gjorde som examensarbete på Konstfack.

Konstverk av Simon Wadsted. Lampa från Ateljé lyktan ärvd från pappa och byrå Snö från Asplund.